Αποκαλύψεις Μητσοτάκη: «Αναζητούμε πόρους για να επεκτείνουμε το πρόγραμμα “Σπίτι μου” – Δε θα γυρίσουμε στο 2015»
Τη βούληση της κυβέρνησης να επεκτείνει το πρόγραμμα «Σπίτι μου» γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.
«Αναζητούμε πόρους για να επεκτείνουμε το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Θέλουμε να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση υπό την προϋπόθεση ότι θα βρούμε το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε ότι το ζητούμενο από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι να διατηρηθεί η σταθερότητα στη χώρα και να ενισχυθεί η φωνή της Ελλάδας στην ΕΕ.
Δείτε επίσης: Δημοσκόπηση Metron Analysis: 9 κόμματα πάνω από το 3% – Προβάδισμα 15,3 μονάδων η ΝΔ και ανεβασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ (video)
Παράλληλα εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «έχουμε επιστροφή στις χειρότερες μέρες του παρελθόντος του 2015 και του 2010» καθώς, όπως σημείωσε, επαναλαμβάνουν το «λεφτά υπάρχουν».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επίσης ένα σαφές μήνυμα στα Σκόπια λέγοντας ότι αναμένει από τον νέο πρωθυπουργό της χώρας μια ρητή δήλωση ότι θα χρησιμοποιεί μέσα και έξω την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». Όσον αφορά την αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους είπε ότι αυτός είναι ο τελικός στόχος αλλά «δεν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα» και σχολιάζοντας τη στάση Κασσελάκη είπε «η εξωτερική πολιτική είναι σύνθετη και δεν προσφέρεται για selfies».
«Ο κίνδυνος αποχής είναι υπαρκτός ιδίως όταν οι ευρωεκλογές δεν διεξάγονται με εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές» ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου Θα καθορίσουν εν πολλοίς τις εξελίξεις στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία. Η Ευρώπη μας αφορά όχι μόνο ως προς τους πόρους που μπορούμε να φέρουμε στην πατρίδα μας, αλλά γιατί το 2024 είναι πιο δύσκολο έτος από το 2019. Η κοινή φύλαξη των συνόρων, προφανώς αφορά και την πατρίδα μας».
«Ακούγεται η εθνική φωνή δυνατή στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο; Ισχυρίζομαι ότι η θέση της Ελλάδας έχει ενισχυθεί σημαντικά στις Βρυξέλλες. Όλες αυτές ήταν ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που διεκδικήσαμε και πετύχαμε τον στόχο μας».
«Απαράδεκτο αυτό μεγάλες πολυεθνικές, να πουλούν το ίδιο προϊόν σε σημαντικά διαφορετικές τιμές κρύβοντας εμπορικές πρακτικές πίσω από κανονιστικά τερτίπια. Τα βάζουμε ανοικτά με τις πολυεθνικές. Μου κάνει εντύπωση πώς μια τέτοια πρωτοβουλία δεν βρίσκει καθολική ανταπόκριση από το πολιτικό σύστημα».
Ακρίβεια και μισθοί
«Η χώρα χρεοκόπησε με τις πολιτικές που υποστηρίζει ο Κασσελάκης. Αυτή τη στιγμή πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση όταν η οικονομία αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας. Έχουμε αυξήσει μισθούς και συντάξεις, αλλά αυτό πολλές φορές δεν αρκεί για να καλύψει τις αυξήσεις».
«Ο πληθωρισμός τροφίμων είναι ολίγον υψηλότερος από της Ευρώπης και δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για να περιορίσουμε. Αλλά μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και ιδίως μαγικές λύσεις που κοστίζουν μερικά δις. Θα μας κοστίσουν 45 δισ. τον χρόνο με τα δύο νομοσχέδια. Δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε εποχές 2012 και 2015 που κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την οργή της κοινωνίας ήρθαν στα πράγματα, έταξαν μαγικές λύσεις με χρήματα που δεν υπήρχαν, για να φτάσουμε στα όρια της χρεοκοπίας».
«Η δική μας δουλειά είναι να είμαστε σίγουροι ότι στο σούπερ μάρκετ υπάρχει διαφάνεια στις τιμές, όταν αλλάζει ένας παραγωγός τη συσκευασία του προϊόντος, αυτό να το γνωρίζει ο καταναλωτής, να δώσουμε παραπάνω δύναμη στον καταναλωτή».
