Οδηγός για τις Ευρωεκλογές 2024: Που ψηφίζω, με πόσους σταυρούς και πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα


Οδηγός για τις Ευρωεκλογές 2024: Που ψηφίζω, με πόσους σταυρούς και πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα


Διαφ.


Οι Ευρωεκλογές είναι μόνο λίγες μέρες μακριά μας, καθώς θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου, και για αυτόν το λόγο είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες πριν πάμε να ψηφίσουμε!

Για να βρείτε το εκλογικό κέντρο που ψηφίζετε για τις Ευρωεκλογές 2024, μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών, «Μάθε πού ψηφίζεις». Το εκλογικό σας τμήμα καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικίας σας.

Δείτε επίσης: Ανδρέας Σπυρόπουλος: «Για μένα η πολιτική είναι το μέσο να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον»

Οι κάλπες θα ανοίξουν την Κυριακή στις 07:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα.

Οι εκλογείς προσέρχονται στο εκλογικό κέντρο και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.

Οι Έλληνες ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο.

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας. Να σημειωθεί, επίσης, ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά

Πόσους σταυρούς συμπληρώνουμε στο ψηφοδέλτιο

Ο σταυρός προτίμησης σημειώνεται με στυλογράφο μαύρης ή κυανής απόχρωσης.

Η εφορευτική επιτροπή κάθε εκλογικού τμήματος πρέπει να ενημερώνει τους εκλογείς ότι μπορούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων, κατ’ ανώτατο όριο, υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο δίπλα στο όνομα του καθενός σταυρό προτίμησης.

Συνεπώς στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις σταυροί προτίμησης.

Σε περίπτωση όμως που τεθούν από εκλογέα περισσότεροι από τέσσερις σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007) και είναι είτε Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

Ευρωεκλογές

Πότε θα έχουμε τα αποτελέσματα

Σχετικά με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Νάσος Μπαλέρμπας απάντησε μέσω του ΑΝΤ1, ότι γύρω στις 21:00 της Κυριακής αναμένεται να γίνει η πρώτη εκτίμηση του αρμόδιου υπουργείου για το εκλογικό αποτέλεσμα και ότι στις 23:00 αναμένεται να υπάρχει το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι ίσως για μικρότερα κόμματα να χρειαστεί παραπάνω ώρα για να υπάρχει οριστικό αποτέλεσμα για το αν εκλέγουν ή όχι ευρωβουλευτή.

Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες Ευρωεκλογές (2019) το ποσοστό της συμμετοχής ανήλθε στο 58,69%. Συνεπώς, είναι ορατό το ενδεχόμενο της «χαλαρής» ψήφου και της μεγάλης αποχής, ξεπερνώντας ακόμη και τα ποσοστά που αποτυπώνονται στις προεκλογικές μετρήσεις.

Όσα δε γνωρίζατε γιατο Ευρωκοινοβούλιο

Αφού εξηγήσαμε τα διαδικαστικά που αφορούν στην τοποθεσία των εκλογικών κέντων και στον αριθμό των σταυρών που πρέπει να συμπληρώσετε στο ψηφοδέλτιό σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε για ποιον ακριβως σκοπό ψηφίζετε.

Ουσιαστικά, η κάθε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκλέγει έναν αριθμό ευρωβουλευτών, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το απερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα μέλη του οποίου θα ανανεωθούν μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, σήμερα έχει 705 έδρες που κατανέμονται σε 7 πολιτικές οικογένειες:

  1. Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) , με 176 έδρες

  2. Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, με 139 έδρες

  3. Renew Europe (Φιλελεύθεροι), με 102 έδρες

  4. Ομάδα των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, με 72 έδρες

  5. Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, με 69 έδρες

  6. Ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία, με 49 έδρες

  7. Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – GUE/NGL, με 37 έδρες

Οι ευρωβουλευτές που δεν ανήκουν σε καμία πολιτική ομάδα της Ευρωβουλής, οι Μη Εγγεγραμμένοι (NI), έχουν σήμερα 61 έδρες.

Μετά τις ευρωεκλογές της Κυριακής , οι έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αυξηθούν από 705 σε 720.

Αυτή η αύξηση κατά δεκαπέντε έδρες αντικατοπτρίζει «δημογραφικές αλλαγές στα κράτη μέλη».

Ωφελήθηκαν δώδεκα χώρες που απέκτησαν επιπλέον έδρες.

Ο αριθμός των εδρών για την Ελλάδα παρέμεινε ο ίδιος και εκλέγει 21 ευρωβουλευτές.

Μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου, περίπου 370 εκατομμύρια Ευρωπαίοι από τα 27 κράτη μέλη καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τους 720 βουλευτές της 10ης νομοθετικής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αύριο, Πέμπτη 6 Ιουνίου, ψηφίζουν οι πολίτες της Ολλανδίας. Μεθαύριο, Παρασκευή 7 Ιουνίου, ψηφίζουν η Ιρλανδία και η Τσεχία, χώρα στην οποία οι ψηφοφόροι έχουν δύο ημέρες για να ψηφίσουν (Παρασκευή και Σάββατο).

Το Σάββατο 8 Ιουνίου θα προσέλθουν στις κάλπες οι ψηφοφόροι της Σλοβακίας, της Μάλτας και της Λετονίας. Την Κυριακή, 9 Ιουνίου, ψηφίζουν οι πολίτες σε 21 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες άνω των 18 ετών, εκτός από την Ελλάδα (άνω των 17 ετών), τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία και τη Μάλτα (άνω των 16 ετών).

Η ψήφος είναι υποχρεωτική μόνο σε πέντε κράτη μέλη: Ελλάδα, Κύπρο, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Βουλγαρία. Στο Βέλγιο, η ψηφοφορία δεν είναι υποχρεωτική για ψηφοφόρους ηλικίας 16 και 17 ετών.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο είναι το μοανδικό που εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες.


Πηγή