Ερυθρά Θάλασσα: Οι αντάρτες Χούθι ισχυρίζονται ότι χτύπησαν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ – Απειλούν με «κλιμάκωση» στην περιοχή


Ερυθρά Θάλασσα: Οι αντάρτες Χούθι ισχυρίζονται ότι χτύπησαν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ – Απειλούν με «κλιμάκωση» στην περιοχή


Διαφ.


Tο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ ισχυρίζονται ότι έπληξαν στην Ερυθρά Θάλασσα οι αντάρτες Χούθι που δραστηριοποιούνται στην Υεμένη.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι χτύπησαν με πυραύλους Κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους τις αμερικανικές δυνάμεις ως απάντηση στον αμερικανοβρετανικό βομβαρδισμό της Σαναά και της Χοντέιντα.

Με την ευκαιρία, δείτε: ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα καταδικάζει τις επιθέσεις κατά αμάχων στη Ράφα – Άμεση κατάπαυση του πυρός» (video)

Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από αμερικανικής πλευράς.

Την επιχείρηση επιβεβαίωσε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), διευκρινίζοντας πως αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Βρετανίαςέπληξαν «13 στόχους» σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούθι και προσθέτοντας επίσης πως νωρίτερα χθες καταστράφηκαν οκτώ τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) των σιιτών ανταρτών.

Απειλούν με «κλιμάκωση» στην Ερυθρά Θάλασσα

 Οι Αντάρτες Χούθι ισχυρίζονται ότι χτύπησαν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ
Reuters

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν, Χούθι της Υεμένης, απείλησαν την Παρασκευή 31/5 με κλιμάκωση των επιθέσεων κατά της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα μετά από ολονύκτια πλήγματα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας που είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι των Χούθι.

Ο αριθμός των νεκρών επιβεβαιώθηκε από το κανάλι Al-Masirah των Χούθι, ο οποίος -ωστόσο- δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα από το AFP.

Εάν όμως επιβεβαιωθεί και από ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, το πλήγμα θα αποτελούσε ένα από τα πιο θανατηφόρα χτυπήματα από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία ξεκίνησαν την εκστρατεία τους για την αντιμετώπιση της διατάραξης της ζωτικής εμπορικής οδού τον Ιανουάριο.

Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο, επικαλούμενοι αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

«Η αμερικανοβρετανική επίθεση δεν θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος των Χούτι Μοχάμεντ αλ-Μπουχαΐτι στο Χ, πρώην Twitter, υποσχόμενος να «αντιμετωπίσουμε την κλιμάκωση με κλιμάκωση».

Δημοσιογράφοι του AFP άκουσαν δυνατές εκρήξεις στην πρωτεύουσα Σαναά και στην πόλη-λιμάνι Χοντέιντα κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Πέμπτη προς την Παρασκευή.

Τα πλήγματα είχαν επίσης στόχο υποδομές τηλεπικοινωνιών στην πόλη Taez, ανέφερε η Al-Masirah.

Επικαλούμενος τις υγειονομικές αρχές, ο τηλεοπτικός σταθμός ανέφερε ότι μόνο στη Χοντέιντα σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι και περισσότεροι από 35 τραυματίστηκαν, χωρίς να διευκρινίσει αν επρόκειτο για πολίτες ή μαχητές.


Πηγή