Ευρωεκλογές 2024: Άνοιξαν οι κάλπες, πού και πώς ψηφίζουμε σε χρονιά επιστολικής ψήφου – Η «μάχη» των εδρών για τα κόμματα και η «φωνή» των μικρών
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί της Κυριακής (8/6) για τις φετινές Ευρωεκλογές, με τα 31 συμμετέχοντα κόμματα να παλεύουν να αναδείξουν τους 21, που θα μας εκπροσωπούν για την επόμενη πενταετία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τη στιγμή που έχουμε μάθει πια τις τελευταίες εκτιμήσεις.
Οι εκλογείς που είχαν επιλέξει να ψηφίσουν επιστολικά και τελικά δεν το έπραξαν ή έστειλαν εκπρόθεσμα την ψήφο τους, θα μπορέσουν να ψηφίσουν δια ζώσης μετά τις 11:00 το πρωί στο εκλογικό τμήμα που είναι εγγεγραμμένοι.
Συνολικά, στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 9.796.330 εκλογείς εκ των οποίων 4.755.686 άνδρες και 5.040.644 γυναίκες. Δικαίωμα για να ψηφίσουν για πρώτη φορά έχουν 111.500 νέοι εκλογείς.
Το δικαίωμα του εκλέγειν σε αυτές τις εκλογές έχουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολίτες από 17 ετών και πάνω, δηλαδή οι γεννηθέντες μέχρι το έτος 2007.
Πού και πώς ψηφίζουμε – Τι ισχύει για την επιστολική ψήφο και πότε θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα
Οι πολίτες για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν, μπορούν να ανατρέξουν στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών στην ενότητα «Μάθε πού ψηφίζεις» (https://mpp.ypes.gov.gr) ή να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό: 213 136 1500 καθημερινά από 09:00 μέχρι 21:00.
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται από τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες.
Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. H αναγνώριση μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταυτοποιούνται με βάση ισχύον δελτίο ταυτότητας ή ισχύον διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης.
Για την εξυπηρέτηση των εκλογέων τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν σήμερα έως τις 19:00.
Όσοι δεν αντέχουν την παρατεταμένη αναμονή στις ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα όπως κυοφορούσες γυναίκες, υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, ασθενείς κλπ, καθώς και όσοι καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες (όπως αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας ή υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία για τις εκλογές), έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής να ψηφίσουν με απόλυτη προτεραιότητα.
‘Ατομα με αναπηρία και γενικά εκλογείς με σωματική αδυναμία μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ειδικό χώρο που βρίσκεται στο ισόγειο του εκλογικού κέντρου και στον οποίο επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας (οδηγών) για ΑμεΑ.
Οι εκλογείς μπορούν να βάλουν έως τέσσερις σταυρούς δίπλα από τους υποψηφίους της προτίμησής τους. Σε περίπτωση όμως, που τεθούν περισσότεροι από τέσσερις σταυροί, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.
Την ώρα που οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες σε όλη τη χώρα, στο Κέντρο Συλλογής Επιστολικής Ψήφου στο Περιστέρι οι επιτροπές διαλογής ανοίγουν τις κάλπες, και στη συνέχεια τους φακέλους επιστροφής για να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα, δηλαδή το αντίγραφο της ταυτότητας και συμπληρωμένο το έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης. Εάν διαπιστωθεί η αρτιότητα του εκλογικού φακέλου, τότε ρίχνεται ο κλειστός φάκελος που περιέχει το ψηφοδέλτιο στην οριστική κάλπη. Εάν λείπει κάποιο συνοδευτικό έγγραφο το ψηφοδέλτιο μένει εκτός κάλπης και καταγράφεται ως άκυρο.
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα ενημερώνουν το υπουργείο Εσωτερικών για τον αριθμό των ψηφισάντων περίπου στις 11:30, στις 14:30 και στις 17:30 και στη συνέχεια, το υπουργείο θα δίνει στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία ομαδοποιημένα ανά περιφέρεια.
