Παπαφλέσσας: «Φαιδρό συρφετό αγέλης…» – Το ξέσπασμα του Δημήτρη Παπαμιχαήλ μετά τη «γιούχα» του κοινού για την ταινία
Κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η ταινία «Παπαφλέσσας», με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ προβάλλεται, «τιμώντας» την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Με την ευκαιρία, δείτε το ιστορικό εκκλησάκι της Αρκαδίας που πήρε το όνομα του Κολοκοτρώνη.
Ωστόσο λίγοι-ενδεχομένως-γνωρίζουν το παρασκήνιο πίσω από την επική ταινία για την Επανάσταση του 1821.
«Ο Παπαφλέσσας» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Ήταν στις 22 Σεπτεμβρίου 1971, όταν η ταινία της Φίνος Φιλμς και του Τζέιμς Πάρις «Ο Παπαφλέσσας», προβλήθηκε στο 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Από νωρίς το πρωί το κοινό είχε κατακλύσει τα ταμεία προκειμένου να αγοράσει ένα εισιτήριο για να δει την πολυαναμενόμενη ταινία με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Όλοι οι συντελεστές και οι ηθοποιοί είχαν συγκεντρωθεί έξω από την αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και μαζί με τον κόσμο περίμεναν για να εισέλθουν….
Όταν έφτασε ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ με τη σύζυγό του, Αλίκη Βουγιουκλάκη, το κοινό τον αποθέωσε.
Ο Τύπος της εποχής μάλιστα έγραφε ότι εκείνη την ημέρα έκλεψε τη δόξα από την Αλίκη, ενώ για πρώτη φορά το χειροκρότημα ήταν πολύ πιο έντονο για τον πρωταγωνιστή.
Το ποιος από τους δύο θα προκαλούσε τα πιο πολλά χειροκροτήματα ήταν το αγαπημένο θέμα του Τύπου.
Πολλοί δημοσιογράφοι μάλιστα υποστήριζαν ότι η Βουγιουκλάκη αναγκάστηκε να πάρει ηρεμιστικό για να ξεπεράσει το γεγονός ότι το κοινό απογείωσε τον σύζυγό της και όχι εκείνη. Ειδήσεις που ήταν αδύνατο να διασταυρωθούν, αλλά ο κόσμος τις διάβαζε με μανία.
Τα γιουχαΐσματα των θεατών και η πρόταση του Παπαμιχαήλ για κατάργηση του θεσμού
Όταν ξεκίνησε η προβολή της ταινίας, το κλίμα άλλαξε. Μια ομάδα θεατών άρχισε τα γιουχαΐσματα και τις κοροϊδίες σε βάρους του Παπαμιχαήλ, του Φίνου και του παραγωγού Τζέιμς Πάρις.
Η προβολή δεν διακόπηκε, αλλά ο πρωταγωνιστής έγινε έξαλλος με τη συμπεριφορά του κοινού.
«Μίσησα την οργανωμένη οχλαγωγία του Φεστιβάλ. Εκείνων που μετέτρεψαν την αίθουσα σε εξέδρα γηπέδου. Ντροπή τους τέτοια ασέβεια», είπε ο Παπαμιχαήλ στον δημοσιογράφο Δημήτρη Λυμπερόπουλο. Ο ηθοποιός δεν μπορούσε να κρύψει την πικρία του.
Ο ρόλος του Παπαφλέσσα είχε χαρακτηριστεί από τους κριτικούς ως ο «καλύτερος της καριέρας του», ενώ η ταινία είχε θεωρηθεί «υπερπαραγωγή» για τα δεδομένα της εποχής, αφού είχε κοστίσει 12 εκατομμύρια δραχμές.
Στα γυρίσματα είχαν συμμετάσχει 3000 στρατιώτες που πήραν μέρος στις κινηματογραφικές μάχες. Η απογοήτευσή του ηθοποιού ήταν τόσο μεγάλη που δεν δίστασε να ζητήσει και την κατάργηση του θεσμού του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
«Δεν σεβάστηκαν τίποτε. Εξεπλάγην. Επρόκειτο για ένα φαιδρό συρφετό αγέλης, φανατικών της εξέδρας. Καφενόβιους. Ήρθαν με σκοπό να μετατρέψουν το Φεστιβάλ σε εμποροπανήγυρη. Για αυτό είναι προτιμότερο να καταργηθεί», υπογράμμιζε ο ηθοποιός.
Παρά τα επεισόδια και την αγανάκτηση του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, η ταινία «Παπαφλέσσας» απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στο Φεστιβάλ.
Επίσης κέρδισε τα βραβεία «Καλύτερης Σκηνοθεσίας» και «Αρτιότερης Παραγωγής», ενώ δόθηκε και «Τιμητική Διάκριση» στο Δημήτρη Φωτόπουλο για τη συμβολή του.
Με πληροφορίες από mixanitouxronou.gr
Πηγή