Παίρνει την απόφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Ετοιμάζεται σαρωτικός ανασχηματισμός μετά τις Ευρωεκλογές – Τα ονόματα που πλησιάζουν στο Μαξίμου


Παίρνει την απόφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Ετοιμάζεται σαρωτικός ανασχηματισμός μετά τις Ευρωεκλογές – Τα ονόματα που πλησιάζουν στο Μαξίμου


Διαφ.


Η πρόταση δυσπιστίας πέρασε με αρκετές «πληγές» για την κυβέρνηση, παρότι καταψηφίστηκε όπως αναμενόταν, οι Ευρωεκλογές πλησιάζουν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει, όπως όλα δείχνουν, την απόφασή του για ριζικό ανασχηματισμό, μετά την εκλογική διαδικασία.

Ο μεγάλος ανασχηματισμός που έχει προγραμματίσει για εντός του Ιουνίου ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές ώστε να διασκεδάσει το αποτέλεσμα που εκτιμάται ότι θα είναι από δυσμενές έως …περισσότερο δυσμενές για το Μαξίμου, αναμένεται να είναι ακόμα πιο ριζικός απ΄ ότι αναμενόταν. Το μέγεθος του ανασχηματισμού και τα πρόσωπα θα που θα αποχωρήσουν και που θα χρησιμοποιηθούν θα εξαρτηθούν ως επί το πλείστον από αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, από το ύψος δηλαδή του ποσοστού της ΝΔ και από τη διαφορά της με το κόμμα που θα βγει δεύτερο, είτε είναι το ΠΑΣΟΚ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τις πιθανότητες που θα υπάρχουν για το αν ο πρωθυπουργός θα έχει ελπίδες για μια ευρωπαϊκή θέση ή όχι.

Προς το παρόν ο Κ. Μητσοτάκης δείχνει να επιλέγει να μην προχωρήσει σε μίνι ανασχηματισμό, αντικαθιστώντας τους Σταύρο Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκο με απολύτως έμπιστο στέλεχός του που βρίσκεται εκτός κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή πιθανότερος για υπουργός Επικρατείας είναι ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Γ. Μυλωνάκης, ενώ μετά τις ευρωεκλογές αναμένεται να αναλάβει επιτελική θέση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης. Πληροφορίες αναφέρουν πως ως εναλλακτικό σενάριο εξετάζεται η επιστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Μαξίμου, με την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου να αναβαθμίζεται από αναπληρώτρια σε υπουργό Εξωτερικών. Η όποια προσθήκη στοπ Μαξίμου θα γίνει άμεσα, ενώ αναβαθμισμένος κατά πολύ θα είναι ο ρόλος του νυν υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη.

Με εσωτερική αναδιάταξη οι αντικαταστάσεις των Παπασταύρου και Μπρατάκου

Χωρίς ανασχηματισμό και με εσωτερική αναδιάταξη θα καλυφυφθούν οι θέσεις των Παπασταύρου και Μπρατάκου που παραιτήθηκαν προ ημερών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το Μαξίμου δεν ακυρώνει την προσφορά των δύο παραιτηθέντων, αλλά όπως έγινε χθες γνωστό η κίνηση ήταν απαραίτητη για να μην δοθεί το λάθος μήνυμα.

Όπως σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, οι παραιτήσεις είναι κάτι που δεν το ξέρουν άλλοι χώροι. Μάλιστα, οι αλλαγές θα αποφασιστούν τις επόμενες ημέρες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν το απόγευμα της Πέμπτης (28/3) στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κάλεσε στο γραφείο του τους δύο υπουργούς, οι οποίοι αποχωρώντας είχαν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους.

Με βάση τις πηγές του Μαξίμου, η συνάντηση αυτή, δεν πέρασε απαρατήρητη από τον πρωθυπουργό, και είναι δεδομένο ότι υπήρχε ενόχληση. Και οι δύο θέλησαν να διευκολύνουν τον πρωθυπουργό με τις παραιτήσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο υπουργοί βρέθηκαν στο σπίτι επιχειρηματία και ιδιοκτήτη εφημερίδας με αφορμή την ονομαστική γιορτή του, την ημέρα που το ΠΑΣΟΚ αποφάσιζε λόγω του δημοσιεύματος της εφημερίδας για αλλοίωση ηχητικού για τα Τέμπη, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.


Πηγή