Η καταμέτρηση και η διαλογή των ψήφων, συμπεριλαμβανομένων των επιστολικών, θα γίνει ως συνήθως, αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης.
Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα με τη δύναμη των κομμάτων αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από την Singular Logic γύρω στις 21:00 και της σταυροδοσίας περίπου στις 23:00.
Η έως τώρα δυναμική των κομμάτων και οι αναποφάσιστοι
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η Ν.Δ. διατηρεί την κυριαρχία στο πολιτικό σκηνικό, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ακολουθούν με σημαντική απόσταση. Το ΚΚΕ εμφανίζεται με μικρή ενίσχυση των ποσοστών του σε σχέση με τις εθνικές του Ιουνίου, ενώ διπλασιασμό δυνάμεων καταγράφει η Ελληνική Λύση. Στη γαλαρία της κούρσας Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να πάρουν έδρα, ενώ Νέα Αριστερά, ΜέΡΑ25, Δημοκράτες και Φωνή Λογικής θα δώσουν μάχη για να πιάσουν τον πήχη του 3%. Εμπειροι εκλογικοί αναλυτές δεν αναμένουν ανατροπές στην κορυφή του πολιτικού χάρτη προεξοφλώντας την πρωτιά για τη Νέα Δημοκρατία. Διατηρούν ωστόσο ισχυρές επιφυλάξεις για τους υπόλοιπους συσχετισμούς δυνάμεων, καθώς η αποχή που αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ και οι αναποφάσιστοι διαμορφώνουν περιβάλλον αυξημένης ρευστότητας.
Σύμφωνα με τους εκλογικούς αναλυτές, ασφαλής εκτίμηση για το ποιο κόμμα θα ζημιωθεί ή θα ωφεληθεί από την αποχή δεν μπορεί να υπάρξει. Θεωρούν ότι αν η αποχή κινηθεί σε τόσο υψηλά επίπεδα θα υπάρξουν απώλειες για όλους. Προφανώς, κερδισμένοι της βραδιάς θα είναι όσα κόμματα διαθέτουν ισχυρούς μηχανισμούς που θα καταφέρουν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους, αλλά και εκείνα που η κομματική τους βάση αποτελείται από μεγαλύτερης ηλικίας εκλογείς οι οποίοι κατά κανόνα έχουν πιο στενή σχέση με την κάλπη σε σχέση με τους ψηφοφόρους νεαρής ηλικίας.
Οι δημοσκόποι μπορούν με σιγουριά να υποστηρίξουν ότι η πρωτιά της Ν.Δ. δεν αμφισβητείται, από εκεί και πέρα όμως ξεκινούν κρίσιμα ερωτήματα ως προς τα τελικά ποσοστά των κομμάτων, πόσοι τελικά θα ξεπεράσουν το όριο του 3%, ενώ αστερίσκοι μπαίνουν για τη 2η θέση. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, οι kasselistas, οι «νεόκοποι» δηλαδή ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, ανιχνεύονται δημοσκοπικά στο 30%-40% των υποστηρικτών του κόμματος, ενώ στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά εμφανίζουν πολύ μικρή βεβαιότητα ψήφου σε αντίθεση με τους μεγαλύτερης ηλικίας παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Εκτιμάται, δηλαδή, ότι στο δίλημμα «παραλία ή κάλπη», οι πρώτοι είναι περισσότερο επιρρεπείς στην επιλογή της ξαπλώστρας.
Σε μονομαχία μεταξύ ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης μπορεί να εξελιχθεί και η κατάληψη της 4ης θέσης με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου να εμφανίζει ελαφρύ προβάδισμα. Επίσης, το σύνολο των μετρήσεων προμηνύει το απόλυτο θρίλερ στην ουρά της εκλογικής κούρσας όπου 6 κόμματα, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά, ΜέΡΑ25, Δημοκράτες και Φωνή Λογικής δίνουν μάχη πέριξ της ζώνης του 3%.
