Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ: «Πατά πόδι» στην ΕΕ ο Υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης – Το αυστηρό μήνυμα για τα πλοία που (δεν) του δίνουν για την αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα


Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ: «Πατά πόδι» στην ΕΕ ο Υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης – Το αυστηρό μήνυμα για τα πλοία που (δεν) του δίνουν για την αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα


Διαφ.


Ο επιχειρησιακός διοικητής της ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης, αντιναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, προειδοοποίησε ότι ο κίνδυνος να μείνει χωρίς πλοία η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» είναι πλέον ορατός, σύμφωνα με το εμπιστευτικό του μήνυμα προς τις Βρυξέλλες, όπως έγραψε το γερμανικό Spiegel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού μέσου, ο κ. Γρυπάρης τόνισε ότι με την απόσυρση της γερμανικής φραγάτας «Hessen», απομένουν μόνο τρία πολεμικά πλοία στη διάθεσή του για τους επόμενους μήνες.

Δείτε επίσης: Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ: Νέα εμπλοκή της φρεγάτας «Ύδρα» – Έβαλε με πυροβόλο έναντι δύο UAVs στον κόλπο του Άντεν

Αυτό, όπως είναι αναμενόμενο, έχει ως απτέλεσμα να μην μπορεί να εκπληρωθεί η αποστολή της προστασίας των πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι.

Ο Έλληνας διοικητής κάνοντας τον απολογισμό του, «έβγαλε» θετικούς αριθμούς για τις πρώτες 100 ημέρες της αποστολής, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ.

Από την έναρξη της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ στα μέσα Φεβρουαρίου, τα πολεμικά πλοία που αναπτύχθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής φρεγάτας «Hessen», συνόδευσαν 96 εμπορικά πλοία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Δώδεκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από τους Χούθι και ένας πύραυλος εξουδετερώθηκε από την αεράμυνα των πολεμικών πλοίων.

Τέσσερις από αυτές τις καταρρίψεις έγιναν από τη γερμανική φρεγάτα η οποία ωστόσο ολοκλήρωσε την αποστολή της στις 20 Απριλίου και επιστρέφει στη Γερμανία.

Ποιές είναι οι ανάγκες της αποστολής – Τουλάχιστον 10 πολεμικά πλοία

Δεν είναι, όμως, το ίδιο καλές οι προβλέψεις του ναυάρχου για τους επόμενους μήνες, καθώς μετά την αναχώρηση της φρεγάτας «Hessen» στα τέλη Απριλίου, έχουν απομείνει μόνο 3 πολεμικά πλοία για το προσεχές διάστημα.

Με αυτόν τον μικρό στόλο, μπορεί να συνοδεύσει το πολύ τέσσερα εμπορικά πλοία την ημέρα μέσω του στενού Bab al-Mandab στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης.

Για την αποστολή του, ωστόσο, χρειάζεται τουλάχιστον δέκα πολεμικά πλοία, και η αεροπορική υποστήριξη από ένα drone ή ένα αεροσκάφος ναυτικής αναγνώρισης είναι επίσης απαραίτητη.

Ο κίνδυνος που θέτουν οι επιθέσεις των Χούθι είναι πιο έντονος από ποτέ.

Σύμφωνα με τον διοικητή, στα τέλη Απριλίου, οι Χούθι κατάφεραν για πρώτη φορά να κορεστεί η αεράμυνα των πλοίων της ΕΕ με ένα σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών και να καταστρέψουν ένα εμπορικό πλοίο.

Τα πολεμικά πλοία έχουν σύγχρονες αντιαεροπορικές άμυνες που μπορούν να εμπλέξουν πολλούς στόχους ταυτόχρονα. Με ένα ολόκληρο σμήνος drones, ωστόσο, ακόμη και τα πιο ισχυρά συστήματα εγκαταλείπουν κάποια στιγμή.

Η βελγική φρεγάτα «Louise – Marie» ξεκίνησε το ταξίδι της στην Ερυθρά Θάλασσα

Η αναβαθμισμένη φρεγάτα κλάσης Karel Doorman «Louise-Marie» (F 931) του Βελγικού Πολεμικού Ναυτικού κηρύχθηκε επιχειρησιακά έτοιμη να συμμετάσχει στις αποστολές της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα και στο Στενό του Ορμούζ μετά από μια παρατεταμένη περίοδο εκπαίδευσης στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ», η βέλγικη φρεγάτα έφτασε σήμερα στην Ερυθρά Θάλασσα για να συμμετάσχει στις αποστολές συνοδείας και προστασίας εμπορικών πλοίων στη περιοχή.

Η φρεγάτα «Louise-Marie» είχε αρχικά προγραμματιστεί να διέλθει μέσω της διώρυγας του Σουέζ για να συμμετάσχει στην αποστολή «ΑΣΠΙΔΕΣ» στις 12 Απριλίου.

Ωστόσο, στις 13 Απριλίου το Υπουργείο Άμυνας του Βελγίου ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη είχε αναβληθεί «επ’ αόριστον», καθώς αντιμετώπιζε κάποια τεχνικά προβλήματα, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών ασκήσεων, προέκυψε δυσλειτουργία και τελικά δεν εκτοξεύτηκε ο πύραυλος επιφανείας αέρος τύπου RIM-7 Sea Sparrow, ενώ τα άλλα συστήματα αεράμυνας και προστασίας του πολεμικού πλοίου θα ήταν, θεωρητικά, αναποτελεσματικά στην κατάρριψη ενός UAV.


Πηγή