Ευρωεκλογές 2024: Άσκησε το εκλογικό του καθήκον κι έστειλε μήνυμα ο Στέφανος Κασσελάκης – «Δε θα σας προδώσω ποτέ»


Ευρωεκλογές 2024: Άσκησε το εκλογικό του καθήκον κι έστειλε μήνυμα ο Στέφανος Κασσελάκης – «Δε θα σας προδώσω ποτέ»


Διαφ.


Ο Στέφανος Κασσελάκης άσκησε το εκλογικό του καθήκον εν όψει των Ευρωεκλογών του 2024, με τον ίδιο να ψηφίζει στο Δημοτικό Σχολείο Εκάλης, όντας αρκετά κεφάτος, μετά την παρουσία του στη συναυλία των Coldplay.

«Σήμερα είναι γιορτή της Δημοκρατίας. Επιλέγουμε ποια Ευρώπη θέλουμε να έχουμε. Η Ευρώπη έχει επιρροή στις ζωές μας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη. Προτρέπω τους πολίτες να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους», πρόσθεσε.

«Είμαι συγκινημένος και ευγνώμων για την εμπιστοσύνη και αγάπη του κόσμου. Είμαι παιδί που εγγύθεν με τη γενιά της κρίσης βρέθηκε στο εξωτερικό. Δεσμεύομαι ότι την εμπιστοσύνη του κόσμου δεν πρόκειται να την προδώσω ποτέ», κατέληξε.

Η έως τώρα δυναμική των κομμάτων και οι αναποφάσιστοι

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η Ν.Δ. διατηρεί την κυριαρχία στο πολιτικό σκηνικό, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ακολουθούν με σημαντική απόσταση. Το ΚΚΕ εμφανίζεται με μικρή ενίσχυση των ποσοστών του σε σχέση με τις εθνικές του Ιουνίου, ενώ διπλασιασμό δυνάμεων καταγράφει η Ελληνική Λύση. Στη γαλαρία της κούρσας Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να πάρουν έδρα, ενώ Νέα Αριστερά, ΜέΡΑ25, Δημοκράτες και Φωνή Λογικής θα δώσουν μάχη για να πιάσουν τον πήχη του 3%. Εμπειροι εκλογικοί αναλυτές δεν αναμένουν ανατροπές στην κορυφή του πολιτικού χάρτη προεξοφλώντας την πρωτιά για τη Νέα Δημοκρατία. Διατηρούν ωστόσο ισχυρές επιφυλάξεις για τους υπόλοιπους συσχετισμούς δυνάμεων, καθώς η αποχή που αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ και οι αναποφάσιστοι διαμορφώνουν περιβάλλον αυξημένης ρευστότητας.

Σύμφωνα με τους εκλογικούς αναλυτές, ασφαλής εκτίμηση για το ποιο κόμμα θα ζημιωθεί ή θα ωφεληθεί από την αποχή δεν μπορεί να υπάρξει. Θεωρούν ότι αν η αποχή κινηθεί σε τόσο υψηλά επίπεδα θα υπάρξουν απώλειες για όλους. Προφανώς, κερδισμένοι της βραδιάς θα είναι όσα κόμματα διαθέτουν ισχυρούς μηχανισμούς που θα καταφέρουν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους, αλλά και εκείνα που η κομματική τους βάση αποτελείται από μεγαλύτερης ηλικίας εκλογείς οι οποίοι κατά κανόνα έχουν πιο στενή σχέση με την κάλπη σε σχέση με τους ψηφοφόρους νεαρής ηλικίας.