Ξεκινήσαμε με κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ
«Θα πάει ο κατώτατος στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Μεγαλύτερη σημασία στον μέσο μισθό, έχω πει μέσο μισθό 1500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Παρέλαβα ανεργία 17% και τώρα τείνει να πέσει κάτω από το 10%, έχουμε δημιουργήσει περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας. Όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζομένου».
«Δεν είναι λύση να μοιράζουμε χρήματα που δεν διαθέτουμε, ακολουθώντας μια συνταγή του παρελθόντος μπορεί με νέο περιτύλιγμα, αλλά η δημαγωγία της αντιπολίτευσης δεν έχει αλλάξει».
Το δημογραφικό
«Πρέπει να στηρίξουμε τις νέες οικογένειες και αυτό δεν σημαίνει μόνο βελτίωση των μισθών, σημαίνει στήριξη της διαδικασίας της γέννας, εμείς δώσαμε το επίδομα γέννας το κάναμε 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί.
«Επέκταση προγραμμάτων βρεφονηπιακών, επέκταση ολοήμερου σχολείου όπου θα απασχολείται δημιουργικά, θεσμοί όπως οι νταντάδες της γειτονιάς».
«Αυτό που μπορεί να είναι καλό για τον ιδιοκτήτη μπορεί να είναι πρόβλημα για τον ενοικιαστή.
Αναζητούμε πόρους για να επεκτείνουμε το πρόγραμμα «Σπίτι μου», υπό την προϋπόθεση ότι θα βρούμε το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο.
Βάλαμε περιορισμούς στο AirBnb και εξετάζουμε ακόμα περισσότερους περιορισμούς, εφόσον είναι απαραίτητο.
Ο πληθυσμός μας γερνάει, άρα οι πολιτικές για τους πιο ηλικιωμένους είναι πολύ σημαντικές. Πάνω από 80.000 έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα, κρατούν όλη τους τη σύνταξη».
«Το σύνθημα μας είναι σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη, η σταθερότητα δεν πρέπει να ταυτίζεται με τη στασιμότητα. Δεν θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί. Και επειδή ακούω να κατηγορούμαστε για την αλαζονεία του 41%, αυτή είναι μια λογική προσβλητική για τους Έλληνες. Δεν το υφαρπάξαμε, μας ψήφισαν οι πολίτες. Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε ούτε ως λευκή επιταγής, ούτε ως άλλοθι αλαζονείας. Το βράδυ τω εκλογών θα πρέπει οι βασικοί κομματικοί συσχετισμοί να μην έχουν αλλάξει».
Έχουμε επιστροφή στις χειρότερες μέρες του 2015 ή του 2010
«Δεν κοροϊδέψαμε ποτέ τους πολίτες. Από την άλλη έχουμε επιστροφή στις χειρότερες μέρες του παρελθόντος του 2015 και του 2010. “Λεφτά υπάρχουν” είχε πει κάποιος, η ιδέα ότι μπορώ με έναν μαγικό τρόπο να φορολογήσω τους πλούσιους και να βρω λεφτά που κάπου είναι κρυμμένα, καμιά 40αριά δις. Εγώ σηκώνω το γάντι της αντιπολίτευσης και πάμε να μετρηθούμε και πολιτικά και να δούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί συσχετισμοί δυνάμεων συγκρίνοντας ευρωεκλογές με ευρωεκλογές».
Για το πρόστιμο στο υπουργείο Εσωτερικών
«Η απόφαση της Αρχής καθόλα σεβαστή καταδεικνύει ότι η διαρροή δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο. Αλλά το κράτος έχει συνέχεια, εμείς παλεύουμε με τις παθογένειες του βαθέος κράτους».
«Εδώ δεν είναι πρόβλημα που αφορούσε την κ. Κεραμέως, Αυτή η διαρροή δεν έγινε επί των ημερών της…»
«Αυτό που έχει σημασία είναι να διορθώσουμε την αδυναμία μας και πολλές φορές μπαίνουν διοικητικά πρόστιμα. Αν το κράτος κρίνει ότι πρέπει να στραφεί εναντίον προσώπου, έχει τη δυνατότητα το υπουργείο να το κάνει».
Πηγή