Κυριάκος Μητσοτάκης για τη συνάντηση με τον Ερντογάν: «Είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να βρίσκουμε κοινές λύσεις»


Κυριάκος Μητσοτάκης για τη συνάντηση με τον Ερντογάν: «Είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να βρίσκουμε κοινές λύσεις»


Διαφ.


«Μιλάμε από θέση αυτοπεποίθησης με την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να απεμπολούμε τις κόκκινες γραμμές μας. Μπορούμε να συνεργαζόμαστε παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα για το μεταναστευτικό», τόνισε σε συνεντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή του Νίκου Μάνεση, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να βρίσκουμε κοινές λύσεις. Φαίνεται ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μπει σε πιο ήρεμα νερά», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην εκπομπή του Alpha.

Δείτε επίσης: Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι ελληνικές «κόκκινες γραμμές» στη συνάντηση με τον Ερντογάν – Ο λόγος που οι Τούρκοι τη θεωρούν κρίσιμη

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι η μεγάλη πλειοψηφία αναγνωρίζει την ανάγκη να έχει η Ελλάδα ανοιχτούς διαύλους με τη γείτονα χώρα και ότι είναι καλύτερες οι συνομιλίες παρά να είμαστε με το δάχτυλο στην σκανδάλη.

Επίσης, χαρακτήρισε αχρείαστη και προκλητική την μετατροπή της Μονής σε τζαμί και δήλωσε ότι θα θίξει στη συνάντηση με τον Ερντογάν το συγκεκριμένο ζήτημα, «αν δηλαδή υπάρχει δυνατότητα αντίστροφης αυτής της απόφασης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψενα αναφερθεί και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και στην αναβάθμιση τους από το 2019 που ανέλαβε τη κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, είπε: «Οι ένοπλες δυνάμεις είναι σήμερα σε πολύ πιο ισχυρή θέση σε σχέση με το 2019 και αναπτύξαμε ισχυρές συμμαχίες. Η χώρα είναι πολύ πιο ενισχυμένη αμυντικά και πολιτικά σε σχέση με την Τουρκία. Πρέπει να γίνει εμπέδωση του καλού κλίματος. Μπορούμε να συνεργαζόμαστε παρά τις δυσκολίες».

«Για παράδειγμα, το μεταναστευτικό που ήταν το μείζον θέμα το 2019. Αντί για παράνομους μετανάστες, τώρα από την Τουρκία έχουμε νόμιμους τουρίστες με το πρόγραμμα της visa. Δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να είμαστε ανά πάσα στιγμή με το δάχτυλο στη σκανδάλη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης για Ράμα «Κανείς δε θα απαγόρευε σε ξένο ηγέτη μια ιδιωτική επίσκεψη»

Αναφορικά με την ιδιωτική επίσκεψη του Έντι Ράμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε πολύ σύντομα ότι η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα που δε θα απαγόρευε σε ξένο ηγέτη να πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη και να μιλήσει στους ομογενείς τους.

Σε σχέση με τη χρονική στιγμή που επέλεξε ο Αλβανός πρωθυπουργός να επισκεφθεί την χώρα μας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το θέμα πήρε λίγο μεγαλύτερη έκταση από αυτή που το άξιζε.

«Ο χρονισμός της επίσκεψης λίγες εβδομάδες πριν τις Ευρωεκλογές και με ανοιχτά ζητήματα για τις δύο χώρες δεν ήταν ο πιο κατάλληλος», έκλεισει ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης για Β. Μακεδονία: «Θέλω να ελπίζω πως όσα ακούστηκαν προεκλογικά δε θα αποτελέσουν επίσημη θέση της νέας κυβέρνσης, γιατί θα έχουμε θέματα»

Για την επικράτηση του ακροδεξιού κόμματος VMRO και για την αλλαγή της ονομασίας, ο πρωθυπουργός δηλώνει σε εγρήγορση και ότι:

«Αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δω πώς ο εντολοδόχος πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του. Δέχθηκα τη Συμφωνία των Πρεσπών στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους. Ας κάνουμε λίγο υπομονή θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά δεν θα αποτελέσουν θέσεις της νέας κυβέρνησης και μετεκλογικά, αλλιώς θα έχουμε ζητήματα».

