Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην Άγκυρα για να συναντήσει τον Ερντογάν – Επιδιώκουν βήματα εδραίωσης της φιλίας και ήρεμα «νερά» στο Αιγαίο


Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην Άγκυρα για να συναντήσει τον Ερντογάν – Επιδιώκουν βήματα εδραίωσης της φιλίας και ήρεμα «νερά» στο Αιγαίο


Διαφ.


Στην Άγκυρα για να επισκεφθεί τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταβαίνει σήμερα Δεύτερα (13/5), ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 15:30 το μεσημέρι και θα διαρκέσει για πολύ λίγες ώρες, ενώ ο βασικός στόχος της είναι η προσπάθεια να διατηρηθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Μητσοτάκης στην τουρκική Miliyet: «Η Ελλάδα δεν απειλεί – Οφείλουμε στους δύο λαούς μια περίοδο χωρίς εντάσεις»

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και δηλώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο, περίπου στις 18:00. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος της Τουρκίας, με την αναχώρηση του για Αθήνα να αναμένεται στις 20:30 με 21:00

Μητσοτάκης και Ερντογάν σε συνεντεύξεις που δημοσιεύτηκαν σε Milliyet και «Καθημερινή» αντίστοιχα στέλνουν θετικό μήνυμα διαλόγου και εδραίωσης της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Άλλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ξεκάθαρα στη συνέντευξή του μεταξύ άλλων ότι «το λιγότερο που οφείλουμε στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό είναι μια περίοδος χωρίς εντάσεις».

Από τη δική του πλευρά ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «ο στόχος είναι απλός: λύνοντας τα προβλήματα να εδραιώσουμε τη φιλία μας και να ανεβάσουμε το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων σε ένα πρωτοφανές για την ιστορία επίπεδο. Για τον σκοπό αυτό, ως Τουρκία, κάναμε το τελευταίο διάστημα ειλικρινή και αποτελεσματικά βήματα και αυτό σκοπεύουμε να συνεχίσουμε».

Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη Ερντογάν

Και οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην Διακήρυξη των Αθηνών, που αποτελεί ένα «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η αρχή της συζήτησης αναμένεται, μάλιστα, να είναι η Διακήρυξη των Αθηνών και οι 15 συμφωνίες που υπεγράφησαν, προκειμένου να ανακοινωθούν άλλες δύο συμφωνίες που θα αφορούν στη συνεργασία στα θέματα πολιτικής προστασίας για τις φυσικές καταστροφές και τη σύσταση διμερούς επιχειρηματικού συμβουλίου.

Από το τελευταίο ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο έχει ολοκληρωθεί ένας κύκλος επαφών των δύο πλευρών στους τρεις άξονες της προσέγγισης: πολιτικός διάλογος, θετική ατζέντα και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Στόχος της τουρκικής πλευράς είναι να θέσει όσα περισσότερα θέματα μπορεί. Ωστόσο αυτό που επιζητεί πολύ είναι η ενίσχυση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς και ιδιαίτερα στον οικονομικό, δηλαδή σε τομείς που εύκολα οι δύο χώρες μπορούν να τα βρουν.

Άλλα θέματα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν διπλωματικές πηγές, που πρόκειται να συζητηθούν μεταξύ των δύο χωρών είναι η επέκταση του μετρου της βίζας, η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευση, η υποστήριξη έργων που θα φέρουν τη νεολαία και τους επιστήμονες των δύο χωρών πιο κοντά, αλλά και η υπογραφή συμφωνιών για την Υγεία και τις Ιατρικές Επιστήμες.

Τα «κόκκινα» σημεία

Τα «αγκάθια» που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν Μητσοτάκης και Ερντογάν στηην επίσκεωη του πρώτου στην Άγκυρα είναι αρχικά η διαφορά προσέγγισης του διαλόγου.

Η Αθήνα αναγνωρίζει μία διαφορά, την οριοθέτηση υψαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Η Άγκυρα επιμένει στην πάγια τακτική της να θέτει μία σειρά από ζητήματα και να αξιώνει μία συμφωνία για όλα μαζί.

Επίσης, η αμφισβήτηση από πλευράς της Άγκυρας, της κυριαρχίας ελληνικών νησιών και νησίδων στο Αιγαίο, με αφορμή τηγ δημιουργία θαλάσσιων παρκών που ανακοίνωσε η Ελλάδα, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ένα θέμα που έχει προκύψει τώρα τελευταία είναι και η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε Τζαμί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του, δηλώνοντας ότι θα θέσει το θέμα στον Τούρκο πρόεδρο.

Τέλος, προβληματισμό προκαλεί και η επιθυμία της Τουρκίας μα εντάξει στα σχολικά βίβλια την έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ποιοι άλλοι θα συμμετέχουν στην συνάντηση

Το μοντέλο το Βίλνιους θα ακολουθηθεί πιστά στην συνάντηση των δύο ηγετών, με την παραμικτρή κιόλας λεπτομέρεια.

Αρχικά στο τραπέζι θα καθίσουν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και τους διπλωματικούς συμβούλους Άννα-Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες επαφές όπου θα συμμετάσχουν και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης από την ελληνική πλευρά και ο Μπουράκ Ακσαπάρ από την τουρκική, ενώ συνάντηση θα έχουν ο αρχηγός της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης με τον αρχηγό της ΜΙΤ Ιμπραχήμ Καλίν.

Στην ελληνική αποστολή θα συμμετέχουν επίσης η Διευθύντρια του Γραφείου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη και η Διευθύντρια Επικοινωνίας Κύρα Κάπη.


Πηγή