Στις κάλπες η Τουρκία για την εκλογή δημάρχων – Γιατί ο Ερντογάν «καίγεται» για την Κωνσταντινούπολη


Στις κάλπες η Τουρκία για την εκλογή δημάρχων – Γιατί ο Ερντογάν «καίγεται» για την Κωνσταντινούπολη


Διαφ.


Στα εκλογικά τους τμήματα θα μεταβούν αύριο, Κυριακή 31 Μαρτίου, περίπου 61 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Τουρκία, οι οποίοι θα κληθούν να εκλέξουν δημάρχους.

Στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 61.441.882 ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 1.032.610 είναι νέοι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Με την ευκαιρία δείτε και αυτό: «Βουρ, να πάρουμε τα νησιά του Αιγαίου» – Η διαταγή υποψηφίου δημάρχου στην Κωνσταντινούπολη

Περισσότερες από 206.000 κάλπες θα στηθούν σε όλη τη χώρα στις εκλογές όπου θα αναμετρηθούν υποψήφιοι 34 πολιτικών κομμάτων.

Στις εκλογές στις οποίες θα καθοριστούν δήμαρχοι 81 επαρχιών.

Οι ώρες έναρξης και λήξης της ψηφοφορίας στις επαρχίες Van, Bayburt, Batman, Sirnak, Ardahan, Igdir, Kilis και στα ποινικά ιδρύματα σε αυτές τις επαρχίες θα είναι 07.00-16.00.

Οι ώρες ψηφοφορίας σε άλλες επαρχίες εκτός των παραπάνω θα είναι 08.00-17.00.

Δεν επιτρέπεται η είσοδος στο παραβάν με κινητό τηλέφωνο, ενώ στο ψηφοδέλτιο δεν θα τοποθετηθούν άλλες σημάνσεις εκτός από τη σφραγίδα «ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ» ή «ΝΑΙ».

Τι ανάμενουμε για την Κωνσταντινούπολη

Tα βλέμματα και το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένα προς την Κωνσταντινούπολη, την οποία διεκδικεί ο υποψήφιος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάση θησία.

Και αυτό γιατί ο εκλογικός μαραθώνιος διεξάγεται ανάμεσα στον υποψήφιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου – αιώνιο αντίπαλο του Ερντογάν – και τον Μουρά Κουρούμ που χαίρει της υποστήριξης της κυβέρνησης.

Ωστόσο αντιφατικές είναι μεταξύ τους οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας Optimar, ο Μουράτ Κουρούμ με οριακή διαφορά της τάξεως του 43,6% είναι ο νικητής των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, έναντι στον Ιμάμογλου που φαίνεται να συγκεντρώνει 43.3%.

Αντίθετα η Sonar δίνει ισχυρό προβάδισμα στον Ιμάμογλου με διαφορά 7 μονάδες, με ποσοστό 47,3% έναντι 40,4% που φαίνεται να έχει ο Κουρούμ.

Γιατί ο Ερντογάν θέλει να «αλώσει» την Πόλη

«Το 2019, η απώλεια της Κωνσταντινούπολης ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τον Ερντογάν και το κόμμα του και έκανε ζημιά στη φήμη του ως προέδρου. Μέχρι τότε ήταν αξεπέραστος, αήττητος», δήλωσε ο αναλυτής της Yetkin Report Μουράτ Τσεκίν, τονίζοντας ότι η νίκη στην Κωνσταντινούπολη παραμένει ζωτικής σημασίας για Ερντογάν.

«Αν πάρει ξανά τη Κωνσταντινούπολη, θα μπορέσει να επεκτείνει και να υποστηρίξει την εξουσία του στις τοπικές διοικήσεις», ανέφερε, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι ο Ερντογάν μπορεί στη συνέχεια να προσπαθήσει να αλλάξει το σύνταγμα για να μπορέσει να είναι ξανά πρόεδρος το 2028.

Ωστόσο, μια νίκη του Ιμάμογλου θα αναζωογονήσει την αντιπολίτευση, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Μπερκ Έσεν του Πανεπιστημίου Σαμπάντσι.

«Εάν ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης μπορέσει να κερδίσει στην Κωνσταντινούπολη, τότε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορέσει να αποκτήσει επαρκή δύναμη για να αμφισβητήσει τον Ερντογάν τα επόμενα χρόνια», είπε.

Αυτό ήταν άλλωστε το μήνυμα που προσπάθησε να περάσει ο Ιμάμογλου κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

«Η μοίρα της Τουρκίας είναι στα χέρια σας», είπε ο Ιμάμογλου σε έκκληση προς τους νεαρούς Τούρκους στην Κωνσταντινούπολη.

Τόνισε ότι: «Μπορείτε να αλλάξετε ό,τι πάει στραβά στην Τουρκία με μια ψήφο».


Πηγή