Για την ακρίβεια, την οικονομία και τη φορολογία

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για την ακρίβεια που εμφανίζεται στην αγορά: «Είναι πραγματικό πρόβλημα, αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα. Δεν είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια. Η ακρίβεια αφορά κυρίως τα σουπερ μάρκετ. Αν δούμε για παράδειγμα τους λογαριασμούς ρεύματος οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είχαν αποτέλεσμα. Κάνουμε παρεμβάσεις στην λειτουργία της αγοράς, ώστε όλοι να τηρούν το νόμο. Πιστεύω ότι πλησιάζουμε στο τέλους του κύκλου του έντονου πληθωρισμού. Όταν οι τιμές αρχίσουν να υποχωρούν θα πρέπει να τις συγκρίνουμε και με τις μόνιμες αυξήσεις των μισθών».

«Δεν υπάρχει περίπτωση ως πρωθυπουργός να διακινδυνεύσω την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Οποιοδήποτε μέτρο προτείνει η αντιπολίτευση θα πρέπει να αναφέρει από που θα προκύψουν οι πόροι. Οι εξαγγελίες της είναι ακοστολόγητες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε ζητήματα που αφορούν στη φορολογία τονίζοντας ότι στην παρούσα κατάσταση είναι δύσκολο να δοθούν στους συνταξιούχους 13η και 14η σύνταξη.

«Υπάρχει προοδευτικότητα στη φορολογική κλίμακα, θεωρώ ότι η προοδευτική φορολόγηση είναι δίκαιη. Δεν μπορεί στην παρούσα κατάσταση να δοθούν 13η και 14η σύνταξη στους συνταξιούχους, ούτε να μειωθούν οι φορολογικές κλίμακες. Οι εργοδοτικές εισφορές και η μείωσή τους είναι στόχος της κυβέρνησης», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Για τις Ευρωεκλογές και για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός στάθηκε και στις επερχόμενες ευρωεκλογές τονίζοντας ότι την επόμενη μέρα θα βγουν πολιτικά μηνύματα.

«Η ΝΔ πρέπει να βγει ισχυρή από τις ευρωεκλογές ώστε να έχει ισχυρή φωνή στην Ευρώπη την επόμενη μέρα θα βγουν πολιτικά μηνύματα από τις ευρωεκλογές. Οι πολίτες πρέπει να στείλουν μήνυμα ότι δεν έχει αλλάξει η εντολή που πήραμε στις προηγούμενες εκλογές. Αν δημιουργηθεί καθεστώς αστάθειας ή αμφισβήτησης της κυβέρνησης μόνο κακό θα κάνει στη χώρα. Εγώ δεν πρόκειται να μπω σε καθεστώς αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευσης δεν θα γυρίσω πίσω στο επίπεδο τοξικότητας που είχε η πολιτική αντιπαράθεση το 2012 και το 2015. Δεν θα αναλώσω ενέργεια να απαντώ σε επιθέσεις με έντονα προσωπικά στοιχεία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση για το αν θα βρίσκεται στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές ο πρωθυπουργός είπε με νόημα: «Έχω ατζέντα τετραετίας. Είναι αλαζονικό να συζητάμε από τώρα για τις εκλογές του 2027».

Για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους και τον χουλιγκανισμό

Για τη γυναικοκτονία της άτυχης Κυριακής στους Αγίους Αναργύρους έξω από το Α.Τ από τον πρώην σύντροφό της, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ήταν όλα λάθος.

«Έγιναν όλα λάθος στην δολοφονία της Κυριακής στους Αγίους Αναργύρους. Ήταν μια τραγική αφορμή για να δούμε το πρόβλημα. Πιστεύω ότι υπάρχει εμπιστοσύνη των γυναικών στην ελληνική αστυνομία. Θα γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι».

Όσο για τον χουλιγκανισμό είπε πως «θα ξεριζώσουμε αυτήν τη μάστιγα, είναι μια δέσμευση που ανέλαβα με μια τεράστια αίσθηση ευθύνης, ειδικά μετά τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη».

Το μήνυμα που θέλει να στείλει αναφορικά με τον αθλητισμό είναι: «Ο αθλητισμός είναι γιορτή. Αρχίζουμε να βλέπουμε οικογένειες στα γήπεδα».


Πηγή