Λίστα Forbes: Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου – Τα αμύθητα ποσά των πρώτων θέσεων – Ποιοι είναι οι 10 Έλληνες που περιλαμβάνονται


Λίστα Forbes: Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου – Τα αμύθητα ποσά των πρώτων θέσεων – Ποιοι είναι οι 10 Έλληνες που περιλαμβάνονται


Διαφ.


Οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου, όπως φαίνεται, όλο και πληθαίνουν, με το Forbes να τους καταγραφει και να κάνει λόγο φέτος για έναν καινουργιο αριθμό ρεκόρ!

Η λίστα του διάσημου περιοδικού για την φετινή χρονιά κατέγραψε 2.781 δισεκατομμυριούχους, εκ των οποίων οι 265 είναι οι καινούργιες προσθήκες στη λίστα.

Δείτε επίσης: Αποθεώνουν την Ελλάδα ως παράδεισο του 2023: «Μπορείτε να ζείτε εκεί χωρίς να δουλεύετε…»

Τα καινούργια άτομα που εντάχθηκαν στη λίστα έχουν συνολική περιουσία 510 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,9 δισεκατομμύρια δολάρια κατά μέσο όρο) και προέρχονται απο 32 διαφορετικές χώρες.

Οι θέσεις των ΗΠΑ και της Κίνας

Για άλλη μια χρονιά, οι ΗΠΑ προηγούνται στην λίστα, με 67 Αμερικανούς να περιλαμβάνονται στη «χρυσή» λίστα.

Ο πλουσιότερος από αυτούς είναι ο Τοντ Γκρέιβς, ο ιδρυτής της αλυσίδας φαστ φουντ Raising Cane’s, του οποίου η καθαρή περιουσία ανέρχεται σε 9,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Κίνα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, διπλασιάζοντας σχεδόν τον αριθμό των νέων δισεκατομμυριούχων της από πέρυσι, σε 31, παρά τα προβλήματα στο ασιατικό έθνος.

Η , εν τω μεταξύ, πρόσθεσε 25 νέους δισεκατομμυριούχους, συμπεριλαμβανομένης της Renuka Jagtiani (4,8 δισεκατομμύρια δολάρια), της διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου ηλεκτρονικού εμπορίου Landmark Group, ο οποίος ιδρύθηκε από τον αείμνηστο σύζυγό της Micky Jagtiani, ο οποίος πέθανε τον Μάιο του 2023.

Ο θηλυκός… Μίδας η Τέιλορ Σουίφτ, η αυτοκρατορία οικογένεια Arnault και ο Έλον Μασκ

Η υπερταλαντούχα τραγουδίστρια Taylor Swift μπήκε φέτος για πρώτη φορά στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes, με περιουσία 1,1 δισ. δολάρια, μαζι με τον δημιουργό του AI chatbot ChatGPT με 1.δισ.δολάρια.

Το όνομα της Taylor Swift, φέτος, είναι άλλωστε το συνώνυμο της επιτυχίας, και για αυτό δεν ανήκει τυχαία σε αυτήν την λίστα. Πέρα από την παγκόσμια περιοδεία της The Era’s Tour, η τραγουδίστρια έκλεψε λκαι τις εντυπώσεις στα φετινά Grammy κερδίζοντα για τέταρτη φορά στην καριέρα της τον τίτλο του «Άλμπουμ της Χρονιάς».

Ο Γάλλος τιτάνας των ειδών πολυτελείας LVMH, Bernard Arnault και η οικογένειά του βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας με 233 δισ. δολάρια.

Μετά τον Γάλλο Arnault και την οικογένειά του, ο Elon Musk, ιδιοκτήτης της Tesla και του X, πρώην Twitter, καταγράφεται δεύτερος, με περιουσία 195 δισ. δολάρια.

Τον ακολουθεί στην τρίτη θέση ο ιδιοκτήτης της Amazon, Jeff Bezos.

Τα πλούτη του Μασκ είναι αυξημένα κατά 8% σε σχέση με πέρυσι, αλλά μειωμένα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021, όταν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που άξιζε 300 δισ. δολάρια.

Στη λίστα του Forbes εντάσσεται επίσης ο θρύλος του μπάσκετ Magic Johnson με πλούτο 1,2 δισ. δολάρια και ο τηλεοπτικός παραγωγός Dick Wolf, πίσω από τις αμερικανικές σειρές Law and Order και Chicago PD, επίσης με 1,2 δισ. δολάρια.

