Σοκ στη Πάτρα: Ακρωτηρίασαν και τα δύο πόδια 20χρονης φοιτήτριας – Είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα (video)


Σοκ στη Πάτρα: Ακρωτηρίασαν και τα δύο πόδια 20χρονης φοιτήτριας – Είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα (video)


Διαφ.


Στον ακρωτηριασμό και των δύο ποδιών της 20χρονης φοιτήτριας στο Πανεπιστήμιο Πατρών πρόεβησαν γιατροί μετά από επιπλοκές.

Δείτε επίσης: Μηνιγγίτιδα: Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας της νεαρής φοιτήτριας – Συνεχίζει να είναι διασωληνωμένη η 42χρονη (video)

Να υπενθυμίσουμε, ότι τον προηγούμενο μήνα είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο ΚΑΤ από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, καθώς παρουσίασε σηπτικά έμβολα και υπέφερε από μηνιγγίτιδα.

κρωτηρίασαν και τα δύο πόδια 20χρονης φοιτήτριας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Αυτά τα σηπτικά έμβολα δημιούργησαν γάγγραινα στο κάτω μέρος και των δύο ποδιών της, με τους γιατρούς να αποφασίζουν τον ακρωτηριασμό και των δύο ποδιών της, από το γόνατο και κάτω, όπως μεταδίδει το pelop.gr.

Η κατάσταση της υγείας της κρίνεται βελτιωμένη με τους γιατρούς να είναι αισιόδοξοι ότι κατάφεραν να περιορίσουν τη βλάβη.

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας στη Καλαμάτα – Στο νοσοκομείο μαθητής Λυκείου (video)

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας καταγράφηκε, αυτή την φορά σε λύκειο στην Καλαμάτα, με τον μαθητή να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς όπως τονίζουν, πρόκειται για μεμονωμένο κρούσμα, που αντιμετωπίστηκε με την κατάλληλη αγωγή. Η υγεία του μαθητή δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ ο ίδιος βρίσκεται υπό παρακολούθηση.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του επιτηρεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο ως υποχρεωτικώς δηλούμενο νόσημα και ενημερώνει αρμοδίως το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που παρείχε, εντός του 2024 έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ συνολικά 12 κρούσματα από όλη τη χώρα. Ακολούθησε ο 20χρονος φοιτητής από την Πάτρα και τώρα το κρούσμα στην Καλαμάτα. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας φτάνει τα 14.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ιδιαίτερα τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Οι πολίτες και κυρίως νεαρά άτομα που έχουν κλινικά συμπτώματα συμβατά με τη νόσο (Πυρετό και εξάνθημα) πρέπει άμεσα να απευθύνονται σε Ιατρό. Οι Ιατροί επί υποψίας μηνιγγίτιδας πρέπει άμεσα να χορηγούν θεραπεία και να παραπέμπουν σε νοσοκομείο.

O μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β προκαλούν πάνω από το 75% όλων των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας και είναι υπεύθυνοι για το 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα παιδιά.

Στους ενήλικες επικρατεί ο πνευμονιόκοκκος ακολουθούμενος από τον μηνιγγιτιδόκοκκο και έπεται η λιστέρια που εμφανίζει ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα στη νεογνική περίοδο και στους άνω των 50 ετών. Τα λιγότερο συχνά βακτηριακά αίτια όπως ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Β, τα εντεροβακτηριοειδή και η λιστέρια προκαλούν νόσο σε ευαίσθητους πληθυσμούς όπως νεογνά και ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς.

Τα αίτια της βακτηριακής μηνιγγίτιδας διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία και άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες.


Πηγή