«Μαύρη επέτειος»: Συμπληρώνονται 21 χρόνια από το τραγικό δυστύχημα με τους νεκρούς μαθητές στα Τέμπη


«Μαύρη επέτειος»: Συμπληρώνονται 21 χρόνια από το τραγικό δυστύχημα με τους νεκρούς μαθητές στα Τέμπη


Διαφ.


Είκοσι ένα χρόνια πριν, στις 13 Απριλίου του 2003, ο χρόνος «πάγωσε» στην κοιλάδα των Τεμπών για 49 μαθητές Λυκείου και τις οικογένειες τους, οι οποίες βυθίσητηκαν στο πένθος, μαζί και όλο το πανελλήνιο.

Το ρολόι έδειχνε λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα, η ημέρα ήταν Κυριακή και 21 μαθητές του Μακροχωρίου, Ημαθίας που επέστρεφαν απο σχολική εκδρομή χάνουν ακαριαία τη ζωή τους, σε ένα απο τα πιο συγκλονιστικά τροχαία δυστυχήματα που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα.

Δείτε επίσης: Νέες αιχμές από την ευρωπαία εισαγγελέα για τα Τέμπη: «Πόσες τραγωδίες χρειάζονται για να καταλάβουμε ότι η διαφθορά σκοτώνει;»

Το λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν οι μαθητές, βρισκόταν στην κοιλάδα των Τεμπών με κατεύθυνση την Θεσσαλονίκη. Στο αντίθετο ρεύμα κινούνταν ένα φορτηγό που μετέφερε νοβοπάν από τον Προβατώνα του Έβρου.

Ο οδηγός έχασε ξαφνικά τον έλεγχό του και συγκρούεται πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο.

Από τη μοιραία σύγκρουση σκοτώνονται επιτόπου 21 μαθητές και τραυματίζονται άλλοι 9.

Τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν στο σημείο έκαναν πάνω από δύο ώρες να απεγκλωβίσουν νεκρούς και τραυματίες, ενώ οι φωτογραφίες από τον τόπο του δυστυχήματος αποτυπώνουν το μέγεθος της τραγωδίας καθώς τα νοβοπάν έκοψαν στα δύο το πούλμαν.

Σχολική εκδρομή Τέμπη 2003
EUROKINISSI

Ο κρότος της σύγκρουσης «πάγωσε τον χρόνο», όπως έλεγαν εκείνη την εποχή τα ΜΜΕ.

Όμως ο χρόνος δεν παγώνει ποτέ…Οι διασωθέντες μαθητές αλλά και οι συγγενείς, έπρεπε να μάθουν να ζουν με αυτές τις εικόνες.

Οι αιτίες της σύγκρουσης αναλύθηκαν λεπτομερώς αλλά δεν έγιναν ποτέ 100% σαφείς.

Ο οδηγός οδηγούσε έξι ώρες χωρίς διάλειμμα και τα ελαστικά του δεν ήταν σε καλή κατάσταση.

Από την άλλη, το λεωφορείο είχε κριθεί ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να είχε αποσυρθεί τουλάχιστον 3 μήνες πριν.

Σχολική εκδρομή Τέμπη 2003
EUROKINISSI

Η δίκη έγινε πέντε χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2008 , με τον οδηγό του λεωφορείου να αθωώνεται, αλλά τον οδηγό της νταλίκας να καταδικάζεται σε κάθειρξη 15 ετών.

Οι ιδιοκτήτες της νταλίκας αλλά και του εργοστασίου νοβοπάν, καταδικάστηκαν από 4 μέχρι 14 χρόνια.

Η εταιρεία κατέβαλλε επίσης το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων.

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Βέροιας το 2012, «Παρά τις τιμωρίες, παρά τις αποζημιώσεις, τα παιδιά του Μακροχωρίου δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω», και αυτό είναι η πιο θλιβερή αλήθεια…

Στο σημείο του δυστυχήματος, υπάρχει οκτάγωνο μνημείο με τις φωτογραφίες των 21 παιδιών που σκοτώθηκαν στα Τέμπη και στη μέση την ημερομηνία «13 Απριλίου 2003».