Οι δημοσκόποι μπορούν με σιγουριά να υποστηρίξουν ότι η πρωτιά της Ν.Δ. δεν αμφισβητείται, από εκεί και πέρα όμως ξεκινούν κρίσιμα ερωτήματα ως προς τα τελικά ποσοστά των κομμάτων, πόσοι τελικά θα ξεπεράσουν το όριο του 3%, ενώ αστερίσκοι μπαίνουν για τη 2η θέση. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, οι kasselistas, οι «νεόκοποι» δηλαδή ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, ανιχνεύονται δημοσκοπικά στο 30%-40% των υποστηρικτών του κόμματος, ενώ στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά εμφανίζουν πολύ μικρή βεβαιότητα ψήφου σε αντίθεση με τους μεγαλύτερης ηλικίας παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Εκτιμάται, δηλαδή, ότι στο δίλημμα «παραλία ή κάλπη», οι πρώτοι είναι περισσότερο επιρρεπείς στην επιλογή της ξαπλώστρας.

Σε μονομαχία μεταξύ ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης μπορεί να εξελιχθεί και η κατάληψη της 4ης θέσης με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου να εμφανίζει ελαφρύ προβάδισμα. Επίσης, το σύνολο των μετρήσεων προμηνύει το απόλυτο θρίλερ στην ουρά της εκλογικής κούρσας όπου 6 κόμματα, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά, ΜέΡΑ25, Δημοκράτες και Φωνή Λογικής δίνουν μάχη πέριξ της ζώνης του 3%.

Πέραν αυτών και σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, η δεξαμενή των αναποφάσιστων κινείται στη ζώνη του 12%-14% και η τελική τους στάση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κατανομή των εδρών. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το δίλημμα «σταθερότητα ή αστάθεια» δεν επηρέασε το συγκεκριμένο ακροατήριο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελική ευθεία των εκλογών τα ποσοστά της συγκεκριμένης κατηγορίας αυξάνονταν έστω και οριακά αντί να περιορίζονται, όπως παρατηρείται σε όλες τις προηγούμενες αναμετρήσεις.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα κέρδη που μπορεί να έχει η Ν.Δ. από τους αναποφάσιστους περιορίζονται στο 2%. Οι υπόλοιποι θα κινηθούν πιθανότατα μεταξύ αποχής και πολύ μικρών κομμάτων. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το τελικό ποσοστό που θα αθροίσουν τα κόμματα κάτω του 3% μπορεί να ξεπεράσει το 16%, μέγεθος λογικό αν συνεκτιμηθεί ότι στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις του 2019 και του 2014 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 21% και 17,12%.

Να σημειωθεί ότι το εκλογικό μέτρο βάσει του οποίου καθορίζεται ο αριθμός των εδρών που δικαιούται κάθε συνδυασμός εξαρτάται από το άθροισμα των ποσοστών άνω του 3%, αυτό όμως δεν σημαίνει αυτομάτως ότι όσα κόμματα ξεπεράσουν τον συγκεκριμένο πήχη θα πάρουν έστω μία από τις 21 έδρες που δικαιούται η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εκλογικοί αναλυτές αποτυπώνοντας τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων στον εκλογικό χάρτη εκτιμούν τα κόμματα που θα πιάσουν τουλάχιστον 3,1% φαίνεται πως εξασφαλίζουν μια έδρα. Για την εκλογή 2ου ευρωβουλευτή πιθανότατα να απαιτείται ποσοστό περίπου στο 7,2%. Η 3η έδρα στο 11,6% και η 4η περίπου στο 16%.

Η Ν.Δ. σε όλα τα δημοσκοπικά σενάρια της τελευταίας περιόδου δείχνει ότι έχει κλειδώσει την εκλογή 7-8 ευρωβουλευτών. Θα μπορούσε μάλιστα να ελπίζει σε 9η έδρα εάν πιάσει τα ανώτερα όρια που της δίνουν οι μετρήσεις και ξεπεράσει το 35,3%.

Από εκεί και κάτω, οι μέσες τιμές των δημοσκοπήσεων δίνουν 3 με 4 έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ, 3 στο ΠΑΣΟΚ, από 2 σε Ελληνική Λύση και ΚΚΕ.


Πηγή