Παρβοϊός: Συρροή κρουσμάτων στο σχολείο που φοιτούσε το κοριτσάκι που πέθανε – Τι λέει ο ΕΟΔΥ (video)
Ανησυχία προκαλεί η συρροή περιστατικών με αυξημένη τροπονίνη σε παιδιά του παιδικού σταθμού – νηπιαγωγείου στη Θεσσαλονίκη όπου φοιτούσε και το άτυχο 3,5 ετών κορίτσι που κατέληξε με οξεία μυοκαρδίτιδα έπειτα από λοίμωξη με παρβοϊό (ParvovirusB19) διαπιστώθηκε από τις Αρχές.
Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Παρβοϊός: Ποιος είναι ο ιός από τον οποίο έχασε τη ζωή του το 3,5 ετών κοριτσάκι – Τα συμπτώματα και οι τρόποι μετάδοσης
Συγκεκριμένα, στις 10 Απριλίου, ο ΕΟΔΥ ενημερώθηκε από νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης σχετικά με τη συρροή των περιστατικών, όπου ένα εξ’ αυτών ήταν το κοριτσάκι που νόσησε και κατέληξε στις αρχές Απριλίου.
Ο ΕΟΔΥ άμεσα συνέστησε τη διακοπή λειτουργίας της σχολικής μονάδας για δύο εβδομάδες, ενημέρωσε για τον τρόπο μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων (παρβοϊός, εντεροϊοί, αδενοϊοί), συνέστησε την καθαριότητα και απολύμανση της σχολικής μονάδας και προέβη στην επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών για τους υπεύθυνους λοιμογόνους παράγοντες.
Η επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών βρίσκεται σε εξέλιξη και ειδικότερα διερευνάται ο ρόλος της συλλοίμωξης Parvovirus B 19 και άλλων ιών στη μυοκαρδίτιδα που παρουσίασαν τα παιδιά.
Τι υποστηρίζει ο ΕΟΔΥ
Σε επίσημο έγγραφο του ΕΟΔΥ, το οποίο κοινοποιήθηκε στους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας με ημερομηνία 1 Μαΐου αναφέρεται ότι:
Με τα δεδομένα έως 26/4/2024, έντεκα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη. Από αυτά:
Ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε.
Ένα παρουσίασε κλινική εικόνα μυοπερικαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται.
Δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα.
Τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.
Η εργαστηριακή διερεύνηση περιελάμβανε ορολογικό έλεγχο με IgM και IgG αντισώματα έναντι Parvovirus B 19 και επιπλέον εργαστηριακό έλεγχο δειγμάτων αναπνευστικού με filmarray και κοπράνων με μοριακές μεθόδους, σε μαθητές και προσωπικό του παιδικού σταθμού.
Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των παιδιών είχε ένδειξη πρόσφατης λοίμωξης με Parvovirus, γεγονός το οποίο συνάδει με το επιδημιολογικό ιστορικό, όπου αναφέρεται νόσηση από Parvovirus B 19 (κλινική διάγνωση) σε πολλά από τα παιδιά του σταθμού.
Ταυτόχρονα, από την ανάλυση κλινικών δειγμάτων (filmarray ανώτερου αναπνευστικού και έλεγχο κοπράνων) φαίνεται ότι ο συχνότερος λοιμογόνος παράγοντας που απομονώθηκε ήταν ο Rhinovirus/Enterovirus, ακολουθούμενος από τον Adenovirus.
Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα παιδιά με λοίμωξη από Parvovirus B 19 είχαν ταυτόχρονη συλλοίμωξη με Rhinovirus/Enterovirus.
Τι συστήνει ο ΕΟΔΥ
Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι είναι επιβεβλημένη η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας ιδιαίτερα των μαιευτήρων – γυναικολόγων, νεογνολόγων, παιδιάτρων, αιματολόγων, γενικών γιατρών και παθολόγων, η αυξημένη κλινική υποψία και η έγκαιρη εργαστηριακή επιβεβαίωση των ύποπτων κρουσμάτων, ειδικά σε περιπτώσεις συρροών, για την προστασία των επίνοσων ατόμων υψηλού κινδύνου, όπως έγκυρες και μικρά παιδιά.
Ειδικότερα, συνίσταται οι παιδίατροι να λαμβάνουν υπόψη την πιθανότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας δυο εβδομάδες μετά τη λοίμωξη από ParvovirusB19.f
Πηγή