Στεγαστικά δάνεια: Οι τράπεζες ξανανοίγουν τις κάνουλες


Στεγαστικά δάνεια: Οι τράπεζες ξανανοίγουν τις κάνουλες


Διαφ.


Οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων και οι στόχοι των τραπεζών θα είχαν μειωθεί περαιτέρω αν δεν είχε μεσολαβήσει το πρόγραμμα Σπίτι μου για νέους και νέες έως 38 ετών.

Παίρνοντας χαρακτηριστικά από το πρόγραμμα Σπίτι μου και τις πρόσφατες κατευθύνσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι τράπεζες χαλαρώνουν τα κριτήρια που κινούνται στους εξής βασικούς άξονες.

  • Μείωση ίδιας συμμετοχής μέχρι το 10%.
  • Αύξηση του ποσοστού της δόσης μέχρι το 50% του εισοδήματος
  • Μεγάλη διάρκεια έως 40 χρόνια.
  • Παροχή προσφορών και παρόχων μαζί με τα στεγαστικά δάνεια (έξοδα, χαμηλότερα ασφάλιστρα, άλλες υπηρεσίες με συνεργαζόμενες εταιρείες που έχουν σχέση με την οικία σε προνομιακές τιμές).
  • Απευθύνονται σε νέες ηλικίες.

Στεγαστικά δάνεια: Οι τράπεζες ξανανοίγουν τις κάνουλες
Φωτογραφία shutterstock.com

Πρώτα εμφανίστηκε η Εθνική Τράπεζα με το πρόγραμμα «Το πρώτο μου Σπίτι» που καλύπτει έως το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, με το ποσό συμμετοχής της τράπεζας να φτάνει έως τα 35.000 ευρώ. Η διάρκεια μπορεί να φτάσει μέχρι τα 40 έτη. Απευθύνεται ειδικά σε νέους έως 45 ετών και θα παρέχεται η επιλογή σταθερού επιτοκίου το οποίο μπορεί να ξεκινά από το 3%.

Οι υπόλοιπες τράπεζες ετοιμάζουν επίσης νέα στεγαστικά δάνεια, τα τα οποία χρησιμοποιούν και προσαρμόζουν ανάλογα με την στρατηγική τους αρκετά χαρακτηριστικά του προγράμματος «Σπίτι μου» όπως άλλωστε και της Εθνικής.

Η Eurobank ετοιμάζει ένα παρόμοιο προϊόν με την ΕΤΕ για πρώτη κατοικία νέων με χρηματοδότηση έως 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, με προνομιακό επιτόκιο και ευέλικτους όρους.

Στεγαστικά δάνεια: Οι τράπεζες ξανανοίγουν τις κάνουλες
Φωτογραφία shutterstock.com

Στεγαστικό δάνειο με ιδιαίτερη στόχευση στους νέους ετοιμάζουν η Alpha Bank, με το ποσό να καλύπτει μεγάλο μέρος της εμπορικής αξίας (άνω του 80%) το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και άλλα έξοδα που σχετίζονται με την αγορά ακινήτου.

Attica και Πειραιώς κρατούν στάση αναμονής θεωρώντας τα υφιστάμενα προϊόντα τους ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά.


Πηγή