Ευρωεκλογές: Στην τελική ευθεία για την κάλπη με κλίμα πόλωσης – Στη σκιά της αποχής (video)


Ευρωεκλογές: Στην τελική ευθεία για την κάλπη με κλίμα πόλωσης – Στη σκιά της αποχής (video)


Διαφ.


Στα ύψη βρίσκεται το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς, ενόψει των αυριανών Ευρωεκλογών, οι πολιτικοί αρχηγοί εντείνουν τις προσπάθειες τους για να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους αλλά και για να πείσουν τους αναποφάσιστους να προσέλθουν στις κάλπες.

Με την ευκαιρία, διαβάστε: Οδηγός για τις Ευρωεκλογές 2024: Που ψηφίζω, με πόσους σταυρούς και πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα

Στην τελική ευθεία όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί

Από το Θησείο ο Νίκος Ανδρουλάκης προέτρεψε στους πολίτες να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ό,τι επιμένει στον δρόμο της πολιτικής για λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. «Θα είμαστε η ευχάριστη έκπληξη για κάθε πολίτη και η δυσάρεστη έκπληξη για τον κ. Μητσοτάκη. Η Ελλάδα χρειάζεται την δημοκρατική παράταξη και όχι τα Tik tok και τα επικοινωνιακά σόου κ. Κασσελάκη. Δεν χρειάζεται δύο Μητσοτάκηδες η Ελλάδα».

Από το Σύνταγμα ο Δημήτρης Κουτσούμπας απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να στείλουν ηχηρό μήνυμα ενίσχυσης του ΚΚΕ. «Όσοι σκέφτονται να ψηφίσουν ΚΚΕ να το κάνουν, να πάνε στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και να καρφώσουν»

Να προσέλθουν στις κάλπες καλεί τους πολίτες ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. «Όταν αντιληφθεί ο ελληνικός λαός τι σημαίνει Κ. Μητσοτάκης, τότε θα καταλάβει τι μεγάλο λάθος έκανε. Στις 9 Ιουνίου να αποφασίσουν ορθά οι Έλληνες γιατί η υγεία, η παιδεία δεν είναι προϊόντα να τα πληρώνεις».

Τη βεβαιότητα ότι η Νέα Αριστερά θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις εκφράζει ο Αλέξης Χαρίτσης: «Δίνουμε τη μάχη με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα»

Αισιόδοξος για την πορεία της ΝΙΚΗΣ εμφανίζεται ο Δημήτρης Νατσιός. «Θα ανέβουμε κι άλλο την Κυριακή θα κάνουμε την έκπληξη.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου καλεί τους πολίτες να εμπιστευτούν την Πλεύση Ελευθερίας και στην Ευρωβουλή. «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να διεκδικήσουμε στο Ευρωκοινοβούλιο την ισχυρή εκπροσώπηση των πολιτών. Να καταγράψουμε δυναμική εμπιστοσύνη στην Πλεύση Ελευθερίας».

Στην σκιά της αποχής

Ταυτόχρονα, οξύνεται η προεκλογική αντιπαράθεση, κυρίως μεταξύ ΝΔΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το πόθεν έσχες του κου Κασσελάκη και τα χρέη του κυβερνώντος κόμματος.

Τα κομματικά επιτελεία ανεβάζουν ακόμη περισσότερο ρυθμούς, διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών, σε κλίμα πόλωσης, ενώ η αποχή διαφαίνεται να είναι ισχυροί, διότι το ποσοστό των αναποφάσιστων πολιτών κινείται στο 8%, σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις.

Σε μία από αυτές, (Interview για την Politic), όσον αφορά την εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ έχει εύρος από 31% έως 35% ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μεταξύ του 17% και 19% στην τρίτη θέση είναι το ΠΑΣΟΚ (12% – 13%) και ακολουθούν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση (7% – 9%), η ΝΙΚΗ (4,5% – 5,5%), η Νέα Αριστερά (3% – 4%), η Πλεύση Ελευθερίας και η Φωνή Λογικής (2,5% – 3,5%).

Σε ότι αφορά τις έδρες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Politico για τις Ευρωεκλογές 2024, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να πάρει εννέα έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ τέσσερις, το ΠΑΣΟΚ τρεις, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση δύο έδρες, ενώ μία έδρα εκτιμάται ότι θα πάρει η Πλεύση Ελευθερίας.

Παρόλα αυτά, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων για τις Ευρωεκλογές, φανερών και κρυφών, καταγράφουν ιστορικών διαστάσεων αποχή με ταυτόχρονη, χαμηλή για τη συγκυρία συσπείρωση της εκλογικής βάσης τουλάχιστον των τριών πρώτων κομμάτων. Την τελευταία εικοσαετία, από το 2004 έως σήμερα, η συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες είχε μία σταθερά φθίνουσα πορεία. Στις Ευρωεκλογές του 2004 ψήφισε το 63,22% των εγγεγραμμένων, το 2009 προσήλθε στις κάλπες το 52,63%, το 2014 το 59,33% αυτών και το 2019 το 58,69%. Λίγες μέρες πριν την αναμέτρηση της Κυριακής, καταγράφεται διάχυτος φόβος ότι η συμμετοχή, δύσκολα θα ξεπεράσει το 45%, οπότε το αμέσως επόμενο ερώτημα, για το οποίο αναζητούν απαντήσεις τα επιτελεία είναι ποια κόμματα θα επηρεαστούν και με ποιον τρόπο.


Πηγή