Eurovision: Έντονη ανησυχία με τη συμετοχή του Ισραήλ – Κλεισμένη στο δωμάτιο της η Ισραηλινή τραγουδίστρια


Eurovision: Έντονη ανησυχία με τη συμετοχή του Ισραήλ – Κλεισμένη στο δωμάτιο της η Ισραηλινή τραγουδίστρια


Διαφ.


Συναγερμός έχει σημάνει στο Μάλμε της Σουηδίας, όπου θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision για τη φετινή χρονιά, εξαιτίας της συμμετοχής του Ισραήλ.

Παρά το εντυπωσιακό σόου που έχει υποσχεθεί ότι θα χαρίσει η Σουηδία από τις 7 έως τις 11 Μαΐου, δηλαδή από τον Α’ ημιτελικό μέχρι και τον τελικό, οι σχεδιαζόμενες διαδηλώσεις κατά της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν δημιουργήσει ανησυχία στα μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Σουηδίας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κοινότητας.

Δείτε επίσης: Eurovision 2024: Γκρέμισε τη σκηνή η Μαρίνα Σάττι – Ολοκλήρωσε τη δεύτερη πρόβα της και έχει «αέρα» νικητή

Η κοινότητα των περίπου 1.200 Εβραίων ανησυχεί ότι μπορεί να αποτελέσει στόχο των μεγάλων διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου, όταν το Ισραήλ θα συμμετάσχει στον δεύτερο ημιτελικό, και ξανά την ημέρα του τελικού, στις 11 Μαΐου.

«Υπάρχει μια αίσθηση ανησυχίας, έντασης. Δεν μπορώ να πω ότι δεν ανησυχώ», δήλωσε στο Reuters ο Φέλιξ Κράους Σιόγκρεν, ξεναγός στη συναγωγή του Μάλμο.

«Με το Ισραήλ να συμμετέχει στην Eurovision, το κλίμα θα είναι ακόμα πιο έντονο και ίσως η συναγωγή να αποτελέσει στόχο των διαδηλώσεων. Δεν είναι κάτι αδιανόητο».

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), που διοργανώνει τον διαγωνισμό, έχει αντισταθεί στις εκκλήσεις για αποκλεισμό του Ισραήλ και της διαγωνιζόμενής του, της Έντεν Γκολάν.

Να σημειωθεί ότι το Μάλμε, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, έχει μια μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα, με τα περισσότερα μέλη της να προέρχονται από το Ιράκ και τη Συρία.

Επικεφαλής της Shin Bet στο Μάλμε

Όπως αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet, ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet ηγήθηκε μιας αντιπροσωπείας αξιωματούχων που βρέθηκε στο Μάλμε για να συντονίσει τα μέτρα ασφαλείας για τη συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Shin Bet πιστεύει ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία θα μπορούσε να γίνει στόχος «προκλητικών» ενεργειών.

Την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ εξέδωσε επικαιροποιημένη ταξιδιωτική προειδοποίηση, ορίζοντας τη σουηδική πόλη Μάλμε ως απειλή επιπέδου 3 – ή μέτριας απειλής.

Η προειδοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας ανέφερε «βάσιμο φόβο» ότι οι «τρομοκράτες» θα στοχοποιούσαν Ισραηλινούς που θα παρευρίσκονταν στη Eurovision.

Οι σουηδικές Αρχές υποσχέθηκαν μέτρα, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών με υποπολυβόλα και ενισχύσεις από τη Δανία και τη Νορβηγία γύρω από την εκδήλωση της 7ης-11ης Μαΐου, καθώς υπάρχει ο φόβος αντιδράσεων όπως διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων.

Μάλμε, Σουηδία

Η Έντεν Γκολάν είναι «κλεισμένη» σε ένα δωμάτιο και το αμφιλεγόμενο τραγούδι της

Η 20χρονη Έντεν Γκόλαν έφτασε στο Μάλμε μία εβδομάδα νωρίτερα από το προβλεπόμενο και έχει λάβει οδηγίες από την υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ, Shin Bet, να παραμείνει στο δωμάτιό της και να φεύγει μόνο για επίσημες εκδηλώσεις της Eurovision.

Το Κανάλι 12 μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η εκπρόσωπος του Ισραήλ στη Eurovision, Έντεν Γκολάν, θα συνοδεύεται από μια ομάδα ασφαλείας πολύ υψηλότερου αριθμού από οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) είχε απειλήσει το Ισραήλ ότι θα αποκλειστεί αν η Έντεν Γκόλαν δεν ξαναέγραφε το τραγούδι της με τίτλο «October Rain», καθώς θεωρήθηκε πολύ πολιτικά φορτισμένο λόγω του τίτλου του που παρέπεμπε στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το τραγούδι ανακατασκευάστηκε και μετονομάστηκε σε «Hurricane», διασφαλίζοντας έτσι ότι θα μπορούσε να διαγωνιστεί.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Έντεν Γκολάν είπε ότι της προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι οι διοργανωτές απέρριψαν το «October Rain».

«Σοκαρίστηκα όταν η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση δεν ενέκρινε το τραγούδι», είπε η Γκολάν. «Δεν νομίζω ότι η πρώτη εκδοχή ήταν πολιτική».

Ωστόσο, ορισμένοι από τους αρχικούς στίχους, όπως το «There is no air to breathe» και «They were all good children, every one of them», θεωρήθηκε ότι αφορούν θύματα της επίθεσης της Χαμάς.

Κάποιοι από τους νέους στίχους του τραγουδιού όπως το «I’m still broken from this hurricane» για ορισμένους εξακολουθούν να παραπέμπουν στην επίθεση της 7η Οκτωβρίου αλλά η EBU τους έχει εγκρίνει.

Απαγορεύτηκαν οι σημαίες της Παλαιστίνης

Οι διοργανωτές της Eurovision δήλωσαν ότι διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και φιλοπαλαιστινιακά σύμβολα κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού στο Μάλμε της Σουηδίας την επόμενη εβδομάδα.

Ο επικεφαλής επικοινωνίας του διαγωνισμού υποστήριξε ότι οι αγοραστές εισιτηρίων θα επιτρέπεται να επιδεικνύουν μόνο τις σημαίες των διαγωνιζόμενων χωρών – συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ – και τη σημαία του Pride.

Σε δήλωση τους στο Associated Press, ανέφεραν επίσης ότι ενδέχεται επίσης να απαγορευτούν «ρούχα, αντικείμενα ή αφίσες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσα για να προβληθούν στις τηλεοπτικές οθόνες» με φιλοπαλαιστινιακά σύμβολα.


Πηγή