Διάγγελμα Πούτιν για το μακελειό στη Μόσχα: Εντοπίστηκαν όλοι οι δράστες – Πήγαν να ξεφύγουν στην Ουκρανία


Διάγγελμα Πούτιν για το μακελειό στη Μόσχα: Εντοπίστηκαν όλοι οι δράστες – Πήγαν να ξεφύγουν στην Ουκρανία


Διαφ.


Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί σοκαρισμένη την είδηση του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Μόσχα. Σε πρώτες δηλώσεις για το χθεσινοβραδινό μακελειό σε συναυλιακό χώρο προχώρησε ο πρόεδρος της Ρωσίας. Τόνισε ότι έχουν εντοπιστεί και έχουν συλληφθεί όλοι οι δράστες.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι ύποπτοι προσπάθησαν να διαφύγουν προς την Ουκρανία.

«Και οι τέσσερις άμεσοι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης, όλοι όσοι πυροβόλησαν και σκότωσαν ανθρώπους, βρέθηκαν και συνελήφθησαν. Προσπάθησαν να κρυφτούν και κινήθηκαν προς την Ουκρανία, όπου, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τους ετοιμάστηκε παράθυρο υποδοχής από την ουκρανική πλευρά για να περάσουν τα κρατικά σύνορα», υποστήριξε.

Δείτε επίσης: Μακελειό στη Ρωσία: Σοκάρει η ανάκριση συλληφθέντος: «Μου έταξαν λεφτά για να σκοτώσω» (video)

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την αυριανή ως ημέρα εθνικού πένθους στη χώρα. Και δεσμεύτηκε ότι θα τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση.

«Οι οργανωτές της τρομοκρατικής επίθεσης ετοίμαζαν μια επιδεικτική εκτέλεση και μια αιματηρή πράξη εκφοβισμού. Η Ρωσική Ομοσπονδία θα εντοπίσει και θα τιμωρήσει όλους όσους προετοίμασαν την τρομοκρατική επίθεση. Μόνον αντίποινα και λήθη περιμένουν τους τρομοκράτες, δεν έχουν μέλλον.

Διάγγελμα Πούτιν για το μακελειό στη Μόσχα: Βρέθηκαν όλοι οι δράστες - Είχαν παράθυρο διαφυγής στην Ουκρανία

Το κοινό καθήκον των Ρώσων τώρα είναι να είναι μαζί ως ένα, και έτσι θα είναι. Κανείς δεν μπορεί να κλονίσει την ενότητα των Ρώσων πολιτών. Η Ρωσία πάντα γινόταν ακόμα πιο δυνατή στις πιο δύσκολες δοκιμασίες, και έτσι θα είναι και τώρα. Κανείς δεν θα μπορέσει να σπείρει δηλητηριώδεις σπόρους διχόνοιας ή πανικού στη Ρωσία Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών εργάζονται για τον εντοπισμό συνεργών τρομοκρατών, είπε ο Πούτιν. Η έρευνα θα κάνει τα πάντα για να διαπιστωθούν όλες οι λεπτομέρειες της τρομοκρατικής επίθεσης», σημείωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια» την τρομοκρατική επίθεση. «Οι εχθροί μας δεν θα μας διχάσουν», πρόσθεσε προτού ολοκληρώσει το διάγγελμά του.

Νωρίτερα σήμερα ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, τόνισε ότι η ρωσική εκδοχή των γεγονότων δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα, σημειώνοντας ότι οι καταζητούμενοι κινούνταν προς «αποκλεισμένα συνοριακά περάσματα όπου διεξάγονται μάχες και όπου κάθε μέτρο είναι κορεσμένο από ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας».

Μακελειό στη Μόσχα: Καρέ-καρέ η φρίκη της τρομοκρατικής επίθεσης του ISIS – 3 νεκρά παιδιά

Παγκόσμιο σοκ προκαλεί η είδηση της τρομοκρατικής επίθεσης σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα. Το τρομακρακτικό χτύπημα ξυπνά μνήμες από την σφαγή του Μπατακλάν, που συνέβη 9 χρόνια πριν στο Παρίσι. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν τουλάχιστον 62 νεκροί και 115 τραυματίες, ανάμεσά τους και πέντε παιδιά. 3 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ενδέχεται να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων.

Ο ΙSIS επιστρέφει

Την ευθύνη του μακελειού ανέλαβε ο ISIS με ανάρτηση στο Telegram, που υποστηρίζει ότι οι τρομοκράτες υποχώρησαν με ασφάλεια στις βάσεις τους: «Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση χριστιανών στην πόλη Κρασνογκόρσκ στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας, της Μόσχας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στο σημείο πριν αποσυρθούν με ασφάλεια στις βάσεις τους».

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας έχουν εντοπίσει τα πρόσωπα των πέντε τρομοκρατών και τα έδωσαν στη δημοσιότητα.

Για τρεις εξ αυτών, δόθηκαν και τα ονόματά τους: Γκουράζεφ Αμιρκάν (γεννημένος το 1989), Οζντόεφ Αντάμ (1987) και Τσουρόεφ Ζελιμκάν (2000).

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πριν από δύο εβδομάδες για τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα

Το μακελειό έγινε δύο εβδομάδες αφότου η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία προειδοποίησε ότι «εξτρεμιστές» ετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα. «Η Πρεσβεία παρακολουθεί αναφορές ότι εξτρεμιστές έχουν επικείμενα σχέδια να στοχοποιήσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα, που περιλαμβάνουν συναυλίες και συμβουλεύουμε τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις τις επόμενες 48 ώρες», προειδοποίησε η αμερικανική πρεσβεία στις 7 Μαρτίου.

Οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν στις 3 Μαρτίου ότι έξι ύποπτοι μαχητές του ISIS σκοτώθηκαν σε επιχείρηση στην Ινγκουσετία, μια μικρή δημοκρατία με μουσουλμανικό ως επί το πλείστον πληθυσμό στην περιοχή του Καυκάσου.

Ο Πούτιν δεν είχε δώσει σημασία στις προτροπές της Δύσης

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση για «προκλητικές δηλώσεις» αναφορικά με την προειδοποίηση για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μόσχα και τις απέρριψε. «Θα σας υπενθυμίσω τις πρόσφατες, ας το πούμε ευθέως, προκλητικές δηλώσεις από ορισμένες επίσημες δυτικές δομές για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία», είπε ο Πούτιν. «Όλα αυτά μοιάζουν με προφανή εκβιασμό και μια προσπάθεια εκφοβισμού, αποσταθεροποίησης της χώρας μας», είπε ενώπιον της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης (προσοχή σκληρές φωτογραφίες):



Πηγή