Πέραν αυτών και σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, η δεξαμενή των αναποφάσιστων κινείται στη ζώνη του 12%-14% και η τελική τους στάση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κατανομή των εδρών. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το δίλημμα «σταθερότητα ή αστάθεια» δεν επηρέασε το συγκεκριμένο ακροατήριο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελική ευθεία των εκλογών τα ποσοστά της συγκεκριμένης κατηγορίας αυξάνονταν έστω και οριακά αντί να περιορίζονται, όπως παρατηρείται σε όλες τις προηγούμενες αναμετρήσεις.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα κέρδη που μπορεί να έχει η Ν.Δ. από τους αναποφάσιστους περιορίζονται στο 2%. Οι υπόλοιποι θα κινηθούν πιθανότατα μεταξύ αποχής και πολύ μικρών κομμάτων. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το τελικό ποσοστό που θα αθροίσουν τα κόμματα κάτω του 3% μπορεί να ξεπεράσει το 16%, μέγεθος λογικό αν συνεκτιμηθεί ότι στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις του 2019 και του 2014 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 21% και 17,12%.
Να σημειωθεί ότι το εκλογικό μέτρο βάσει του οποίου καθορίζεται ο αριθμός των εδρών που δικαιούται κάθε συνδυασμός εξαρτάται από το άθροισμα των ποσοστών άνω του 3%, αυτό όμως δεν σημαίνει αυτομάτως ότι όσα κόμματα ξεπεράσουν τον συγκεκριμένο πήχη θα πάρουν έστω μία από τις 21 έδρες που δικαιούται η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εκλογικοί αναλυτές αποτυπώνοντας τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων στον εκλογικό χάρτη εκτιμούν τα κόμματα που θα πιάσουν τουλάχιστον 3,1% φαίνεται πως εξασφαλίζουν μια έδρα. Για την εκλογή 2ου ευρωβουλευτή πιθανότατα να απαιτείται ποσοστό περίπου στο 7,2%. Η 3η έδρα στο 11,6% και η 4η περίπου στο 16%.
Η Ν.Δ. σε όλα τα δημοσκοπικά σενάρια της τελευταίας περιόδου δείχνει ότι έχει κλειδώσει την εκλογή 7-8 ευρωβουλευτών. Θα μπορούσε μάλιστα να ελπίζει σε 9η έδρα εάν πιάσει τα ανώτερα όρια που της δίνουν οι μετρήσεις και ξεπεράσει το 35,3%.
Από εκεί και κάτω, οι μέσες τιμές των δημοσκοπήσεων δίνουν 3 με 4 έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ, 3 στο ΠΑΣΟΚ, από 2 σε Ελληνική Λύση και ΚΚΕ.
Η «μάχη» των μικρών
Εάν, πάντως, αποδεχτούμε τις προβλέψεις των δημοσκόπων, τουλάχιστον μέχρι την περασμένη Παρασκευή, τότε μια μεγάλη μάχη για έξι έδρες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το αποτέλεσμά της θα κριθεί το βράδυ των εκλογών που για κάποιους η έδρα μοιάζει με… θρίλερ. Και αυτό διότι πλέον το όριο δεν είναι το 3%, αλλά περίπου το 4%.
Και τις έξι έδρες που περισσεύουν -εάν δεχτούμε ότι από τις 21 που αναλογούν στη χώρα μας, 15 θα πάρουν Ν.Δ. (8), ΣΥΡΙΖΑ (4), ΠΑΣΟΚ (3)- τις διεκδικούν Ελληνική Λύση, ΚΚΕ, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά, Μέρα25, Φωνή Λογικής, Δημοκράτες, Κόσμος.
Τουλάχιστον με βάση τις δημοσκοπήσεις, Ελληνική Λύση και ΚΚΕ δίνουν τη μάχη για την τέταρτη θέση, με το κόμμα Βελόπουλου να διεκδικεί για πρώτη φορά με πιθανότητες την τέταρτη θέση, καθώς τα μεγάλα ποσοστά του, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, το φέρνουν ικανό να αγγίξει διψήφιο ποσοστό από το 4,18% που είχε πάρει το 2019 και έναν ευρωβουλευτή.
