«Δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο έτσι» – Η 28χρονη που αποφάσισε να υποβληθεί σε ευθανασία ενώ είναι υγιής
«Το πιο τρομακτικό σημείο είναι πως δε γνωρίζω τι θα ακολουθήσει», δήλωσε η Zoraya ter Beek, μια νεαρή από την Ολλανδία που ζει μαζι με τις δύο γάτες της και τον σύντροφό της σε ένα χωριό κοντά στα γερμανικά σύνορα.
Η Zoraya έχει αποφασίσει να πεθάνει.
Θα υποβληθεί σε ευθανασία τον Μάιο, ύστερα από δική της απόφαση, γιατί όπως η ίδια περιγράφει δεν αντεχει άλλο να παλεύει με τα προβλήματα ψυχικής υγείας που την ταλαιπωρούν από τότε που θυμάται τον εαυτό της.
Η Zoraya που κάποτε ήθελε να γίνει ψυχίατρος , παρά τη φαινομενικά τέλεια ζωή της και τον έρωτα της για τον 40χρονο σύντροφό της, αποφάσισει «να παραδώσει» τα όπλα.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο για σένα. Δεν πρόκειται ποτέ να καλυτερεύσει» της είπαν οι γιατροί.
«Ήμουν πάντα ξεκάθαρη ότι αν δεν βελτιωθεί, δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο έτσι», δήλωσε η ίδια μιλώντας στην Free Press.
Η Zoraya είναι μία από τους ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στη Δύση που αποφάσισαν να πεθάνουν αντί να συνεχίσουν να ζουν με πόνο που, σε αντίθεση με μια ανίατη ασθένεια, που μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους ενώ υποφέρουν από ένα σωρό άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη ή άγχος που ενισχύονται από την οικονομική αβεβαιότητα, την κλιματική αλλαγή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλα ζητήματα, σημειώνει η Free Press.
«Βλέπω την ευθανασία ως ένα είδος αποδεκτής επιλογής που φέρνουν στο τραπέζι οι γιατροί, οι ψυχίατροι, ενώ προηγουμένως ήταν η έσχατη λύση» λέει ο Stef Groenewoud, ηθικολόγος στον τομέα της υγείας στο Θεολογικό Πανεπιστήμιο Kampen της Ολλανδίας.
«Βλέπω το φαινόμενο ειδικά σε άτομα με ψυχιατρικές ασθένειες, και ειδικά σε νέους ανθρώπους, όπου ο επαγγελματίας υγείας φαίνεται να τους εγκαταλείπει πιο εύκολα από ό,τι πριν», επισημαίνει ο ίδιος.
“I did not want to burden my partner with having to keep the grave tidy. We have not picked an urn yet, but that will be my new house!”
— The Free Press (@TheFP) April 1, 2024
Zoraya ter Beek, 28, is one of many scheduling a suicide. She speaks to @rupasubramanya about being “freed from life.” https://t.co/5BLkhUwcgR
Ποια είναι η διαδικασία της ευθανασίας που θα ακολουθήσει
Η Zoraya επιθυμεί μετά τον θάνατό της, να αποτεφρωθεί.
Ένας γιατρός θα της δώσει πρώτα ένα ηρεμιστικό, ακολουθούμενο από ένα φάρμακο που θα σταματήσει την καρδιά της. Ο σύντροφός της θα είναι στο πλευρό της μέχρι το τέλος.
«Η γιατρός παίρνει τον χρόνο της. Δεν είναι ότι μπαίνουν μέσα και λένε: ξαπλώστε παρακαλώ! Τις περισσότερες φορές πίνουμε πρώτα ένα φλιτζάνι καφέ για να ηρεμήσουν τα νεύρα και να δημιουργηθεί μια ήπια ατμόσφαιρα» περιγράφει η Zoraya.
«Μετά με ρωτάει αν είμαι έτοιμη. Παίρνω τη θέση μου στον καναπέ. Θα με ρωτήσει και πάλι αν είμαι σίγουρη και θα ξεκινήσει τη διαδικασία και θα μου ευχηθεί καλό ταξίδι. Ή, στην περίπτωσή μου, έναν καλό ύπνο, γιατί σιχαίνομαι όταν οι άνθρωποι λένε: ‘Καλό ταξίδι’. Δεν πρόκειται να πάω πουθενά» συνεχίζει.
Τέλος αποκαλύπτει πως φοβάται να πεθάνει καθώς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να ακολουθήσει.
«Δεν ξέρουμε πραγματικά τι θα ακολουθήσει… αυτό είναι το τρομακτικό σημείο» καταλήγει.
Zoraya ter Beek is one of a growing number of people across the West choosing to end their lives rather than live in pain. Pain that in many cases can be treated.
— The Free Press (@TheFP) April 2, 2024
In 2022, euthanasia comprised 5% of deaths in the Netherlands. Read @rupasubramanya’s investigation:… pic.twitter.com/YHh2Sk6DbN
Πρώτη χώρα η Ολλανδία που νομιμοποίησε την ευθανασία
Η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία το 2001.
Από τότε, έχει γίνει μια όλο και πιο δημοφιλής επιλογή μεταξύ του πληθυσμού.
Το 2022, σημειώθηκαν 8.720 θάνατοι από ευθανασία στην Ολλανδία, που αντιστοιχούν περίπου στο 5% όλων των θανάτων της χώρας και αυξήθηκαν κατά 14% από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.
Πηγή