Προ των πυλών το ελληνικό FBI: Η νέα υπηρεσία κατά της Greek Mafia


Προ των πυλών το ελληνικό FBI: Η νέα υπηρεσία κατά της Greek Mafia


Διαφ.


Με την επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, ως Υπουργός της Προστασίας του Πολίτη ξεκίνησαν εκ νέου οι συζητήσεις για την επεξεργασία του σχεδίου για τη σύσταση και τη λειτουργία του «ελληνικού FBI».

Το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής της Κυριακής», και πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Μάιο.

Δείτε επίσης: Κροκοδείλια δάκρυα από τον Χρυσοχοΐδη: «Είμαι συντετριμμένος – Με μεγάλη ταχύτητα η έρευνα»

Με τη δημιουργία του «ελληνικού FBI», το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φιλοδοξεί ότι θα επιτύχει την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων. Εφόσον το νομοσχέδιο κατατεθεί προς ψήφιση τον Μάιο, η νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα είναι πιθανό να αναλάβει έργο το φθινόπωρο.

Ποια είναι η αποστολή της νέας υπηρεσίας;

Ελληνικό FBI: Η νέα υπηρεσία κατά της Greek Mafia

Στελέχη της Κατεχάκη σημειώνουν πως η νέα υπηρεσία ενσωματώνει τις καλές πρακτικές από τις αστυνομίες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας. Θα έχει τίτλο Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ), η αρμοδιότητά της θα εκτείνεται σε όλη την επικράτεια και θα ελέγχεται απευθείας από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Αποστολή της είναι, όχι μόνο η εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων, αλλά και η διενέργεια ερευνών για «ξέπλυμα χρήματος».

Επιπλέον, με διαταγή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., το «ελληνικό FBI» θα αναλαμβάνει την έρευνα και για εγκλήματα που δεν άπτονται της δράσης οργανωμένου εγκλήματος, αλλά «ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη ή είναι δυνατόν να επηρεάσουν δυσμενώς το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών ή απαιτούν ιδιαίτερη εμπειρία για την αποκάλυψη των δραστών», σύμφωνα με σχετικά έγγραφα.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για Αγίους Αναργύρους: «Συμφωνώ με τον όρο γυναικοκτονία – 17.000 αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί για την ενδοοικογενειακή βία» (video)

Άγιοι Ανάργυροι: Σχετικά με το ότι προβλέπεται ακόμα και ειδική εκπαίδευση αστυνομικών για να υποδέχονται τέτοια περιστατικά και για το αν μπορούσε να αποφευχθεί η γυναικοκτονία με θύμα την 28χρονη Κυριακή Γρίβα, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως «προέχει να διερευνήσουμε πώς έγινε το περιστατικό.

Όταν πηγαίνει στην αστυνομία ένα τέτοιο περιστατικό υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα τα οποία ακολουθεί ένας αστυνομικός για να διαχειριστεί το περιστατικό, για τα οποία είναι εκπαιδευμένοι οι αστυνομικοί. Άρα λοιπόν θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο εφαρμόστηκαν όλα αυτά».

Τόνισε πως: «Έχουμε πάνω από 17.000 αστυνομικούς που εκπαιδεύτηκαν σε αυτό». Εξήγησε ξανά πως, «αυτό που προέχει είναι να διερευνηθεί πλήρως το περιστατικό, κάτω από ποιες συνθήκες διεξήχθη, πώς έχασε τη ζωή της η κοπέλα. Θα κάνουμε έρευνα σε βάθος ούτως ώστε η οποιαδήποτε ευθύνη να αποδοθεί ή οποιοδήποτε αμέλεια, αδράνεια, παράλειψη να θεραπευτεί και να τιμωρηθεί και από την άλλη, να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια».

Πρόσθσε πως μετά τον covid υπάρχει έξαρση τέτοιων περιστατικών και πως πρόκειται για ένα κοινωνικό ζήτημα το οποίο πρέπει να συζητήσουμε σε ένα άλλο επίπεδο, σαν κοινωνία. «Από την άλλη πλευρά όμως, επειδή ο τελευταίος αποδέκτης αυτής της υπόθεσης είναι η αστυνομία, η αστυνομία οφείλει, παλεύει, κάνει μια προσπάθεια μεγάλη να διαχειρίζεται τα περιστατικά κατά τον καλύτερο τρόπο», ανέφερε.

Ο Υπουργός εξήγησε σχετικά με την ένταξη του όρου γυναικοκτονία στον Ποινικό Κώδικα πως: «Συμφωνώ με τον όρο γυναικοκτονία, ως προς την ποινική μεταχείριση όμως θέλει μια συζήτηση. Θα πρέπει ποινικολόγοι μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να “καθίσουν κάτω”, να δούμε αν πραγματικά απαιτείται να υπάρξει αυτή η μεταβολή».


Πηγή