Έβαλε «σφραγίδα» στον καιρό ο Τάσος Αρνιακός: «Ξεκινούν οι βουτιές στη θάλασσα» (video)


Έβαλε «σφραγίδα» στον καιρό ο Τάσος Αρνιακός: «Ξεκινούν οι βουτιές στη θάλασσα» (video)


Διαφ.


Ευχάριστα νέα μετέδωσε ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός για τον καιρό, με το κλίμα να διατηρείται καλοκαιρινό, σύμφωνα με την πρόγνωσή του.

Δείτε επίσης: Η εξήγηση του Σάκη Αρναούτογλου που ανησύχησε τους πάντες: «Υπάρχει αβεβαιότητα στις εκτιμήσεις, είναι επιταχυνόμενο το φαινόμενο…»

«Μπορεί να αλλάζει τα ξημερώματα η ώρα, αλλά ο καιρός θα παραμείνει καλοκαιρινός, κατάλληλος και για μια βουτιά στην κρύα ακόμα θάλασσα, με 17-18 βαθμούς.

Πιο αναλυτικά, για αύριο Κυριακή περιμένουμε αίθριο ουρανό σε ολόκληρη τη χώρα, με αραιές νεφώσεις που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν. Νοτιάδες 3-5 μποφόρ, στο Ιόνιο 6, που ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Η θερμοκρασία, σε υψηλά επίπεδα, θα φτάσει το μεσημέρι στα βόρεια τους 24-25 βαθμούς Κελσίου, στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές τους 26-28, στα παράκτια και τα νησιά τους 23-25».

Κάτω από αφρικανική σκόνη η Ευρώπη: 180.000 τόνοι άμμου κάλυψαν την Ελβετία – Πότε φτάνει στην Ελλάδα

Απόκοσμη είναι η εικόνα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, έπειτα από επέλαση αφρικανικής σκόνης, η οποία έχει «χρωματίσει» τον ελβετικό ουρανό κίτρινο.

«Η άφιξη άμμου από τη Σαχάρα οδηγεί σε πολύ σαφή μείωση της ηλιοφάνειας και της ορατότητας. Υπάρχει επίσης μια αύξηση στις συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων», υπογραμμίζει η ελβετική μετεωρολογική υπηρεσία MétéoSwiss σε μήνυμα στο X.

Καθώς η άμμος συγκεντρώνεται κάτω από τα 3000 μέτρα, η ποιότητα του αέρα έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα, από τις όχθες της λίμνης της Γενεύης μέχρι την υπόλοιπη χώρα.

Διαβάστε επίσης: Πασχαλιά «αίνιγμα» από τα Μερομήνια: «Με κάθε επιφύλαξη, λόγω των πυρκαγιών θα…»

Υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελβετία Το AirCHeck, η εφαρμογή που ξεκίνησε από τα καντόνια για την παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την ποιότητα του αέρα στην Ελβετία, αναφέρει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υψηλή σε μια ακτίνα από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά της χώρας.

Αυτή η σκόνη έφτασε περίπου τους 180.000 τόνους, σύμφωνα με τα μοντέλα υπολογισμού που χρησιμοποιήθηκαν, δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο ο μετεωρολόγος Ρομάν Μπρόλι της SRF Meteo.

Ήδη την Παρασκευή (29/3), ένας ισχυρός νότιος άνεμος είχε μεταφέρει άμμο από τη Σαχάρα της βόρειας Αφρική στην Ελβετία.

Νέο κύμα σκόνης στην Ελλάδα

Σε ανάρτησή του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξει και δεύτερο κύμα αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα το οποίο όμως θα είναι ηπιότερο από το πρώτο:

«Το πρώτο κύμα αφρικανικής σκόνης μας αποχαιρετά και ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε το δεύτερο το οποίο δείχνει κάπως ηπιότερο, εκτός και αν στην πορεία το μετανιώσει κι ενισχυθεί. Δείτε την προσομοίωση από το μετεωρολογικό μας μοντέλο. Με άγριες διαθέσεις μας ήρθε η Άνοιξη…» ανέφερε στην ανάρτησή του.


Πηγή