Στις 29 Απριλίου η απόφαση για το Μάτι


Στις 29 Απριλίου η απόφαση για το Μάτι


Διαφ.


Σχεδόν έξι χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με την εκατόμβη των νεκρών και τους δεκάδες εγκαυματίες η δικαιοσύνη ολοκλήρωσε την πολύκροτη δίκη και το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η απόφαση για όσους έφθασαν στο εδώλιο θα ανακοινωθεί στις 29 Απριλίου, Μεγάλη Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης: Ρένα Δούρου: Εκτός εδωλίου για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα

Η απόφαση θα αφορά την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων που δικάστηκαν στην πολύμηνη δίκη για πλημμελήματα, ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες από αμέλεια.

Οι περισσότεροι από αυτούς που κάθισαν τελικά στο εδώλιο ήταν στελέχη τότε του κρατικού μηχανισμού, Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας αλλά και αυτοδιοικητικοί παράγοντες, δήμαρχοι της περιοχής και η τότε περιφερειάρχης.

Συνολικά οι κατηγορούμενοι είναι 21 μαζί με τον ηλικιωμένο που δικάστηκε γιατί έβαλε τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης και εξαπλώθηκε με τα γνωστά φονικά αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας έχει προτείνει την ενοχή 9 κατηγορούμενων και την αθώωση συνολικά 12 προσώπων μεταξύ των οποίων η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλ. Ψινάκης.

Σύμφωνα με την εισαγγελική εισήγηση, αποδείχθηκαν οι πράξεις της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, της σωματικής βλάβης από αμέλεια και του εμπρησμού από αμέλεια κατά περίσταση για τους 9 κατηγορούμενους.

Τραγωδία στο Μάτι: Ζήτησε απαλλαγή της Ρένας Δούρου ο εισαγγελέας

Εξελίξεις υπήρξαν στη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι, με τον εισαγγελέα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, Παναγιωτη Μανιάτη, να προτείνει την απαλλαγή της πρώην Περιφερειάρχη, Ρένας Δούρου, από τις κατηγορίες που τη «βαραίνουν», με τον Ηλία Ψινάκη πρόσφατα να έχει προκαλέσει αντιδράσεις με όσα ανέφερε.

Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρθηκε σε μια προς μια στις εννέα κατηγορίες που αντιμετωπίζει η Ρένα Δούρου τονίζοντας πως «οι αποδιδόμενες πράξεις δεν αποδείχθηκαν. «Θεωρώ πως πρέπει να την απαλλάξετε» είπε απευθυνόμενος στους δικαστές.

Ειδικότερα, ως προς την κατηγορία ότι δεν μερίμνησε για την αποψίλωση της περιοχής ο εισαγγελέας ανέφερε: «Αποδείχθηκε ότι η μόνη αρμοδιότητα συντήρησης της περιφέρειας ήταν η λεωφόρος Μαραθώνος και είχε ανατεθεί σε εταιρία. Οι εργασίες σύμφωνα με τα έγγραφα είχαν εκτελεστεί».

Ως προς την πράξη της μη λήψης απόφασης για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση. εισαγγελέα ο εισαγγελέας της έδρας τόνισε:

«Από τη στιγμή που δεν δόθηκε εισήγηση από την Πυροσβεστική, η Περιφέρεια δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Αν είχε δοθεί θα φορούσε Μαραθωνα και Ραφήνα, άρα τότε την απόφαση θα έπρεπε να λάβει η περιφερειάρχης. Ουδέποτε γεννήθηκε η υποχρέωση της 15ης κατηγορούμενης για τη λήψη αυτής της απόφαση, άρα η κατηγορία είναι άνευ αντικειμένου».

Ο εισαγγελέας συνεχίζοντας την αγόρευσή του, αναφέρθηκε στην «παντελή έλλειψη συντονισμού» των δυνάμεων τη μοιραία ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι που άφησε πίσω της 104 νεκρούς.

Η αναφορά του στα αίτια της τραγωδίας

«Η ασυνεννοησία και η έλλειψη συντονισμού και όχι η έλλειψη δυνάμεων» ήταν , σύμφωνα με τον εισαγγελέα, που κυριάρχησαν και καθόρισαν το αποτέλεσμα.

