Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης: Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση για τα Τέμπη


Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης: Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση για τα Τέμπη


Διαφ.


Νέος γύρος αντιπαράθεσης στη Βουλή ανάμεσα στη -σύσσωμη- αντιπολίτευση και τη κυβέρνηση αναμένεται μετά την πρόταση δυσπιστίας που καταθέσει το μεσημέρι της Τρίτης (26/3) το ΠΑΣΟΚ, με φόντο το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» περί αλλοίωσης των ηχητικών καταγραφών στο δυστύχημα των Τεμπών.

Λίγο πριν ανοίξει και επίσημα η αυλαία της προεκλογικής περιόδου, ενόψει ευρωεκλογών, η κυβέρνηση αποφασισμένη να μην αφήσει καμία σκιά να πλανάται πάνω της, αναμένεται να εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες, χωρίς να κάνει χρήση του περιθωρίου των 48 ωρών που της δίνει ο Κανονισμός της Βουλής.

Αν η διαδικασία ξεκινήσει σήμερα, τότε θα ολοκλρωθεί το βράδυ της Πέμπτης.

Έντονη συζήτηση είχε προκύψει αναφορικά με το αν ο πρωθυπουργός πρόκειται να μετατρέψει τη συζήτηση σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Όμως, έτσι κι αλλιώς, εφόσον η πρόταση δυσπιστίας απορριφθεί από τη Βουλή, αυτό ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, συνεχίζει να καταγγέλλει “συμφέροντα” και πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, υποστήριξε ότι: «Είναι προφανές ότι ισχυρά οικονομικά συμφέροντα δεν επιθυμούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει την πολιτική ισχύ που του έδωσε ο λαός στις πρόσφατες εθνικές εκλογές”. Καθώς και ότι: “Γύρω από αυτά τα συμφέροντα συνασπίστηκε η αντιπολίτευση».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης «ενώνονται»

Η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ βρήκε αμέσως αποδοχή από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ζητούν να διαλευκανθεί επιτέλους η τραγωδία και να δοθεί ένα οριστικό τέλος στη «συγκάλυψη».

Πιο συγκεκριμένα, στο κάλεσμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, για πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης υπήρξε γρήγορη και μαζική ανταπόκριση, αρχής γενομένης από τη Νέα Αριστερά, η οποία άλλωστε προ ημερών είχε καλέσει και αυτή σε αντίστοιχη κίνηση κατά της κυβέρνησης, ενώ και ο επικεφαλής της ΚΟ, Αλέξης Χαρίτσης, σε δήλωσή του, την Κυριακή (24/3), είχε υπογραμμίσει την ανάγκη «η κυβέρνηση Μητσοτάκη να φύγει άμεσα».

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ ανακοίνωσε πως «δεν αναγνωρίζουμε στο ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Ανδρουλάκη κανένα πραγματικό και ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς είναι εκείνο το κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει όσο λίγοι την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα».

Ωστόσο, εφόσον κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, ξεκαθάρισε πως θα τη στηρίξει με το δικό του σκεπτικό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί «ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια» ώστε η χώρα να «οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές», χωρίς να κάνει κάποια αναφορά στην πρόταση δυσπιστίας.

Όμως, λίγο αργότερα η εκπρόσωπος Τύπου, Βούλα Κεχαγιά, ανέφερε πως είναι «αυτονόητο ότι θα υποστηρίξουμε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή για το καλό της κοινωνίας και της χώρας».

Η “Πλεύση Ελευθερίας” τόνισε πως «αυτονοήτως θα στηρίξει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για τις οργιώδεις και συνεχιζόμενες ενέργειες συγκάλυψης του Εγκλήματος των Τεμπών και των κραυγαλέων κυβερνητικών ευθυνών για το έγκλημα».

Να τονίσουμε μάλιστα ότι «είναι, άλλωστε, η “Πλεύση Ελευθερίας” που έχει προσκαλέσει όλα τα Κόμματα να κάνουν σχετικές ενέργειες από τις 7 Μαρτίου, με πρόταση μομφής στο Προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής. Και είναι η Πλεύση Ελευθερίας που καλεί σταθερά κι επίμονα τον κ. Μητσοτάκη να έρθει στη Βουλή να απολογηθεί».

Παράλληλα, στην πρόταση δυσπιστίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, εκτός από τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, θα έχει και αυτή της Ελληνικής Λύσης, που επίσης τόνισε ότι θα στηρίξει.

Η στήριξη της αντιπολίτευσης έχει ως αποτέλεσμα να υπερκαλύπτεται ο αριθμός των 50 αναγκαίων ψήφων και η συζήτηση θα ξεκινήσει άμεσα.

Η πρώτη αντίδραση του Μαξίμου

Από την πλευρά του, το Μαξίμου έχει ήδη –μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά και κορυφαίων στελεχών– δείξει σαφή δείγματα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει.

Ο Παύλος Μαρινάκης στη δήλωσή του έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «αντικυβερνητική εκστρατεία» και «προσπάθεια αποσταθεροποίησης», μιλώντας μάλιστα και για σύνδεση με «οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα».

Ολα δείχνουν, συνεπώς, ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αντεπιτεθεί στη Βουλή, μέσω και του ίδιου του πρωθυπουργού, σε υψηλότατους τόνους, προμηνύοντας για μια εκρηκτική συνεδρίαση.

Δεν φαίνεται, υπό αυτό το πρίσμα, να υπάρχει πρόθεση μετατροπής της πρότασης δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος, επέστρεψε τα ξημερώματα από τον Καναδά, ενώ αύριο Τετάρτη (27/3) είναι προγραμματισμένο να προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, αν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μοιάζει προδιαγεγραμμένο, σε καθαρά πολιτικό επίπεδο η όλη διαδικασία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και σε επίπεδο συσχετισμών, με τον σχηματισμό ενός –άτυπου– κοινού αντιπολιτευτικού μετώπου, περίπου δυόμισι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.

Ολες οι πλευρές, συνεπώς, κινούνται με το βλέμμα και στον στόχο της συσπείρωσης.

Τι προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής

Σύμφωνα με τον κανονισμό, η Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας.

Η πρόταση δυσπιστίας υποβάλλεται στον πρόεδρο σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής.

Μετά την κατάθεσή της, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση.

Με αυτή την επιφύλαξη, η συζήτηση για την πρόταση αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της και τελειώνει το αργότερο στις 24.00 της τρίτης ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών (151 βουλευτές).


Πηγή