Υπόθεση «Κωσταλέξι» στην Καλαμάτα: Τα νέα σοκαριστικά στοιχεία – «Το κλουβί είναι απλά μια κούνια» (video)


Υπόθεση «Κωσταλέξι» στην Καλαμάτα: Τα νέα σοκαριστικά στοιχεία – «Το κλουβί είναι απλά μια κούνια» (video)


Διαφ.


Αποτροπιασμό προκαλούν τα νέα στοιχεία που «βλέπουν» το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη φρικιαστική υπόθεση με την 27χρονη κοπέλα ΑμΕΑ από την Καλαμάτα, η οποία ήταν κλεισμένη σε κλουβί στο σπίτι της ανάδοχης οικογένειάς της εδώ και 7 χρόνια.

Η πρώτη προσπάθεια για να καταγγελθεί αυτή η ιστορία χρονολογείται το 2022, όταν το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας παρέλαβε εισαγγελική παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με διερεύνηση των αδικημάτων της παράνομης κατακράτησης και έκθεσης της 27χρονης τότε κοπέλας (σ.σ. η οποία έχει νοητική στέρηση).

Είχε προηγηθεί υπηρεσιακό σημείωμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, μετά από αυτοψία που είχε λάβει χώρα στο σπίτι της οικογένειας στις 25 Μαΐου 2022, σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του δήμου Καλαμάτας.

Εκεί είχε διαπιστωθεί ότι η 27χρονη τότε κοπέλα διαβιούσε σε δωμάτιο που αντί για πόρτα είχαν τοποθετηθεί ξύλινα κάγκελα με λουκέτο.

«Η ύπαρξη των διαχωριστικών αιτιολογήθηκε από τους ανάδοχους γονείς ως το μοναδικό μέσο αποτροπής επιθετικής συμπεριφοράς του προσώπου και ο αυτοτραυματισμός του», ανέφερε τότε το σημείωμα που συντάχθηκε.

Σχεδόν ενάμιση μήνα αργότερα, στις 14 Ιουλίου 2022, αστυνομικοί του Α.Τ. Καλαμάτας, στα πλαίσια εκτέλεσης της εισαγγελικής παραγγελίας, επισκέφθηκαν την εν λόγω οικία και διαπίστωσαν την ύπαρξη της ξύλινης κατασκευής στο δωμάτιο (σ.σ. το κλουβί).

Όταν ρωτήθηκαν οι ανάδοχοι γονείς της νεαρής ισχυρίσθηκαν ότι ο λόγος της ύπαρξης αυτής είναι για την προστασία της από κρίσεις που παθαίνει.

Στη συνέχεια, ύστερα από ένορκη μαρτυρική κατάθεση ψυχιάτρου του Γ.Ν. Καλαμάτας, προέκυψε ότι η 29χρονη σήμερα κοπέλα είχε εξετασθεί τρεις φορές το 2022 και είχε διαγνωσθεί με «μη καθορισμένη οργανική ψύχωση και μέτρια νοητική υστέρηση, μη δυνάμενη να αυτοεξυπηρετηθεί και να κατανοήσει πράγματα, ενώ δεν έχρηζε εκούσιας ή ακούσιας νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική».

Ακολούθησαν τρεις ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις και μια «έκθεση ψυχιατρικής εκτίμησης αξιολόγησης», οι οποίες εντάχθηκαν στις 15 Ιουλίου 2022 στη δικογραφία.

Οι δηλώσεις της μητέρας της 29χρονης

Η μητέρα της 29χρονης μίλησε για την υπόθεση της κόρης της και προσπάθησε να εξηγήσει την οπτική της γωνία για τον εγκλεισμό της κόρης της σε κλουβί. «Έχω πάει σε όλους τους ειδικούς, κανείς δεν ασχολήθηκε με την κατάστασή της», δηλώσε αρχικά.

Σε πολλούς η υπόθεση της 29χρονης στην Καλαμάτα ξύπνησε μνήμες «Κωσταλέξι», όμως η μητέρα της αρνείται τέτοιους παραλληλισμούς.

«Πάντοτε είχαμε προβλήματα από όταν γίναμε ανάδοχη οικογένεια. Τα ξεπερνούσαμε όσο το παιδάκι ήταν πιο μικρό. Δεν είχαμε και την κατάλληλη φροντίδα ακόμα και όταν τη ζητούσαμε», αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο MEGA και στην εκπομπή «LIVE News».

Μάλιστα, η μητέρα δηλώνει πως θέλει το παιδί της να πάει σε δομή, όμως δεν εμπιστεύεται τις περισσότερες δομές. «Θέλω και παραθέλω (σ.σ. να πάει σε δομή), γιατί το παιδί μου είναι αξιοθαύμαστο και τόσο εξαιρετικό πλάσμα, που θα πρέπει να βοηθηθεί, γιατί το αξίζει. Ακούστε όμως, εξαρτάται τη δομή. Αυτές που ξέρω εγώ και η πικρή πείρα που έχω δεν μου έλεγαν θετικά πράγματα».
Ερωτηθείσα σχετικά με την εικόνα που δίνει αυτό, σημειώνει: «Φυσικά και δεν είναι καλή εικόνα. Δεν είναι φυσιολογικό μια μάνα εκεί που ταΐζει το παιδί της εκεί και να το κλειδώνει. Ξέρετε πόσο άσχημα νιώθω εγώ;

Από το 2013 δεν παίρνουμε κανένα επίδομα. Παίρνουμε 313 από το ΚΕΠΑ. Αυτό που λένε “κλουβί”, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια κούνια. Πίνει φάρμακα και αν δεν έχει ένα στήριγμα εκεί, το παιδί θα κατρακυλήσει, θα τσακιστεί. Εγώ κοιμάμαι πάντα δίπλα της, αν ξεσκεπάστηκε, αν ανασαίνει».


Πηγή