«Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή: Ποιο είναι το δίλημμα του Τζο Μπάιντεν- «Η Ουάσινγκτον επιδιώκει την εξομάλυνση της κατάστασης» (video)


«Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή: Ποιο είναι το δίλημμα του Τζο Μπάιντεν- «Η Ουάσινγκτον επιδιώκει την εξομάλυνση της κατάστασης» (video)


Διαφ.


Μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, οι ισορροπίες στο πολεμικό σκηνικό της Μέσης Ανατολής είναι εξαιρετικά εύθραστες.

Μέσα στο έκρυθμο κλίμα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, του οποίου η χώρα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και καταδικάζει την Τεχεράνη βιώνει το εξής δίλημμα απέναντι στον Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Ακλόνητη» υποστήριξη προς το Ισραήλ, αλλά αποφυγή πάση θυσία ενός πολέμου με το Ιράν.

Προσφέροντας την συνδρομή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ισραήλ απέναντι στην ιρανική επίθεση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ στήριξε το Τελ Αβίβ, ταυτόχρονα όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν που φέρουν τον κίνδυνο να επιφέρουν επικίνδυνη κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή, ενώ εξακολουθεί να μαίνεται ο πολύνεκρος πόλεμος στην Γάζα.

Η Ουάσινγκτον αποσκοπεί στον κατευνασμό και στην εξομάλυνση της κατάστασης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν σε ενδεχόμενα ισραηλινά αντίποινα, δήλωσε στους δημοσιογράφους αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε, αλλά θεωρεί ότι το Ισραήλ «δεν επιδιώκει σημαντική κλιμάκωση με το Ιράν», αν και η επίθεση αυτή είχε ως στόχο «την καταστροφή και τον θάνατο».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν «είπε ξεκάθαρα στον πρωθυπουργό (του Ισραήλ) ότι πρέπει να ζυγίσουμε προσεκτικά και στρατηγικά τους κινδύνους μίας κλιμάκωσης» ώστε να αποφύγουμε μία ευρύτερη περιφερειακή σύρραξη, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Παράλληλα, δείτε : «Φρένο» Μπάιντεν στον Νετανιάχου: «Καταγράψατε μια νίκη, στρατιωτικά ανώτερο το Ισραήλ» – Η Ρωσία ζητά αυτοσυγκράτηση

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε εχθές 14/4 τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες των χωρών της G7 και τηλεφωνική συνομιλία με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα. Η στάση του βασίζεται στο τι είναι όλο και περισσότερο επικριτικός με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις, για την διαχείριση του πολέμου στην Γάζας, αλλά πρέπει να του προσφέρει την πλήρη υποστήριξή του.

Την ίδια στάση διατηρεί και ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν. «Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές από το Ιράν και τα ενεργούμενά του» και «καλούμε το Ιράν να σταματήσει αμέσως οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις», ανέφερε ο Όστιν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο

«Ολα αυτά τον βάζουν σε δύσκολη θέση»

«Ολα αυτά τον βάζουν σε δύσκολη θέση», λέει ο Colin Clarke, διευθυντής έρευνας του Soufan Group. «Είναι καχύποπτος με τα κίνητρα του Νετανιάχου, ο οποίος προσπαθεί να διευρύνει την σύρραξη σε ολόκληρη την περιοχή για να αποσπάσει την προσοχή από τον πόλεμο που έχει άσχημη εξέλιξη για τον ίδιο στην Γάζα». Ο ισραηλινός πρωθυπουργός προσπαθεί «να συγκαλύψει τις απολύτως πραγματικές διαφωνίες με την κυβέρνηση Μπάιντεν» για την πολιορκημένη από το Ισραήλ και απειλούμενη με εξαφάνιση Γάζα.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος Μπάιντεν βρίσκεται υπό πίεση και βάλλεται από τα αριστερά για την ανθρωπιστική καταστροφή στην Γάζα και από τα δεξιά για την υποτιθέμενη «αδυναμία» του.

«Αν ο Τζο Μπάιντεν παρακινήσει τους Ισραηλινούς να μην απαντήσουν καθόλου, τότε θα είναι ντροπιαστικό για τις ΗΠΑ», δήλωσε σήμερα στο CNN ο Τζον Μπόλτον, κάποτε σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βλέπει στην παρούσα συγκυρία «μία ευκαιρία για το Ισραήλ να καταστρέψει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».

Ρόλος της διεθνούς κοινότητας

Την ίδια στιγμη, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις και περιμένει να δει ποια θα είναι ακριβώς η απάντηση του Ισραήλ κατά του Ιράν. Τα ξημερώματα της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε πως το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ εγκρίνει «σχέδια για επιθετικές και αμυντικές ενέργειες». Για να μάθετε περισότερα για τις αποφάσεις του ισραηλινού στρατού, διαβάστε εδώ:


Πηγή