Εκλογική «βόμβα» Μητσοτάκη στη Βουλή: «Θα φέρουμε επιστολική ψήφο στις κάλπες του 2027» – Τι δήλωσε για Μάτι και δικαιοσύνη (video)


Εκλογική «βόμβα» Μητσοτάκη στη Βουλή: «Θα φέρουμε επιστολική ψήφο στις κάλπες του 2027» – Τι δήλωσε για Μάτι και δικαιοσύνη (video)


Διαφ.


Την αποκάλυψη για την χρήση επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές του 2027, έκανε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κύριος Μητσοτάκης τόνισε πως «η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή σχέδιο για να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος και για τις εθνικές εκλογές του 2027».

Να σημειωθεί πως η επιστολική ψήφος θα κάνει πρεμιέρα στις επερχόμενες Ευρωεκλογές του Ιουνίου όπου οι απόδημοι αλλά και όσοι διαμένουν πάνω από 250 χιλιόμετρα μακριά από το μέρος όπου ασκούν τα εκλογικά τους καθήκοντα.

Δείτε επίσης: Τραγωδία στα Τέμπη: Μήνυση ονομαστικά κατά Μητσοτάκη και πολιτικών προσώπων

«Δεν είναι τελεσίδικες οι αποφάσεις για το Μάτι, μπορεί να επανεξεταστούν»

Στη Βουλή μιλά αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης».

«Θεωρώ το σημερινό νομοσχέδιο όχι μόνο σοβαρή μεταρρύθμιση, αλλά μια ιστορική τομή σε ένα διαχρονικό πρόβλημα», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, που σημείωσε πως πρώτο ζήτημα είναι να βγαίνουν δικαστικές αποφάσεις «σε μικρότερο χρόνο, περίπου κατά 30%».

«Άκουσα συνάδελφο του ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητεί ως μεταρρύθμιση το μέτρο. Εγώ θεωρώ πως είναι και έχει αργήσει να γίνει. Ο πρώτος που έκρινε σημαντική αυτή την αλλαγή ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος από το 1911.

Επιχειρήθηκε άλλες τέσσερις φορές με τελευταία το 1999, όταν μια διαφωνία του Αρείου Πάγου σε ένα άρθρο οδήγησε στην αναβολή του. Τότε η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε στηρίξει τη μεταρρύθμιση αυτή που τώρα ερχόμαστε να προωθήσουμε», είπε επίσης ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος εις βάρος των πολιτών που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Δημιουργείται έτσι μια αμφισβήτηση γύρω από τη Δικαιοσύνη και γίνεται επιχείρημα σε όσους καραδοκούν για να μιλήσουν για ανύπαρκτο κράτος δικαίου. Για να τελεσιδικήσει απόφαση θέλει 1.450 μέρες όταν ο μ.ο. στην Ευρώπη είναι 650 μέρες.

Αυτό φέρνει πολλά έξοδα, ταλαιπωρία και απογοήτευση. Υπάρχει μια Βαβέλ από αντικρουόμενες διαδικασίες και δομές που αδικούν το ανθρώπινο δυναμικό και μπλοκάρουν την παραγωγικότητα της ελληνικής δικαιοσύνης».

Και συνέχισε: «Ολα αυτά συμβαίνουν παρόλο που δεν υπολείπεται δικαστών η Ελλάδα. Το αντίθετο, έχουμε πολλούς δικαστές, αλλά μεγαλύτερη καθυστέρηση αποφάσεων. Το επίσης παράδοξο ότι έχουμε δύο διαφορετικών ειδών δικαστήρια.

Το 44% του δικαστικού δυναμικού ασχολείται στο 20% των υποθέσεων. Οι ειρηνοδίκες αναλαμβάνουν μικρό αριθμό υποθέσεων 30 φακέλους, όταν πρωτοδίκης επιβαρύνεται με 300 υποθέσεις. Αναχρονιστική η διάκριση οι μεν να εξετάζουν υποθέσεις ως 20.000 ευρώ και οι δε από 20.001 και πάνω».

«Στόχος είναι στο νομοσχέδιο η ενοποίηση των δύο βαθμών στο πρώτο επίπεδο, με ορθολογική κατανομή των θέσεων και τις ανάγκες κάθε περιοχής. Αφήνουμε πίσω τη λογική του 1950. Ερχόμαστε στον 21ο αιώνα και στο ζήτημα αυτό στην Ευρώπη.

Ενισχύονται με περισσότερους δικαστές. Κάθε περιφέρεια θα έχει το δικό της Πρωτοδικείο από εκεί που υπήρχαν δύο ή τρία. Τα περιφερειακά θα εξετάζουν υποθέσεις ως τις 250.000 ευρώ. Το ίδιο καθεστώς παραμένει στις δικαστικές θέσεις υπαλλήλων.

Προχωρώ σε αυτές τις διευκρινήσεις, γιατί η ανάγνωση του ν/σ διαψεύδει τις αντιδράσεις που υπάρχουν. Θα πετύχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα και θα μοιράζονται σε περισσότερους δικαστικούς λειτουργούς».


Πηγή