Πόλεμος στη Γάζα: Οι ΗΠΑ και άλλες 16 χώρες στηρίζουν την πρόταση Μπάιντεν για εκεχειρία


Πόλεμος στη Γάζα: Οι ΗΠΑ και άλλες 16 χώρες στηρίζουν την πρόταση Μπάιντεν για εκεχειρία


Διαφ.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες 16 χώρες, πολίτες των οποίων κρατήθηκαν όμηροι από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, εκδίδουν κοινή δήλωση την Πέμπτη, με την οποία καλούν το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμφωνήσουν σε κατάπαυση πυρός, όπως ορίζεται στην τελευταία προσπάθεια του Μπάιντεν για τον τερματισμό του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Διαβάστε επίσης: Τζο Μπάιντεν: «Έχω στα χέρια μου σχέδιο εκεχειρίας 3 φάσεων από το Ισραήλ – Καλώ άπαντες να το δεχθούν»

Στην κοινή δήλωση αναφέρουν: «Ως ηγέτες χωρών που ανησυχούν βαθιά για τους ομήρους της Χαμάς στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων πολλών δικών μας πολιτών, υποστηρίζουμε πλήρως την πρωτοβουλία για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων τώρα, όπως περιγράφηκε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου 2024.

Πόλεμος στη Γάζα

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Καλούμε τη Χαμάς να αποδεχτεί τη συμφωνία, ώστε το Ισραήλ να προχωρήσει και να ξεκινήσει η διαδικασία απελευθέρωσης των πολιτών μας.»

Το κοινό μήνυμα επισημαίνει επίσης την πρόταση που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν περιέγραψε δημοσίως σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα ως «το απαραίτητο σημείο εκκίνησης» για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα.

Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αργεντινή, η Αυστρία, η Βραζιλία, η Βουλγαρία, ο Καναδάς, η Κολομβία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Ισπανία, η Ταϊλάνδη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η δήλωση είναι ένα ακόμη μέσο πίεσης της κυβέρνησης Μπάιντεν προς τη Χαμάς και το Ισραήλ να φτάσουν σε ένα «ναι» σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Αλλά οι πιθανότητες μιας γρήγορης συμφωνίας φαίνονται ελάχιστες. Η Χαμάς δήλωσε ότι η τελευταία προσφορά υπολείπεται των απαιτήσεών της, ενώ το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν θα σταματήσει τις μάχες μέχρι να καταστραφεί η μαχητική ομάδα.


Πηγή