Θετικός ο Μακρόν να συμπεριλάβει τα πυρηνικά της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή άμυνα κατά της Ρωσίας – «Ας τα βάλουμε όλα στο τραπέζι»
Πρόθυμος δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να ανοίξει συζήτηση για τη χρήση γαλλικών πυρηνικών κεφαλών ως μέρος μιας «αξιόπιστης ευρωπαϊκής άμυνας» έναντι της Ρωσίας.
Η αντιπολίτευση κατήγγειλε έντονα σήμερα, Κυριακή, τις επίμαχες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, ο οποίος είναι έτοιμος να ανοίξει μια συζήτηση για μια ευρωπαϊκή άμυνα η οποία, εκτός από τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς και τα αντιπυραυλικά όπλα, θα μπορούσε να περιλαμβάνει και πυρηνικά όπλα, μεταδίδει το γαλλικό BFMTV.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή σε νέους Ευρωπαίους και δημοσιεύθηκε το Σάββατο από τις περιφερειακές εφημερίδες του ομίλου Ebra (Est-Bourgogne-Rhône-Alpes), ο Μακρόν επανήλθε σε αυτό το επαναλαμβανόμενο και εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Η Γαλλία είναι η μόνη πυρηνική δύναμη στην ΕΕ
«Αυτό μπορεί να σημαίνει την ανάπτυξη αντιπυραυλικών ασπίδων, αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτές θα μπλοκάρουν όλους τους πυραύλους και θα αποτρέψουν τη χρήση πυρηνικών όπλων», εξήγησε Γάλλος πρέοδρος στη συνέντευξή του στις εφημερίδες του ομίλου Ebra.
«Αξιοπιστία σημαίνει επίσης να έχουμε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να αποτρέψουμε τους Ρώσους. Και μετά είναι τα πυρηνικά όπλα: το γαλλικό δόγμα είναι ότι μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όταν απειλούνται τα ζωτικά μας συμφέροντα. Έχω ήδη πει ότι υπάρχει μια ευρωπαϊκή διάσταση σε αυτά τα ζωτικά συμφέροντα», τόνισε.
Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανάλυση-βόμβα του Politico – «Το Κίεβο οδεύει προς την ήττα, ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του»
«Είμαι υπέρ της έναρξης αυτής της συζήτησης, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει την αντιπυραυλική άμυνα, τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, τα πυρηνικά όπλα για όσους τα διαθέτουν ή έχουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους. Ας τα βάλουμε όλα στο τραπέζι και ας δούμε τι πραγματικά μας προστατεύει με αξιόπιστο τρόπο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία θα διατηρήσει «είναι έτοιμη να συμβάλει περισσότερο στην άμυνα του ευρωπαϊκού εδάφους».
Μετά το Brexit και την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία είναι το μόνο κράτος μέλος που διαθέτει πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, ο διάλογος για θέματα ασφάλειας συνεχίζεται με το Λονδίνο, ιδίως στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC), ενός φόρουμ που δημιουργήθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου.
«Καμπάνακι» κινδύνου από τον Μακρόν
Σε ομιλία του για την Ευρώπη στη Σορβόννη την Πέμπτη, ο Μακρόν ζήτησε μια «ισχυρή Ευρώπη» και τη δημιουργία μιας «αξιόπιστης» ευρωπαϊκής άμυνας παράλληλα με το ΝΑΤΟ και απέναντι στη Ρωσία, η οποία έχει γίνει πολύ μεγαλύτερη απειλή μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο Μακρόν επέστρεψε σε ορισμένα από τα θέματα μιας ομιλίας που εκφώνησε τον Σεπτέμβριο του 2017 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στον ίδιο χώρο -το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι- αλλά σε ένα πλαίσιο που επτά χρόνια μετά έχει ανατραπεί από το Brexit, την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημειώνει το γαλλικό μέσο.ει»
Η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις ενός αλλαγμένου κόσμου και να αναβαθμίσει την άμυνά της, δήλωσε ο Μακρόν, προειδοποιώντας ότι η ΕΕ δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει παγκόσμιες απειλές όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Η Ευρώπη μας σήμερα είναι θνητή και μπορεί να πεθάνει», δήλωσε ο Μακρόν. «Μπορεί να πεθάνει και αυτό εξαρτάται μόνο από τις επιλογές μας», σημείωσε. «Πρέπει να οικοδομήσουμε αυτή τη στρατηγική ιδέα μιας αξιόπιστης ευρωπαϊκής άμυνας για εμάς τους ίδιους».
Πηγή