Ο κ. Μανιάτης, μάλιστα, επικαλέστηκε μαρτυρία αξιωματικού που βρέθηκε στο πεδίο και κινήθηκε αυτοβούλως καθώς η μόνη εντολή που πήραν ήταν «Κάντε ότι μπορείτε, σώστε ότι σώζεται».

«Με δική του πρωτοβουλία μπήκε στο Μάτι για να κάνει διασώσεις. Δεν υπήρχε πυροσβεστική στο Μάτι! Ανέμεναν εντολές για να δράσουν. Ο ίδιος μάρτυρας αστυνομικός είπε ότι ενώ καιγόταν η περιοχή και καίγονταν τα πεύκα μπήκε πρώτος στην περιοχή και είδε μια περιοχή σαν να έχει περάσει πυρηνική βόμβα. Και όταν ρωτήθηκε αν είδε πυροσβεστικά στο Μάτι είπε «όχι». Δεν είχε επικοινωνία με κανέναν στο πεδίο, δεν του δόθηκε καμία εντολή ούτε για πώς θα μπορούσε να συνδράμει…Μόνος του με δυνάμεις που κατάφερε να συγκεντρώσει και ενώ κινητοποίησε τα δύο οχήματα της πυροσβεστικής που παρέμεναν αδρανοποιημένα μπήκε στο Μάτι. Μια παρόμοια κατάσταση επικράτησε στην περιοχή από όλους με αποτέλεσμα οι ήδη ανεπαρκείς δυνάμεις να γίνονται ακόμα ανεπαρκέστερες» σημείωσε ο εισαγγελέας ο οποίος τόνισε ότι «αποδείχθηκε ότι έφταναν οχήματα που δεν ενημέρωναν για την άφιξη τους και ότι άλλα οχήματα έφταναν αυτοβούλως χωρίς συντονισμό . Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία του επίγειου επικεφαλής με τις δυνάμεις που πήγαιναν στην περιοχή δήμαρχοι και τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχαν καμία ενημέρωση για τη φωτιά».

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, θα είχε αποφευχθεί το χάος αν οι πολίτες είχαν ενημερωθεί για την πυρκαγιά. Ο εισαγγελικός λειτουργός εξέφρασε τη θέση πως υπήρχε ικανός χρόνια για να ενημερωθούν οι πολίτες ώστε να είναι σε θέση να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν και χαρακτήρισε απαράδεκτο και αδικαιολόγητο το γεγονός ότι αφέθηκαν ανενημέρωτοι.

«Έπρεπε να γίνει συντονισμένη ενημέρωση των πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας συμπληρώνοντας πως «υπήρχε ο χρόνος αν ο μηχανισμός ενημέρωνε τους πολίτες…Κάθε ενέργεια για να τεθούν οι πολίτες σε εγρήγορση θα ήταν επωφελής για αυτούς. Τα πράγματα θα εξελίσσονταν καλύτερα σε σχέση με τον τρόπο που εξελίχθηκαν. Κάποιες από τις εκδοχές που έχουν διατυπωθεί προσβάλλουν τη λογική μας».

«Υπήρχε και ο χρόνος και εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης πολιτών αν ο μηχανισμός τους ενημέρωνε και τους κινητοποιούσε έγκαιρα. Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες. Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο» τόνισε και συμπλήρωσε «δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε. Μπορούσε και έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις αρχές».

Μέχρι τώρα ο εισαγγελέας έχει προτείνει την απαλλαγή επτά ακόμα κατηγορουμένων των Χρ. Λαμπρη, Χρ. Δροσοπουλου ,Γ. Πορτοζούδη, Χαράλαμπου Συρογιάννη Ιωάννης Καπάκης, Στεφάνου Κολοκούρη αλλά και της πρώην Περιφερειάρχη, Ρένας Δούρου.

Αντίθετα, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την ενοχή για δύο σκέλη του κατηγορητηρίου που αφορούν τον Χαράλαμπο Χιώνη.


Πηγή