Πάσχα 2024: «Τσούζουν» οι τιμές – Απλησίαστα αρνί και κατσίκι (video)


Πάσχα 2024: «Τσούζουν» οι τιμές – Απλησίαστα αρνί και κατσίκι (video)


Διαφ.


Το φετινό Πάσχα ναι μεν είναι προ των πυλών, αλλά χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές για τα πασχαλινά, ράλι τιμών και από μία ακρίβεια που «πληγώνει» το πορτοφόλι των καταναλωτών ιδίως όσον αφορά στην αγορά του αρνιού και του κατσικιού.

Με την σειρά της, η κυβέρνηση της ΝΔ αναγγέλλει ότι επιδιώκει να αντιμετωπίσει το κύμα των ανατιμήσεων.

Επί την ευκαιρία δείτε: Οριστικό: Προ των πυλών το «Καλάθι του Πάσχα» και του «Νονού» – Τι θα περιλαμβάνουν (video)

Στα «ουράνια» η τιμή του αρνιού για το Πάσχα 2024

Ο κτηνοτρόφος Χρήστος Μόσχος από την Καστοριά μίλησε, το Σάββατο (20/04), στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις τιμές που θα κυμανθούν το αρνί και το κατσίκι το φετινό Πάσχα. «Αυτή τη στιγμή, οι έμποροι κάνουν ό,τι κάνουν κάθε χρόνο με το αρνί, δηλαδή περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή ώστε να πιέσουν τον κτηνοτρόφο για να πάρουν το αρνί στην πιο χαμηλή τιμή», είπε αρχικά ο Χρήστος Μόσχος και πρόσθεσε: «Σήμερα από τον κτηνοτρόφο φεύγει το αρνί στα 7 – 8 ευρώ το κιλό».

Παράλληλα, ο Χρήστος Μόσχος είπε: «Το έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν επιδοτείται η παραγωγή. […] Η Βουλγαρία έκανε αίτηση στην Ε.Ε. για να πάρει αποζημίωση επιδότησης, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία για τα αγροτικά της προϊόντα, η επιδότηση που πήρε η Βουλγαρία είναι μεγαλύτερη από την συνδεδεμένη επιδότηση που παίρνουμε εμείς εδώ».

Από την πλευρά του, ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, ανέφερε το Σάββατο (20/04) πως η ακρίβεια επηρεάζει και την τιμή του αρνιού ενόψει του Πάσχα 2024.

Ο ίδιος, ειδικότερα, ζήτησε μέτρα από την κυβέρνηση για τη θωράκιση της ελληνικής γεωργίας. Όσον αφορά στην τιμή του αρνιού και του κατσικιού, ο Παύλος Σατολιάς είπε: «Φαίνεται ότι το ελληνικό αρνί στον παραγωγό θα είναι γύρω στα 8 ευρώ στον παραγωγό – δηλαδή στα περσινά επίπεδα».

Παρ’ όλα αυτά, ο Παύλος Σατολιάς έκανε λόγο για «μεγάλη διακύμναση» του τιμού του αρνιού, αρχίζοντας από τα 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ που έχουν «άλλη πολιτική» – όπως είπε – και φτάνοντας έως τα 14 ευρώ το κιλό στα περιφερειακά καταστήματα. Μάλιστα, ο πρόεδρος Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών επεσήμανε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία των καταναλωτών και για τα εισαγόμενα αρνιά και κατσίκια.

Κώστας Σκρέκας: «Στόχος το αρνί να πωλείται κάτω από 10 ευρώ»

«Οι εντατικοί έλεγχοι και η εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων για να μπει τάξη στην αγορά συνεχίζονται αμείωτοι ώστε να αντιμετωπιστούν οι αθέμιτες πρακτικές που θολώνουν το κριτήριο του καταναλωτή», σημειώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας σχετικά με όσα ανέφερε, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Από την αρχή του 2023 έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 40.000 έλεγχοι και πλέον υπάρχει μεγαλύτερη συμμόρφωση των εταιρειών στη νομοθεσία για το περιθώριο κέρδους. Το επόμενο διάστημα οι πολίτες θα έχουν στα χέρια τους τον αναβαθμισμένο e-katanalotis.

Στην πλατφόρμα αυτή ο καταναλωτής μπορεί να συνθέσει από το σπίτι του τη δική του λίστα με τα προϊόντα και να κάνει σύγκριση τιμών αγοράζοντας από το σούπερ μάρκετ που μπορεί να τα προμηθευτεί φθηνότερα. Για το Πάσχα τόνισα ότι στόχος μας είναι το αρνί στο Καλάθι του Πάσχα να πωλείται 10 ευρώ το κιλό ή και χαμηλότερα ώστε να είναι γεμάτο το οικογενειακό τραπέζι. Αναλαμβάνουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την έμπρακτη στήριξη όλων των συμπολιτών μας».

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός ήταν καλεσμένος σήμερα στον ΑΝΤ1 και ερωτηθείς για τα νέα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε εταιρείες για παραπλάνηση των καταναλωτών, είπε ότι συνεχίζονται αδιάκοπα οι έλεγχοι στην αγορά και τα πρόστιμα στους παραβάτες, προσθέτοντας ότι έχουν αποδώσει οι έλεγχοι και τα πρόστιμα καθώς όπως προκύπτει από τους ελέγχους υπάρχουν όλο και λιγότερες παραβάσεις.

«Επιβλήθηκαν πρόστιμα σε εταιρείες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και παραπλανητικές εκπτώσεις. Εμείς βάζουμε τάξη στην αγορά, δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, οι οποίες μπερδεύουν και θολώνουν το κριτήριο του καταναλωτή και τελικά κοστίζουν περισσότερα στην τσέπη του. Δεν είναι εύκολο για έναν καταναλωτή να παρακολουθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα τις τιμές.

Εμείς συλλέγουμε ψηφιακά χιλιάδες τιμές και τις συγκρίνουμε. Μία από τις συνηθισμένες πρακτικές είναι η αύξηση των τιμών πριν από τις εκπτώσεις για να κατεβάσουν οι εταιρείες μετά τις τιμές. Οι έλεγχοι έχουν ξεπεράσει τις 40.000 και βλέπουμε ότι η αγορά σιγά-σιγά συμμορφώνεται. Πρέπει να προστατέψουμε τον καταναλωτή», είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην αναβαθμισμένη πλατφόρμα του e-katanalotis, σημειώνοντας ότι κάθε καταναλωτής μπορεί από το κινητό του να τραβήξει μια φωτογραφία και να γράψει μια αναφορά, να την στείλει και να δοθεί έναυσμα στην ΔΙΜΕΑ για έλεγχο.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι μέσω της πλατφόρμας μπορεί ο καταναλωτής να δημιουργήσει ένα καλάθι με τα ψώνια του και να συγκρίνει τις τιμές μεταξύ των σούπερ μάρκετ πριν προχωρήσει στις αγορές του.


Πηγή