«Η Ελλάδα βιώνει πληθυσμιακή κατάρρευση, είναι εθνική απειλή» – Παρέμβαση Έλον Μασκ για την υπογεννητικότητα


«Η Ελλάδα βιώνει πληθυσμιακή κατάρρευση, είναι εθνική απειλή» – Παρέμβαση Έλον Μασκ για την υπογεννητικότητα


Διαφ.


Τοποθέτηση για το ζήτημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα έκανε ο Έλον Μασκ, μέσω της πλατφόρμας του, «Χ» (πρώην Twitter).

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος έκανε retweet ένα άρθρο του Baxter Dmitry από τον ιστότοπο thepeoplesvoice.tv και στη λεζάντα της ανάρτησης σημείωσε το εξής:

«Η Ελλάδα είναι μία από τις δεκάδες χώρες που βιώνουν πληθυσμιακή κατάρρευση λόγω των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων».

Δείτε επίσης: Στα γαλανόλευκα η 5η Λεωφόρος του Μανχάταν: Μεγαλειώδης παρέλαση των Ευζώνων υπό του ήχους του Μακεδονία Ξακουστή (video)

Ο αρθρογράφος στο κείμενό του τόνισε πως το δημογραφικό στην Ελλάδα εξελίσσεται σε εθνική απειλή, γιατί οι θάνατοι ξεπερνούν δραματικά τον ρυθμό γεννήσεων στη χώρα.

«Η καρδιακή ανεπάρκεια, τα εγκεφαλικά, οι θρομβώσεις και ο καρκίνος (μεταξύ και νέων ανθρώπων) αύξησαν τα ποσοστά θνησιμότητας στην Ελλάδα, ενώ τα επίπεδα γονιμότητας σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες καταγράφουν το χαμηλότερο ποσοστό σε σχεδόν έναν αιώνα. Η προοπτική της πληθυσμιακής κατάρρευσης στην Ελλάδα είναι μια ωρολογιακή βόμβα και μια εθνική απειλή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Baxter Dmitry, ενώ παρέθεσε και μια σειρά από σχετικά γραφήματα.

Δημογραφική βόμβα στην Ελλάδα: Το 2023 καταγράφηκαν οι λιγότερες γεννήσεις από το 1932 – Προ των πυλών το αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών!

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσιεύει τον ετήσιο αριθμό γεννήσεων από το 1932. Ποτέ σε αυτά τα 91 χρόνια δεν έχει καταγραφεί τόσο χαμηλή επίδοση όσο αυτή που αποτυπώνουν τα στοιχεία των ληξιαρχείων για το 2023.

Παρά τη θέσπιση νέων επιδομάτων (π.χ. εφάπαξ ενίσχυση 2.000 ευρώ), το τέλος της πανδημίας που “άνοιξε” την αγορά, τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας τα νέα ζευγάρια αποφασίζουν ολοένα και λιγότερο να αποκτήσουν παιδί. Η στατιστική του 2023 αναμένεται να καταγράψει κάτω από 73 χιλιάδες γεννήσεις, τη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών.

Το δημογραφικό πρόβλημα επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο ενώ τα στατιστικά δείχνουν ότι πλέον η τάση είναι έντονα πτωτική χωρίς ενδείξεις αντιστροφής. Από το 2016 και μετά, ο αριθμός βαίνει μειούμενος.

Δείτε επίσης: Γκάλοπ Marc: Πάνω από 1 στους 2 στηρίζει – 54,8% «ΝΑΙ» στον γάμο ομοφύλων και 52,9% στην υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε:

·92.898 γεννήσεις το 2016

·88.553 γεννήσεις το 2017

·86.440 γεννήσεις το 2018

·83.756 γεννήσεις το 2019

·84.764 γεννήσεις το 2020

·85.346 γεννήσεις το 2021 και

·76.095 γεννήσεις το 2022

Για το 2023, διαθέτουμε προς το παρόν την καταγραφή από τα ληξιαρχεία της χώρας που κατεβάζει τον αριθμό στις 72.244. Ο τελικός αριθμός θα γνωστοποιηθεί από την ΕΛΣΤΑΤ τον Οκτώβριο ωστόσο, οι διαφορές δεν αναμένεται να είναι σημαντικές.

Όπως και να έχει, η τάση είναι έντονα πτωτική ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από το μνημόνια, το 2010, οι γεννήσεις έφταναν στην Ελλάδα στις 114.766. (σ.σ. για όποιον αναρωτιέται, το 1932 γεννήθηκαν στην Ελλάδα 185.523 παιδιά).

Ο πληθυσμός της Ελλάδας θα συρρικνωθεί και το 2023 κατά περίπου 57.000 άτομα. Είναι σαν να σβήνει από τον χάρτη μέσα σε έναν χρόνο μια πόλη με τον πληθυσμό της Αλεξανδρούπολης, των Σερρών ή της Ξάνθης. Και αυτή η απώλεια, καταγράφεται σε αυτή την έκταση για 3η διαδοχική χρονιά. Το ισοζύγιο ξεκίνησε να είναι αρνητικό με την έναρξη της μνημονιακής περιόδου και το έλλειμμα άρχισε να λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ενδεχομένως το 2023 να κλείσουμε με μικρότερο έλλειμμα σε σχέση με το 2022 καθώς παρατηρείται μείωση στον αριθμό των θανάτων.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η μείωση των γεννήσεων συνεχίζεται, δημιουργεί ακόμη ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας του πληθυσμού. Η γήρανση συνιστά τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα και θα αποτυπωθεί νωρίτερα από ότι αναμενόταν σε μια σειρά από οικονομικούς δείκτες.


Πηγή