Ελληνικό «φρένο» στη Β. Μακεδονία όσο συνεχίζουν τις προκλήσεις – Σκληρή πολιτική γραμμή Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών


Ελληνικό «φρένο» στη Β. Μακεδονία όσο συνεχίζουν τις προκλήσεις – Σκληρή πολιτική γραμμή Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών


Διαφ.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει ηχηρό μήνυμα προς τη Βόρεια Μακεδονία και εμφανίζεται αποφασισμένος να χαράξει σκληρή πολιτική πορεία, διαμηνύοντας προς τη γείτονα χώρα ότι οι ευρωπαϊκοί «δρόμοι» θα παραμείνουν κλειστοί, αν συνεχίσουν τα «κόλπα» με την ονομασία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός, χθες (22/5) σε συνέντευξη του, επεσήμανε ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να ανεχθεί «μικροπολιτικά παιχνίδια» και κάλεσε το κυβερνών κόμμα VMRO να σοβαρευτεί.

Ο «κλεφτοπόλεμος» τόσο του πρωθυπουργού Μίτσκοσκι όσο και της νέας προέδρου Σιλιάνοφσκα, οι οποίοι ναι μεν στο λόγο τους κάνουν ξεκάθαρη αναφορά στον όρο «Μακεδονία», αλλά δεν τον επικαλούνται σε επίσημα έγγραφα και ιστοσελίδες, έτσι ώστε να μην κατηγορηθούν για παραβίαση των όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών αναγκάζουν την Αθήνα να ξεκαθαρίζει ότι θα «μας βρουν απέναντι».

Η ένταση ανάμεσα σε Βόρεια Μακεδονία και Ελλάδα, προφανώς και δεν είναι ευχάριστη για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει και άλλα σοβαρά θέματα που ταλανίζουν τη χώρα, όπως για παράδειγμα είναι η ακρίβεια. Ωστόσο, δεν παύει να σημαίνει πως η Νέα Δημοκρατία δικαιώνεται για την αυστηρή κριτική που ασκούσε στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, ο κ. Μητσοτάκη ήταν το πλέον αναμενόμενο ότι θα υιοθετήσει αυστηρή ρητορική για ένα θέμα που, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, είναι σχεδόν ταυτοτικό.

Παράλληλα, η κυβέρνηση μετατρέπει ένα «προβληματικό» σημείο κατά την προηγούμενη τετραετία, την κύρωση των μνημονίων που απορρέουν από τη Συμφωνία, σε πολιτικό μοχλό πίεσης προς τη γείτονα, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να κυρωθούν όσο συνεχίζονται οι προκλήσεις.

Το σποτ της Νέας Δημοκρατίας για τις γεωπολιτικές προκλήσεις

Η ΝΔ, χθες (22/5), ενόψει των Ευρωεκλογών, έδωσε στη δημοσιότητα ένα σποτ, το οποίος έστρεφε την προσοχή του προς τις γεωπολιτικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα μέσα στο επόμενο διάστημα, μέσα σε μια Ευρώπη που αλλάζει διαρκώς.

Κεντρικό πρόσωπο και σε αυτό το σποτ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι ο πρωταγωνιστής της γαλάζιας καμπάνιας.

«Πριν από 10 χρόνια η θέση μας στην Ευρώπη κινδύνευε. Σήμερα όλα έχουν αλλάξει. Τα ελληνικά σύνορα έγιναν στην πράξη σύνορα της ΕΕ, με σκληρή δουλειά εξασφαλίσαμε περισσότερους πόρους για την πατρίδα μας. Η φωνή μας έχει βάρος και κύρος στις Βρυξέλλες», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης. «Τα επόμενα χρόνια εδω θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις. Μεταναστευτικό, αγροτική πολιτική, κοινή άμυνα. Μεσα σε ένα δύσκολο κόσμο πολέμων και απειλών, πρέπει να εδραιώσουμε τη θωράκιση της χώρας αλλά και να διεκδικήσουμε μεγαλύτερη ευημερία για όλες και για όλους. Δύναμη στην Ευρώπη σημαίνει και δύναμη στην Ελλάδα. Γι αυτό οι ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές. Στις 9 Ιουνίου κάνουμε μαζί ακόμα ένα βήμα μπροστά. Και ερχόμαστε σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη», καταλήγει ο πρωθυπουργός.

Οι διαβεβαιώσεις προς την Ουάσιγκτον από το κόμμα VMRO

H Ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το κρεσεντο προκλήσεων από τη Β. Μακεδονία, έσπευσε να ενημερώσει εταίρους και συμμάχους για την συμπεριφορά της νέας ηγεσίας της γείτονος.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε και πήρε την αντίδραση της Προέδρου της Κομισιόν η οποία σε μήνυμά της στο “X” έγραψε πως «για να συνεχίσει η Βόρεια Μακεδονία την επιτυχή πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας να συνεχίσει η χώρα την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ακολούθησε η δήλωση του αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης που φιλοξενήθηκε στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council.

Ο κ. Εσκομπάρ αποκάλυψε πως η Ουάσιγκτον έχει λάβει διαβεβαιώσεις σε όλα τα επίπεδα από το κόμμα που επικράτησε στις πρόσφατες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία (VMRO) ότι θα συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και εξήγησε πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη κατέστησαν απόλυτα σαφή τη θέση τους στη νέα πρόεδρο της γειτονικής χώρας μετά την ορκωμοσία της. Εκτίμησε μάλιστα πως θα υπάρξει αυτό που αποκάλεσε «αυξανόμενη επικράτηση του ρεαλισμού».


Πηγή