Ευρωεκλογές 2024: Το «τέρας» της αποχής παραμονεύει – Πότε θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα (video)


Ευρωεκλογές 2024: Το «τέρας» της αποχής παραμονεύει – Πότε θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα (video)


Διαφ.


Ο φόβος της μεγάλης αποχής από τις Ευρωεκλογές είναι ορατός και όλοι ανησυχούν για το πόσο επιζήμιο θα καταλήξει να είναι αυτό για τα αποτελέσματα που θα δείξει η κάλπη.

Δείτε επίσης: Ευρωεκλογές: Στην τελική ευθεία για την κάλπη με κλίμα πόλωσης – Στη σκιά της αποχής (video)

Όπως αναφέρει στο OPEN ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, λόγω της αποχής που αναμένεται «έχουμε φτάσει στο σημείο να προσομοιάζουμε συγκεκριμένες ευρωεκλογές με εσωκομματικές, όπου συνήθως εκεί οι δημοσκοπήσεις δυσκολεύονται πολύ εφόσον δεν ξέρουν πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν και αφετέρου ποιοι θα πάνε».

Μέχρι στιγμής η αποχή αγγίζει το 55%. Όσο μεγαλώνει η αποχή, τότε αναμένει κανείς πως θα είναι αναλογικά κατανεμημένη σε όλα τα κόμματα. Μέχρι στιγμής δεν είναι αναλογικά κατανεμημένη, εξηγεί ο κ. Μαύρος και σχολιάζει πως «η αποχή αυτή τη φορά είναι τερατώδης».

Το exit poll της MRB για το OPEN αναμένεται στις 19:00, ενώ λίγο πριν τις 20:00 θα δοθούν τα πρώτα αποτελέσματα.

Τέλος, ο Δημήτρης Μαύρος εκτιμάει πως τα αποτελέσματα θα γνωστοποιηθούν από το υπουργείο Εσωτερικών ενδεχομένως πριν τις 21:00.

Ημέρα χαλάρωσης και ούζα με τους δημοσιογράφους για τους πολιτικούς αρχηγούς

Στιγμές χαλάρωσης στα παραδοσιακά «ούζα» με δημοσιογράφους φίλους και συνεργάτες πέρασαν οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ το ρολόι μετρούσε λιγότερες από 24 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες της Κυριακής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε τους διαπιστευμένους συντάκτες σε ψαροταβέρνα στα Βριλήσσια. Ο πρωθυπουργός δεν αποκάλυψε ποτέ την εκτίμησή του για το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης.

Η κουβέντα ήταν χαλαρή και το βράδυ θα είναι ροκ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα βρεθεί στη συναυλία των Coldplay.

Στην ίδια συναυλία θα βρεθεί απόψε και ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος πριν τον καθιερωμένο καφέ με τους δημοσιογράφους επέλεξε για ακόμη μια φορά να κάνει βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, να πάρει τον ηλεκτρικό από το μοναστηράκι και να περπατήσει στον πεζόδρομο του Θησείου, συνοδευόμενος από φίλους, συνεργάτες καθώς και τον σύζυγό του, Τάιλερ Μακμπέθ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αισιόδοξη διάθεση μίλησε για την επαφή του με τον κόσμο, έκανε μια αναδρομή από την περίοδο που ανέλαβε την αρχηγεία του κόμματος μέχρι σήμερα και θυμήθηκε τα μίλια που έγραψε στις περιοδείες.

Όπως είπε, από τις αρχές Απριλίου μέχρι τις 8 Ιουνίου έχει διανύσει 4.906χλμ σε 58 ώρες με αυτοκίνητο, έχει πετάξει 14.016 μίλια, έχει περάσει 65 ώρες στη θάλασσα, ενώ έχει επισκεφθεί 25 νησιά καθώς και 39 πόλεις στην Ελλάδα και 6 εξωτερικό.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συναντήθηκε με στελέχη του κόμματος στη χερσόνησο και κατέληξε σε καφέ στον Άγιο Νικόλαο, με τα χαμόγελα τον ντάκο και τις ρακές να περισσεύουν.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας βρέθηκε σε καφέ μπαρ στην Κολοκοτρώνη στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου πέρασε την παραμονή των εκλογών στα Πετράλωνα με φίλους και συνεργάτες.

Χρήσιμες πληροφορίες

Συνολικά στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 9.796.330 εκλογείς, ενώ δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά έχουν 111.500 νέοι εκλογείς.

Οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται ένα από 18.617 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, έχοντας μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή βιβλιαρίου ασφαλιστικού τομέα, από τις 07.00 το πρωί της Κυριακής έως και τις 19.00 το απόγευμα.

Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων θα λειτουργήσουν το Σαββατοκύριακο πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους (Σάββατο 08.00 – 20.00 & Κυριακή 07.00 – 19.00).

Οι εκλογείς μπορούν να πληροφορηθούν πού ψηφίζουν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις».

Σημειώνεται ότι σήμερα το απόγευμα μέχρι τις 17.00, εκπνέει η προθεσμία επιστροφής του φακέλου της επιστολικής ψήφου.

Πού θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι πολιτικοί αρχηγοί

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στις 10:20, στο 91ο εκλογικό τμήμα, στο 21ο Γενικό Λύκειο Αθηνών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 10:00, στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης θα ψηφίσει στο Δημοτικό σχολείο Εκάλης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης θα ψηφίσει στο 13ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου Κρήτης και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, θα ψηφίσει τις 11.00 πμ στο 404ο εκλογικό τμήμα του δήμου Νέας Ιωνίας.

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης θα ψηφίσει στην Καλαμάτα, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος θα ψηφίσει στο 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο Κορδελιού στις 10.30 το πρωί.


Πηγή