Το «δυσοίωνο» σενάριο επιβεβαιώνει ο Θοδωρής Κολυδάς: «Η θερμοκράσια είναι πιθανό να αγγίξει ακόμα και…»
Καιρός σήμερα (4/6): Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, επιβεβαιώνει ότι ο υδράργυρος θα αγγίξει πρωτοφανείς για την εποχή τιμές, φτάνοντας μέχρι και τους 38 βαθμούς.
Δείτε επίσης: «Γονατίζει» την Ελλάδα ο Γιάννης Καλλιάνος: «Για 24 ώρες η ζέστη κορυφώνεται, αυτό που θα ζήσουμε…»
Συγκεκριμένα, σε ανάρτηση του ο μετεωρολόγος επισημαίνει: «Από την ανάλυση των πραγματικών δεδομένων της ανώτερης ατμόσφαιρας (χάρτης 850hPa) υπάρχει ταύτιση με τα προγνωστικά της αντίστοιχης ώρας και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο υδράργυρος στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά να φτάσει τους 38°C.».
???? Η ΠΙΟ ΖΕΣΤΗ ΗΜΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΠΙΚΑ 38°C
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) June 4, 2024
Από την ανάλυση των πραγματικών δεδομένων της ανώτερης ατμόσφαιρας (χάρτης 850hPa) υπάρχει ταύτιση με τα προγνωστικά της αντίστοιχης ώρας και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο υδράργυρος στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά να φτάσει τους 38°C.… pic.twitter.com/BnYb5AFvM9
Ενώ σε άλλη ανάρτηση του, κάνει λόγο για θερμική καταπόνηση και εξηγεί:
«Οι Δείκτες Δυσφορίας εκφράζουν την ικανοποίηση ή μη, του ανθρώπου από το περιβάλλον και τις επικρατούσες συνθήκες. Δίνουν μια καλή εκτίμηση των συνθηκών που επικρατούν και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι στις ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένα άτομα, παιδιά, στους ανθρώπους με πνευμονικές παθήσεις πχ. άσθμα, αθλητές, εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους και γενικά στις ομάδες ανθρώπων που επηρεάζονται άμεσα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες».
Έπειτα, αναλύει ότι οι δείκτες αυτοί εξαρτώνται άμεσα από τη θερμοκρασία, την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου, τη νέφωση, την ηλιακή ακτινοβολία (τοπικά και χρονικά), καθώς και από καθώς και φυσιομετρικούς παράγοντες όπως ο μεταβολισμός και η ενδυμασία του ανθρώπου σε σχέση και με τις δραστηριότητές του.
«Από το 2013 σε εγκύκλιο του Υπ. Εργασίας γίνεται αναφορά για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων το καλοκαίρι. Το Υπ. Εργασίας ζητά από τις κατά τόπους υπηρεσίες Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του ΣΕΠΕ την περίοδο να επικεντρωθούν σε προληπτικούς ελέγχους εφαρμογής μέτρων που στοχεύουν στη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων», τόνίζει ο κ. Κολυδάς.
Και τέλος, προσθέτει ότι: «Το Υπ. Εργασίας προκειμένου να προβεί σε μέτρα για την προστασία της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων και την αναθεώρηση της σχετικής Οδηγίας, έχει συνάψει συνεργασία με την ΕΜΥ για την εκπόνηση μετρήσεων πλησίον μετεωρολογικών σταθμών αεροδρομίων. Η ΕΜΥ εκδίδει σε καθημερινή βάση προγνωστικούς χάρτες για την ενημέρωση των πολιτών και των φορέων».
Η ΘΕΡΜΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΜΥ
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) June 4, 2024
✅Οι Δείκτες Δυσφορίας εκφράζουν την ικανοποίηση ή μη, του ανθρώπου από το περιβάλλον και τις επικρατούσες συνθήκες. Δίνουν μια καλή εκτίμηση των συνθηκών που επικρατούν και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι στις ευπαθείς ομάδες, όπως… pic.twitter.com/82z55MX8vj
Πηγή