McDonald's: Bic Mac τέλος στην ΕΕ – Πως έχασαν το εμπορικό σήμα μετά από δικαστική διαμάχη;


McDonald’s: Bic Mac τέλος στην ΕΕ – Πως έχασαν το εμπορικό σήμα μετά από δικαστική διαμάχη;


Διαφ.


Η αμερικανική αλυσίδα φαστ φουντ McDonald’s έχασε το εμπορικό σήμα «Big Mac» για προϊόντα πουλερικών, σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το Politico, ο Γολιάθ του κόσμου των fast food ηττήθηκε από την καταγγελία της Supermac’s, μιας μικρότερης ιρλανδικής αλυσίδας γνωστής τόσο για τα fish and chips όσο και για τα burgers της. Η Supermac’s επιδίωξε να περιορίσει τα δικαιώματα εμπορικού σήματος της McDonald’s στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι αυτό την εμπόδιζε να επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη.

Οι δικαστές της ΕΕ δήλωσαν ότι η McDonald’s «δεν απέδειξε ότι το επίμαχο σήμα έχει τεθεί σε πραγματική χρήση» για άλλα προϊόντα όπως τα σάντουιτς με κοτόπουλο ή υπηρεσίες που συνδέονται με τη διαχείριση εστιατορίων ή επιλογών takeaway, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του δικαστηρίου. Η υποστήριξή τους για τη Supermac’s δικαιώνει τη σχεδόν δεκαετή μάχη της εταιρείας με έδρα το Galway για το εμπορικό σήμα με τη McDonald’s.

McDonald's: Bic Mac τέλος στην ΕΕ - Πως έχασαν το εμπορικό σήμα μετά από δικαστική διαμάχη;
Πηγή φωτογραφίας shutterstock

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Supermac’s, Pat McDonagh, δήλωσε ότι η απόφαση αποτελεί «δικαίωση για τις μικρές επιχειρήσεις παγκοσμίως που αντιστέκονται σε ισχυρές πολυεθνικές εταιρείες». Αυτή η δήλωση εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Λέμε εδώ και χρόνια ότι χρησιμοποιούν εκφοβισμό για τα εμπορικά σήματα», δήλωσε. «Γνωρίζαμε όταν αναλάβαμε αυτή τη μάχη ότι επρόκειτο για ένα σενάριο Δαβίδ εναντίον Γολιάθ».

Η εταιρεία είχε υποστηρίξει ότι η McDonald’s δεν θα έπρεπε να έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης της φράσης «Big Mac» για άλλα είδη μενού, όπως πιάτα κοτόπουλου ή υπηρεσίες εστιατορίου, επειδή δεν είχε θέσει το εμπορικό σήμα σε χρήση για πρόσθετα προϊόντα για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Η McDonald’s ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η απόφαση δεν επηρεάζει το δικαίωμά της να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα Big Mac: «Το εμβληματικό μας Big Mac αγαπιέται από τους πελάτες σε όλη την Ευρώπη».

McDonald's: Bic Mac τέλος στην ΕΕ - Πως έχασαν το εμπορικό σήμα μετά από δικαστική διαμάχη;
Πηγή φωτογραφίας shutterstock

Η ιρλανδική αλυσίδα προσέφυγε πέρυσι στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιδιώκοντας να ανατρέψει την απόφαση του 2022 από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ, η οποία ακύρωνε μόνο εν μέρει τα δικαιώματα της McDonald’s επί της φράσης. Ωστόσο, η απόφαση διατηρούσε τα δικαιώματα για υπηρεσίες και άλλα πιθανά είδη μενού. Οι αποφάσεις του Γενικού Δικαστηρίου μπορούν να προσβληθούν στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, το Δικαστήριο.


Πηγή