Τουρκία: Άνοιξαν οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές – Η «μητέρα των μαχών» για την Κωνσταντινούπολη


Τουρκία: Άνοιξαν οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές – Η «μητέρα των μαχών» για την Κωνσταντινούπολη


Διαφ.


Σήμερα, Κυριακή (31/3), στις 7 το πρωί άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στην ανατολική Τουρκία. Στις κάλπες των δημοτικών εκλογών της Τουρκίας προσέρχονται από το πρωί περίπου 61,5 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι για να εκλέξουν 1.393 δημάρχους και χιλιάδες μέλη δημοτικών συμβουλίων καθώς και τοπικούς άρχοντες δημοτικών διαμερισμάτων και χωριών.

Οι κάλπες άνοιξαν στις ανατολικές επαρχίες στις 7:00 πμ και θα κλείσουν στις 16:00, ενώ στις δυτικές επαρχίες η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 8:00 το πρωί έως τις 17:00.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από την πρώτη κιόλας ώρα έχουν ξεκινήσει τα παρατράγουδα στα εκλογικά τμήματα, καθώς η διαδικασία ξεκίνησε με ένα αιματηρό επεισόδιο.

Στην περιοχή Mustafakemalpaşa της Προύσας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Haber, ένας πολίτης που πυροβολήθηκε με κυνηγετικό όπλο από τα ξαδέρφια του επειδή δεν στήριζε συγγενή του, ο οποίος ήταν υποψήφιος, έχασε τη ζωή του.

Μάχη μέχρις εσχάτων για το «στέμμα» της Κωνσταντινούπολης

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Εκρέμ Ιμάμογλου πήραν τις θέσεις μάχης τους και είναι έτοιμοι να αναμετρηθούν στην αρένα των δημοτικών εκλογών, που είτε θα επιεβεβαιώσουν την ακλόνητη δύναμη του Προέδρου είτε θα αναζωογονήσουν την Αντιπολίτευση.

Ο αντίπαλος του Ιμάμογλου για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνστανινούπολης είναι ο εκλεκτός του προέδρου Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ.

Λίγο πριν αρχίσουν οι περιορισμοί στην προεκλογική εκστρατεία χτες (30/3), ο Εκρέμ Ιμάμογλου απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης να προσέλθουν στις κάλπες με υπερκομματική στάση για μία «ισχυρή συμμαχία του λαού και της συνείδησης».

Ο Ιμάμογλου κατάφερε στις εκλογές του 2019 να πάρει τον δήμο της Κωνσταντινούπολης από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έπειτα από 25 χρόνια.

Για τον Ερντογάν η ανάκτηση του δήμου της Κωνσταντινούπολης, από όπου ξεκίνησε την αναρρίχησή του στην πολιτική έγινε έκτοτε αυτοσκοπός.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιθυμεί διακαώς για αρκετούς ακόμη λόγους τον έλεγχο της Πόλης. Το αποτέλεσμα των σημερινων εκλογών μπορεί να «ανοίξει τον δρόμο» του Ερντογάν για την συνταγματική αναθεώρηση και συνεπώς να ενισχύσει τις εξουσίες του.

Να σημειωθεί ότι το ισχύον Συνταγμα θέτει όριο δύο θητειών στην προεδρία. Ωστόσο, ο Ερντογάν έθεσε υποψηφιότητα για τρίτη φορά πέρισυ, επικαλούμενος ένα τεχνικό στοιχείο, επειδή η χώρα μεταπήδησε σε προεδρικό σύστημα το 2018 και η πρώτη του θητεία πραγματοποιήθηκε με το προηγούμενο σύστσημα.

«Ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του δεν έχουν επί του παρόντος επαρκείς έδρες στο κοινοβούλιο για να θεσπίσουν ένα νέο σύνταγμα, αλλά ένας ακόμη εκλογικός θρίαμβος μπορεί να επηρεάσει ορισμένους συντηρητικούς βουλευτές της αντιπολίτευσης να αλλάξουν πλευρά», τονίζουν πολιτικοί αναλυτές.

Η νίκη, επίσης, θα του δώσει πρόσβαση στις τεράστιες δυνατότητες, πολιτικές και οικονομικές. Η Κωνσταντινούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων επισήμως, ίσως και των 20 εκατομμυρίων ανεπίσημα, πληθυσμιακά είναι μεγαλύτερη από 131 χώρες του κόσμου, παράγει το 30 έως 40% του τουρκικού ΑΕΠ, διαχειρίζεται έναν τεράστιο προϋπολογισμό και κατέχει τα ακριβότερα «φιλέτα» ακίνητης περιουσίας στη χώρα.

Αν, όμως, τα πλάνα του σουλτάνου ανατραπούν, τότε αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία και αυξάνονται οι πιθανότητες για τον νυν δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου να γίνει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, αν το επιτρέψουν οι εσωτερικές διαμάχες στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

Τι αναμένουμε σε Άγκυρα και Σμύρνη

Μία από τις απώλειες που μέτρησε ο Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν και η πρωτεύουσα Άγκυρα, την οποία πήρε υπό τον έλεγχό του το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και ο Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι ξανά ο νικητής και φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

Ο δήμαρχος της Άγκυρας χαίρει αποδοχής και στο εθνικιστικό και συντηρητικό τμήμα του εκλογικού σώματος.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν μάλιστα ότι μπορεί να επικρατήσει έναντι του υποψηφίου του ΑΚΡ, Τουρκκούτ Αλτίνοκ, με ποσοστό έως και 60%.

Η Σμύρνη, η τρίτη μεγαλούπολη της χώρας, αποτελεί παραδοσιακά το κάστρο των κεμαλιστών, παραμένοντας εκτός της εμβέλειας του κόμματος του Ερντογάν., παρά τη φθορά του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), λόγω εσωτερικής σύγκρουσης σε τοπικό επίπεδο μεταξύ του απερχόμενου δημάρχου Τουντς Σογέρ και του νέου υποψηφίου του CHP, Τζεμίλ Τουγκάι.


Πηγή