500 ευρώ πρόστιμο: Υπό το φόβο των προστίμων οι ιδιοκτήτες ξεριζώνουν ακόμα και δέντρα από τα οικόπεδά τους
Εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα εργάζονται πυρετωδώς για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας. Με τη νέα παράταση της προθεσμίας (21 Ιουνίου για τα κτίσματα κοντά και μέσα σε δάση και 30 Ιουνίου για τους καθαρισμούς οικοπέδων) και τις προειδοποιήσεις για ένα «δύσκολο καλοκαίρι» όσον αφορά τις πυρκαγιές, οι ιδιοκτήτες, συχνά υπό το φόβο των προστίμων, υπερβάλλουν, ξεριζώνοντας ακόμα και δέντρα από τις ιδιοκτησίες τους για να μην χρειαστεί να ασχοληθούν ξανά αργότερα με τον καθαρισμό των οικοπέδων τους.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει σε επιστολή της προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη, η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέου Βουτζά «Η Πρόοδος», Έμυ Κροκίδη. Περιγράφει «μια εκστρατεία εξαφάνισης της αυτοφυούς βλάστησης από ορισμένους ασυνείδητους ιδιοκτήτες». Η κ. Κροκίδη εξηγεί ότι, καθώς οι εγκύκλιοι που εστάλησαν στους ΟΤΑ δεν προβλέπουν πρόστιμα για την καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης, «από το φόβο προστίμων σε περίπτωση που δεν διατηρήσουν καθαρά τα οικόπεδά τους κατά την αντιπυρική περίοδο, ιδιοκτήτες προσλαμβάνουν συνεργεία καθαρισμού με μπουλντόζες. Αυτές ξεριζώνουν τα πάντα, από αγριελιές και σχίνα, μέχρι πευκάκια και ό,τι άλλο φροντίζει η φύση να βλαστήσει στον ταλαιπωρημένο τόπο μας. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό! Τα «ξυρισμένα» στην κυριολεξία οικόπεδα πολλαπλασιάζονται ταχύτατα και μετατρέπουν τον οικισμό μας σε Κρανίου Τόπο».
Φυσικά, αυτή η «οργασμική κίνηση της τελευταίας στιγμής» για τον καθαρισμό οικοπέδων έχει οδηγήσει σε αύξηση, ή ακόμη και διπλασιασμό, των τιμών που χρεώνουν τα συνεργεία ή οι εργάτες για την ανάληψη αυτών των εργασιών. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι όταν τα ακίνητα βρίσκονται εντός σχεδίου ή εντός οικισμού, ή ακόμη και εκτός σχεδίου περιοχών με κτίσματα ανεγερθέντα βάσει οικοδομικής άδειας, η κοπή δέντρων πραγματοποιείται με την έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας για την εφαρμογή των ζωνών προστασίας.
Αν και η διαδικασία καθαρισμού και δήλωσης είναι απλή όσον αφορά τον Κανονισμό για την πυροπροστασία ακινήτων κοντά ή μέσα σε δασικές εκτάσεις, τώρα υπάρχει ένας «βηματισμός». Ο υπουργός έχει δηλώσει ότι το ζητούμενο δεν είναι τα πρόστιμα για τους υπόχρεους, αλλά «η ύπαρξη τεχνικής έκθεσης πυροπροστασίας και βασικοί καθαρισμοί γύρω από τα ακίνητα αυτά». Οι τεχνικοί επιστήμονες που αναλαμβάνουν τις δηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει τη δουλειά τους.
Οι εξουσιοδοτημένοι επιστήμονες, όπως μηχανικοί (τοπογράφοι, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, μηχανικοί περιβάλλοντος κ.α.), δασολόγοι, γεωπόνοι και γεωτεχνικοί επιστήμονες, συντάσσουν τη μελέτη. Αυτή περιλαμβάνει την αξιολόγηση της επικινδυνότητας του ακινήτου, τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης μέτρων και ενεργειών, καθώς και τη δήλωση εφαρμογής τους από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.
Το κόστος
Υπενθυμίζεται ότι για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο ισχύουν μόνο τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν χρειάζεται να προβούν σε δαπανηρές παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας, εξαιρώντας την αμοιβή του τεχνικού επιστήμονα (με μέσο κόστος 400-500 ευρώ) και τις εργασίες κοπής βλάστησης και απομάκρυνσης εύφλεκτων υλικών. Προς το παρόν, οι τεχνικές εκθέσεις και δηλώσεις συμμόρφωσης κατατίθενται στους οικείους δήμους, καθώς η σχετική πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει ακόμα – κάτι που αναμένεται σύντομα. Για τα ακαθάριστα οικόπεδα, οι δηλώσεις κατατίθενται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, στη διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr, καθώς και στον ιστότοπο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr.
Όσον αφορά τα πρόστιμα, η μη υποβολή του εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας και της τεχνικής έκθεσης επιφέρει πρόστιμο ως εξής: 0,10 ευρώ ανά τ.μ. για ακίνητα χαμηλής επικινδυνότητας, 0,20 ευρώ ανά τ.μ. για μεσαίας επικινδυνότητας, 0,30 ευρώ ανά τ.μ. για υψηλής επικινδυνότητας και 0,40 ευρώ ανά τ.μ. για ακίνητα ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας. Το ελάχιστο πρόστιμο ορίζεται στα 250 ευρώ και επιβάλλεται μετά από σύσταση για την υποβολή της τεχνικής έκθεσης πυροπροστασίας και τη δήλωση υλοποίησης των μέτρων.
Μετά τη δίμηνη προθεσμία συμμόρφωσης, αν διαπιστωθεί συμμόρφωση, επιβάλλεται μόνο το πρόστιμο των 250 ευρώ. Αν οι δηλώσεις και οι εκθέσεις έχουν υποβληθεί αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα, το πρόστιμο είναι το 50% των προβλεπόμενων προστίμων ανά τ.μ. Αν δεν έχει γίνει καμία ενέργεια συμμόρφωσης, το πρόστιμο είναι 100%.
Για λάθη που εντοπίζονται κατά την αυτοψία, επιβάλλεται πρόστιμο 250 ευρώ αν δεν διορθωθούν εντός δίμηνου περιθωρίου. Αν τα μέτρα πυροπροστασίας δεν έχουν εφαρμοστεί, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε ενότητα μέτρων.
Πηγή