«Τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα» – Τα δύο σενάρια σε περίπτωση που το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα στο Ιράν


«Τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα» – Τα δύο σενάρια σε περίπτωση που το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα στο Ιράν


Διαφ.


Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου (13/4) έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε όλη την παγκόσμια κοινότητα, με τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι να παίρνουν «φωτιά», σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειροότερα.

«Τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα» σχολιάζει σε ανάλυσή του στο «BBC» ο Frank Gardner, ειδικός ανταποκριτής για θέματα ασφάλειας του βρετανικού δικτύου, μετά την επίθεση με drones και πυραύλους από το Ιράν στο Ισραήλ.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: «Φρένο» Μπάιντεν στον Νετανιάχου: «Καταγράψατε μια νίκη, στρατιωτικά ανώτερο το Ισραήλ» – Η Ρωσία ζητά αυτοσυγκράτηση

Όπως γράφει ο ίδιος, η επόμενη ημέρα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη με το Ισραήλ να υπόσχεται «σημαντική απάντηση» στην ολονύκτια πυραυλική επίθεση του Ιράν.

Αλλά το ποια μορφή θα πάρει αυτή η απάντηση θα αποφασιστεί από τον στρατό του Ισραήλ και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο το οποίο αποτελείται από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον Μπένι Γκαντζ, που είναι αντίπαλος του Νετανιάχου και εντάχθηκε στην κυβέρνηση ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Αυτοί είναι οι τρεις είναι που θα αποφασίσουν και το επόμενο βήμα, με την τύχη της περιοχής να βρίσκεται πλέον στα χέρια τους.

Σύμφωνα με το BBC, οι πιο πιθανοί στόχοι θα είναι οι ιρανικές βάσεις που εκτόξευσαν τους πυραύλους.

Όμως το Ισραήλ θα μπορούσε κάλλιστα να αποφασίσει να προχωρήσει ένα βήμα ακόμα και να πλήξει μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και κέντρα εκπαίδευσης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε όλη τη χώρα, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες καθώς και υλικές ζημιές, συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Το Ιράν τότε, αναμφίβολα, θα απαντούσε και πάλι, όπως έχει ορκιστεί να κάνει. Τώρα, βρισκόμαστε στο “μεσαίο σκαλοπάτι”, όπως λέγεται, μιας πολύ επικίνδυνης κλιμάκωσης» τονίζει ο Gardner.

Στο πλευρό του Ιράν οι Χούθι – «Νόμιμη πράξη η επίθεση στο Ισραήλ»

Η ένοπλη οργάνωση των Χούθι δήλωσε ότι η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ήταν «νόμιμη πράξη» ως απάντηση σε μια ύποπτη ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Εκπρόσωπος των Χούθι πρόσθεσε ότι η ομάδα της Υεμένης βρίσκεται σε «άμεση αντιπαράθεση» με το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, επιτιθέμενη στο νότιο ισραηλινό λιμάνι του Εϊλάτ με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εμποδίζοντας ισραηλινά πλοία να πλεύσουν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τα πρώτα σχόλια της Τουρκίας – Ο Φιντάν δε θέλει κλιμάκωση στην περιοχή

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Hakan Fidan είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ιρανό ομόλογό του, Hossein Amir-Abdollahian.

Ο Fidan δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο Amir-Abdollahian είπε στον τούρκο υπουργό ότι η επιχείρηση αντιποίνων του Ιράν κατά του Ισραήλ έχει τερματιστεί και ότι η χώρα δεν θα προβεί σε άλλη ενέργεια εκτός αν δεχθεί επίθεση.

Ο Ζελένσκι «βλέπει» παγκόσμια απειλή

«Οι ενέργειες του Ιράν απειλούν ολόκληρη την περιοχή και τον κόσμο, όπως και οι ενέργειες της Ρωσίας απειλούν μια ευρύτερη σύγκρουση, και η προφανής συνεργασία μεταξύ των δύο καθεστώτων για τη διάδοση του τρόμου πρέπει να αντιμετωπίσει μια αποφασιστική και ενιαία απάντηση από τον κόσμο», έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter.

Ζήτησε δράση προς την κατεύθυνση λέγοντας: «Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει να συνεχιστούν οι συζητήσεις. Τα λόγια δεν σταματούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δεν αναχαιτίζουν τους πυραύλους. Μόνο η απτή βοήθεια το κάνει.

«Πρέπει να ενισχύσουμε την ασφάλεια και να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά όλους εκείνους που θέλουν να κάνουν την τρομοκρατία μια νέα κανονικότητα. Είναι κρίσιμο το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για την ενίσχυση των συμμάχων της Αμερικής σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».


Πηγή