Ανεβασμένο είναι δημοσκοπικά και το ΚΚΕ που στις προηγούμενες ευρωεκλογές ήταν τέταρτο με 4,88% και είχε εκλέξει δυο ευρωβουλευτές, αλλά παρόλο που έκανε δυνατό ξεκίνημα με αφετηρία τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στην πορεία είχε σκαμπανεβάσματα, κάποια στιγμή μάλιστα δημοσκοπικά φαινόταν να διεκδικεί και την τρίτη θέση, αλλά στην πορεία «ξεφούσκωσε» εξαιτίας δηλώσεων του γραμματέα του Δ. Κουτσούμπα, με χαρακτηριστικότερη τα περί «sugar daddy» που του στοίχισαν δημοσκοπικά και του έκοψαν τη φόρα. Από την άλλη βέβαια, το ΚΚΕ έχει σταθερούς ψηφοφόρους που δύσκολα μετακινούνται από αυτό.
Αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω τάσεις, τότε Ελληνική Λύση και ΚΚΕ θα πάρουν από δυο έδρες. Κάτι που δείχνει ότι η… μάχη για τα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα θα γίνει για τις υπόλοιπες δυο έδρες που απομένουν.
Αν δούμε τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, ενδιαφέρον έχει η… μάχη δεξιά της Ν.Δ., όπου η τάση γενικότερα στην Ευρώπη δείχνει να τα ευνοεί. Ετσι εκτός από την Ελληνική Λύση, απρόβλεπτο φαίνεται το ποσοστό που μπορεί να πιάσει η Νίκη. Η… έκπληξη των εθνικών εκλογών του 2023 ποντάρει πολύ στη στήριξη που λαμβάνει από το Αγιον Ορος, αλλά και από εκκλησιαστικά κέντρα, που λειτουργούν με μεθόδους θρησκευτικής σέχτας. Και το κόμμα αυτό παρουσιάζει υψηλά ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα και δημοσκοπικά θεωρείται ικανό να πάρει τη 1 από τις 2-3 έδρες που θα «περισσέψουν» από την πίτα της κατανομής.
Ερώτημα παραμένει και το τι θα καταφέρει το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου που για λόγους και εντοπιότητας δείχνει ότι λαμβάνει υψηλά ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου αναπτύσσεται μια «μάχη» στα κόμματα δεξιά της Ν.Δ. Η Φωνή Λογικής κυρίως κόβει από το κόμμα Βελόπουλου και ίσως ένα υψηλό ποσοστό του περιορίσει το διψήφιο της Ελληνικής Λύσης.
Ενδιαφέρον έχει και η μάχη στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά, Μέρα25, Κόσμος διεκδικούν 1 έδρα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Γιάννη Βαρουφάκη και τον Αλέξη Χαρίτση, αλλά με τους δυο τελευταίους να ξέρουν ότι αυτή η αναμέτρηση θα είναι καθοριστική για το μέλλον των κομμάτων τους. Οσο για το κόμμα Κόκκαλη, αν και ξεκίνησε με προοπτικές, κόλλησε στη συνέχεια και τώρα ποντάρει περισσότερο στην επόμενη ημέρα.
Σε ό,τι αφορά τον χώρο του κέντρου, το κόμμα Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου είναι ακόμη ένα ερωτηματικό στην άσκηση των «μικρών» κομμάτων, καθώς διεκδικεί κυρίως ψήφους από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., αλλά δημοσκοπικά πληρώνει την πόλωση που επικρατεί. Σε λίγες ώρες ο γρίφος της κάλπης θα λυθεί. Και το ερώτημα της επόμενης ημέρας για τους «μικρούς» θα είναι μπροστά τους. Για το αν θα συνεχίσουν, αν θα συμμαχήσουν και για το αν δεξιά της Ν.Δ. θα δημιουργηθεί ένα τέτοιο ποσοστό που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να βάλει νερό στο μεταρρυθμιστικό της σχέδιο.
Πηγή