Έδωσε μια πρώτη ιδέα για το φετινό καλοκαίρι ο Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Το ότι είχαμε ήπιο χειμώνα δε σημαίνει ότι…»


Έδωσε μια πρώτη ιδέα για το φετινό καλοκαίρι ο Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Το ότι είχαμε ήπιο χειμώνα δε σημαίνει ότι…»


Διαφ.


Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης μίλησε για τον καιρό των επόμενων ημερών και είχε αρκετά να ξεκαθαρίσει πέρα από το γεγονός, ότι αυτές τις μέρες βιώνουμε ένα… μικρό καλοκαίρι.

Ο μετεωρολόγος του Open, σε ανάρτησή του μόνο πρωτόγνωρες δεν χαρακτηρίζει τις συνθήκες αυτές καθώς όπως αναφέρει: «και στο παρελθόν έχουμε αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις, μη φυσιολογικό όμως σαφώς και είναι πόσο μάλλον όταν αποτελεί και συνέχεια μιας διαρκούς μη φυσιολογικής κατάστασης που ζούμε καιρικά εδώ και αρκετούς μήνες».

Και συνεχίζει σε ανάρτησή του στα social media, μετά το «καμπανάκι» του Τάσου Αρνιακού, λέγοντας: «Τι να πρώτο – θυμηθούμε τα πασχούγεννα, τους εκατοντάδες τόνους νερού με το καλημέρα του Φθινοπώρου, τις κατά μέσο όρο πάνω από τα φυσιολογικά μέγιστες θερμοκρασίες εδώ και αρκετούς συνεχόμενους μήνες, τη με διάρκεια ξηρασία σε πολλές περιοχές….». Ωστόσο από Τετάρτη (3/4) προβλέπει ομαλοποίηση της κατάστασης με τον καιρό να επιστρέφει στα φυσιολογικά, για την εποχή του, επίπεδα.

Τι αναφέρει για την πιθανότητα ενός καυτού καλοκαιριού

Την ίδια στιγμή, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης καθησύχασε όσους φοβόντουσαν «καυτά καλοκαίρια» εξαιτίας του… ήπιου φετινού χειμώνα. Όπως ξεκαθαρίζει: «Μην συνεπαίρνουν οι ακρότητες του καιρού και φτιάχνουμε σενάρια για καυτά καλοκαίρια και πύρινες κολάσεις, αξίζει να επισημάνουμε ότι η πορεία του χειμώνα ή του φθινοπώρου κτλ δεν συνδέονται με την πορεία των εποχών που θα ακολουθήσουν. Δηλαδή ήπιος χειμώνας δε σημαίνει βαρύ καλοκαίρι ή το αντίστροφο. Τουλάχιστον επιστημονικά δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν σε κάτι τέτοιο».

Και συνεχίζει λέγοντας: «Να θυμίσουμε τον βαρύ Μάρτιο του 1987 και τους φονικούς καύσωνες που ακολούθησαν. Άρα γιατί ο ανύπαρκτος φέτος χειμώνας να αποτελεί στοιχείο για κάποιους ότι έρχεται βαρύ καλοκαίρι; Και αυτό ως απάντηση στον ισχυρισμό κάποιων που λένε από τον χειμώνα που βιώσαμε φέτος καταλαβαίνουμε πόσο βαρύ θα είναι το φετινό καλοκαίρι».

Κάτω από αφρικανική σκόνη η Ευρώπη: 180.000 τόνοι άμμου κάλυψαν την Ελβετία – Πότε φτάνει στην Ελλάδα

Απόκοσμη είναι η εικόνα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, έπειτα από επέλαση αφρικανικής σκόνης, η οποία έχει «χρωματίσει» τον ελβετικό ουρανό κίτρινο.

«Η άφιξη άμμου από τη Σαχάρα οδηγεί σε πολύ σαφή μείωση της ηλιοφάνειας και της ορατότητας. Υπάρχει επίσης μια αύξηση στις συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων», υπογραμμίζει η ελβετική μετεωρολογική υπηρεσία MétéoSwiss σε μήνυμα στο X.

Καθώς η άμμος συγκεντρώνεται κάτω από τα 3000 μέτρα, η ποιότητα του αέρα έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα, από τις όχθες της λίμνης της Γενεύης μέχρι την υπόλοιπη χώρα.

Υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελβετία Το AirCHeck, η εφαρμογή που ξεκίνησε από τα καντόνια για την παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την ποιότητα του αέρα στην Ελβετία, αναφέρει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υψηλή σε μια ακτίνα από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά της χώρας.

Αυτή η σκόνη έφτασε περίπου τους 180.000 τόνους, σύμφωνα με τα μοντέλα υπολογισμού που χρησιμοποιήθηκαν, δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο ο μετεωρολόγος Ρομάν Μπρόλι της SRF Meteo.

Ήδη την Παρασκευή (29/3), ένας ισχυρός νότιος άνεμος είχε μεταφέρει άμμο από τη Σαχάρα της βόρειας Αφρική στην Ελβετία.


Πηγή