Γιάννης Στουρνάρας: Ανάπτυξη 2,3%, πληθωρισμός 2,8% το 2024


Γιάννης Στουρνάρας: Ανάπτυξη 2,3%, πληθωρισμός 2,8% το 2024


Διαφ.


Σήμερα, Δευτέρα 8 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε η ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ενώπιον της 91ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας για την πορεία και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας καθώς και για τα επιτόκια.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 11 Απριλίου θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Δείτε επίσης: Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ – Οι δύο μεγάλες αλλαγές

Παρίσταται και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προέβλεψε ότι η ανάπτυξη για το 2024 θα κινηθεί με ρυθμό 2,3%, υψηλότερος αυτού της ευρωζώνης ενώ ο πληθωρισμός στο 2,8%.

«Η Ελλάδα έχει την ιστορική ευκαιρία να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό της οικονομίας της, συγκλίνοντας προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», διαμήνυσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το γεγονός ότι χρειάστηκαν 13 χρόνια για να ανακτήσει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα υποδηλώνει ότι η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία στην άσκηση οικονομικής πολιτικής είναι κρίσιμοι παράγοντες που ανακτώνται πολύ δύσκολα αν χαθούν.

«Πολιτική σταθερότητα, δημοσιονομική σταθερότητα, χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι δημόσια αγαθά και πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού ειδικά στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Ειδικότερα για τον τραπεζικό κλάδο, η ΤτΕ αποτιμά θετικά την αποεπένδυση του Δημοσίου από τις συστημικές τράπεζες, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την έλευση αξιόπιστων θεσμικών επενδυτών, όπως ανέφερε ο διοικητής.

Η συγκυρία της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με επιτυχείς όρους είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, λόγω του θετικού κλίματος που επικρατεί για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, παρά το περιβάλλον αυξημένης διεθνούς αβεβαιότητας και ενισχυμένων γεωπολιτικών κινδύνων”, τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις για τον κλάδο, ο κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε την ανάγκη βελτίωσης της κεφαλαιακής τους βάσης μέσω διατήρησης της οργανικής κερδοφορίας τους, κάνοντας ειδική αναφορά στην αναβαλλόμενη φορολογία που συνιστά μεγάλο μέρος των εποπτικών τους κεφαλαίων.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ταχύτερης μείωσης του δείκτη NPEs που παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θετικά σχολίασε, τέλος, τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου, η οποία θα συμβάλλει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στον κλάδο.


Πηγή