Οικογένεια Arnault
Η αυτοκρατορία της οικογένειας Arnault

Οι δέκα Έλληνες με τη χρυσή ζωή

Από την λίστα με τους πιο πλούσιους ανθρώπους της γης, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι έλληνες πλούσιοι, που μολονότι δε βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης, είδα τα λεφτάκια τους να «αβγατίζουν» σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Πρώτη στην κατάταξη της φετινής λίστας του «Forbes» για την Ελλάδα, η Μαρία Αγγελικούση, η περιουσία της οποίας ενισχύθηκε από τα 5,6 δισ. δολάρια πέρυσι στα 6,4 δισ. δολάρια.

Η 42χρονη Μαρία Αγγελικούση είναι διευθύνουσα σύμβουλος και ιδιοκτήτρια του ομίλου Αγγελικούση, της ναυτιλιακής εταιρείας με έδρα την Αθήνα, και πλέον κατατάσσεται στην 432η θέση παγκοσμίως.

Δεύτερος πιο πλούσιος Έλληνας είναι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, γνωστός και ως «Τέλης», όπως σημειώνει το «Forbes», με επιχειρήσεις στον κλάδο των μετάλλων.

Η περιουσία του 62χρονου κροίσου έφθασε τα 3,3 δισ. δολ. φέτος και βρίσκεται στην 991η θέση στον κόσμο.

Tρίτος τερματίζει ο Φίλιππος Νιάρχος, ο μεγαλύτερος γιος του αείμνηστου εφοπλιστή, Σταύρου Νιάρχου, που κληρονόμησε μεγάλο μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του. H περιουσία του φθάνει τα 2,8 δισ. δολ. και βρίσκεται στην 1187 θέση παγκοσμίως.

Ακολουθεί η οικογένεια Γιώργου Προκοπίου, που εμφανίζεται στην 1286η θέση με περιουσία 2,6 δισ. δολ.

Ο Γιώργος Προκοπίου κατέχει τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες «Dynacom», «Dynagas Holding» και «Sea Traders», καθώς και το 42% της εισηγμένης «Dynagas LNG Partners».

Στην πέμπτη θέση ανάμεσα στους έλληνες δισεκατομμυριούχους και στην 1438η παγκοσμίως βρίσκεται η οικογένεια Κωνσταντίνου Μαρτίνου, με περιουσία 2,3 δισ. δολάρια. Ο Κωνσταντίνος Μαρτίνος είναι ιδιοκτήτης της ελληνικής ναυτιλιακής, «Thenamaris», η οποία διαθέτει στόλο 89 δεξαμενόπλοιων, πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου, πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Στη συνέχεια, η οικογένεια του Σπύρου Λάτση, με περιουσία 2,2 δισ. δολ., ενώ στην έβδομη θέση μεταξύ των Ελλήνων βρίσκεται η οικογένεια Βαρδή Βαρδινογιάννη με περιουσία 2,1 δισ. δολ., στην 1545η θέση παγκοσμίως.

Ο Βαρδής Γ. Βαρδινογιάννης ίδρυσε μαζί με τον αείμνηστο αδελφό του την «Motor Oil Hellas», μια εταιρεία πετρελαιοειδών με έδρα την Ελλάδα, το 1970.

Στην όγδοη και ένατη θέση των ελλήνων δισεκατομμυριούχων ισοβαθμούν η οικογένεια της Μαριάννας Λάτση και η οικογένεια του Ανδρέα Μαρτίνου, με περιουσία 1,8 δισ. δολ., που μοιράζονται την 1764η θέση παγκοσμίως.

Ο Ανδρέας Μαρτίνος είναι ιδιοκτήτης της ναυτιλιακής, «Minerva Marine», η οποία διαθέτει στόλο 71 δεξαμενόπλοιων, πλοίων ξηρού φορτίου και πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Στη λίστα του «Forbes» κατάφερε να μπει και η οικογένεια του Αθανάσιου Μαρτίνου, ιδιοκτήτη της ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας, «Eastern Mediterranean Maritime», με περιουσία 1,5 δισ. δολ.

Εκτός από την ελληνική συμμετοχή στη λίστα του «Forbes» βρίσκονται και οι δύο κύπριοι δισεκατομμυριούχοι της Easyjet.

Ο Πόλυς Χατζηιωάννου με περιουσία 1,3 δισ. δολαρια και ο Στέλιος Χατζηιωνάννου με 1,2, δισ. δολάρια.

Μαρία Αγγελικούση
Η πλουσιότεργ γυναίκα της Ελλάδας, η Μαρία Αγγελικούση


Πηγή