Προβλέπεται ότι θα αυξηθεί το δώρο Πάσχα που θα λάβουν οιεργαζόμενοι καθώς το ύψος του ακολουθεί εκείνο του κατώτατου μισθού το οποίο, αυξάνεται από την 1η Απριλίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το δώρο Πάσχα θα διαμορφωθεί σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου μισθού για 585.000 εργαζομένους και από 371 ευρώ αυξάνεται στα 406 ευρώ.
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι το δώρο Πάσχα διαμορφώνεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών τη 15η ημέρα πριν από το Πάσχα και εφόσον ο κατώτατος μισθός θα έχει αυξηθεί από την 1η Απριλίου στα 780 ευρώ, από 713 ευρώ, το φετινό δώρο Πάσχα αναμένεται να υπολογιστεί με τις αποδοχές που θα καταβάλλονται από την 1η Απριλίου.
Έτσι, όσοι δικαιούνται από σήμερα 780 ευρώ ελάχιστες αποδοχές και έχουν δουλέψει ολόκληρο το 4μηνο από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου δικαιούνται ολόκληρο το δώρο Πάσχα, που φέτος είναι 406 ευρώ.
Πότε καταβάλλεται
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το δώρο Πάσχα καταβάλλεται μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη το αργότερο, δηλαδή φέτος έως τη 1η Μαΐου. Ο εργοδότης μπορεί, φυσικά, να το καταβάλει νωρίτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση μέχρι τη Μ. Τετάρτη, διαφορετικά μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με αυτόφωρη διαδικασία.
Πως υπολογίζεται
Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών τη 15η ημέρα πριν από το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία, το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.
Τακτικές αποδοχές αποτελούν, μεταξύ άλλων, η αμοιβή για τακτική νόμιμη υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία την Κυριακή, σε αργίες, σε νυχτερινές ώρες, τα πριμ παραγωγικότητας, το επίδομα κατοικίας κ.λπ., όταν χορηγούνται κατ’ επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα κ.λπ.
Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας, ο οποίος ανέρχεται σε 0,04166.
Συγκεκριμένα:
Για μισθωτούς που έχουν απασχοληθεί ολόκληρο το 4μηνο Ιανουάριος – Μάρτιος:
Νέα ανακοίνωση: Που «κλειδώνει» η αύξηση του κατώτατου μισθού – Τότε θα ανακοινωθεί (video)
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεθαύριο Τετάρτη 27 Mαρτίου αναμένεται να ανακοινωθεί η τέταρτη διαδοχική αύξηση στον κατώτατο μισθό (από τα 650 ευρώ το 2019) που πλέον θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ. Από την 1η Απριλίου θα τεθεί σε λειτουργία, ενώ παράλληλα η αύξηση αυτή θα επιφέρει αύξηση σε επιδόματα.
Για μία ακόμα εβδομάδα θα είναι σε ισχύ ο κατώτατος μισθός στα 780 ευρώ. Την Τετάρτη η Υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου θα ανακοινώσει για το πόσο πάνω από τα 800 ευρώ θα είναι. Αυτή την στιγμή υπάρχουν πράγματι σενάρια στο τραπέζι ενώ έχουν πέσει και αρκετές προτάσεις.
Φαίνεται ότι κλειδώνει κάπου μεταξύ του 5% και του 6,5%, λαμβάνοντας πάντα με βάση το επίπεδο του πληθωρισμού, αλλά και το επίπεδο του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Αν κλειδώσει είτε το 5% είτε στο 6,5%, αυτό σημαίνει ότι ο νέος κατώτατος μισθός μικτά θα κυμανθεί από 819 ευρώ μέχρι 831, με το πιθανότερο σενάριο να είναι προς τα πάνω, δηλαδή κοντά στα 830 ευρώ.
Ποια επιδόματα και ποιες άλλες παροχές επηρεάζονται
Με σενάριο λοιπόν 830 ευρώ για τον νέο κατώτατο μισθό. Αυτό σημαίνει ότι στις τριετίες κάποιος που έχει μία τριετία θα τη δει να διαμορφώνεται στα 913 ευρώ, ενώ κάποιος άλλος εργαζόμενος με τρεις τριετίες θα δει τις αποδοχές του να ανεβαίνουν στα 1079 ευρώ. Το επίδομα ανεργίας και αυτό θα ανέβει στα 509 ευρώ και η ειδική παροχή μητρότητας καθώς και το επίδομα γονικής άδειας και τα δύο θα διαμορφωθούν στα επίπεδα του κατώτατου μισθού, δηλαδή στα 830 ευρώ. Μέχρι στιγμής όμως τίποτα δεν έχει κλειδώσει.