Στο κάτω μέρος του μνημείου αναγράφεται: «Στο σημείο αυτό με ευθύνη της πολιτείας και στο βωμό του κέρδους, θυσιάστηκαν οι 21 μαθητές της Α’ τάξης του Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας».

Πως θα μπορούσε καν να φανταστεί κανείς ότι το 2023, ακριβώς 20 χρόνια μετά από αυτή την ανείπωτη τραγωδία, έμελλε στο ίδιο σημείο να χάσουν τη ζωή τους άλλοι 57 άνθρωποι στο σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου.

Ξανά, όμως, με «ευθύνη της πολιτείας και στο βωμό του κέρδους»…

Σχολική εκδρομή Τέμπη 2003
EUROKINISSI

Τα παιδιά με τους «στοιχειωμένους» εφιάλτες που έμειναν πίσω…

Και δεν είναι μόνο αυτά που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο δυστύχημα. Ανάμεσα στα παιδιά που βρίσκονταν μέσα στο πούλμαν τη στιγμή της μοιραίας σύγκρουσης ήταν και ο Ανέστης, ένας από τους μαθητές που νοσηλεύτηκαν στην εντατική.

Ο Ανέστης ποτέ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον θάνατο των συμμαθητών του υποφέροντας από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, με αποτέλεσμα πέρυσι να βάλει τέλος στη ζωή του με δίκαννο κυνηγετικό όπλο μέσα στο σπίτι του.

Μαθήτρια στην τάξη του 2003 που αποδεκατίστηκε από το δυστύχημα στα Τέμπη ήταν και η φερόμενη 37χρονη νοσηλεύτρια στη Βέροια, η οποία στις 9 Ιανουαρίου 2024 δολοφόνησε το μόλις 6 μηνών μωρό της μπροστά στα έντρομα μάτια των άλλων δύο ανήλικων παιδιών της, τα οποία έτρεξαν να βρουν βοήθεια στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς τους.

Παρότι η ίδια δεν είχε πάει στην εκδρομή, αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα λόγω του τραγικού δυστυχήματος στο οποίο σκοτώθηκαν συμμαθητές της.

Πολλοί συνάδελφοί της στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης γνώριζαν τα ψυχιατρικά θέματα που αντιμετώπιζε, καθώς η ίδια είχε εκμυστηρευτεί ότι η τραγωδία των Τεμπών την είχε σημαδέψει.

Τα ονόματα των 21 μαθητών που σκοτώθηκαν στα Τέμπη

  • Ευαγγελία Θ. Γάτου – Ετών 16
  • Αναστασία Π. Παυλίδου – Ετών 16
  • Περιστερά Ι. Ουστά – Ετών 16
  • Γεωργία Δ. Τραπεζανλή – Ετών 16
  • Σταύρος Δ. Κανελλόπουλος – Ετών 15
  • Ηλίας Π. Τσολερίδης – Ετών 16
  • Παναγιώτης Κων. Μουρατίδης – Ετών 16
  • Ανδρέας Χ. Αθανασιάδης – Ετών 16
  • Χριστίνα Ε. Σταματέλλου – Ετών 16
  • Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης – Ετών 16
  • Βασίλειος Ν. Παπαδόπουλος – Ετών 16
  • Ευανθία Κ. Ψαλίδα – Ετών 16
  • Δημήτριος Α. Κοσμίδης – Ετών 15
  • Κωνσταντίνος Α. Θαλαλαίος – Ετών 16
  • Γεσθιμανή Ζ. Σταφυλίδου – Ετών 16
  • Σάββας Λ. Παναγιωτίδης – Ετών 16
  • Αθανάσιος Μαρκανταράς – Ετών 16
  • Γιώργος Κ. Μήτσκας – Ετών 16
  • Ιωάννα Θ. Καστίδου – Ετών 16
  • Δημήτριος Θ. Σίγγας – Ετών 16
  • Όλγα Β. Αγγελίνα – Ετών 15

Σχολική εκδρομή Τέμπη 2003
EUROKINISSI


Πηγή