Τελευταία εξέλιξη από την Χριστίνα Σούζη: «Ολική ανατροπή μετά τον καύσωνα…»


Τελευταία εξέλιξη από την Χριστίνα Σούζη: «Ολική ανατροπή μετά τον καύσωνα…»


Διαφ.


Στο ίδιο μήκος κύματος με τους συναδέλφους της κινήθηκε και η Χριστίνα Σούζη στην πρόγνωση καιρού της Τρίτης (11/6), όταν και προειδοποίησε για το τι μας περιμένει τις προσεχείς ώρες.

Ο καύσωνας βρίσκεται πλέον προ των πυλών και ήδη έκαναν σήμερα την εμφάνισή τους τα πρώτα 40άρια στη χώρα, μια κατάσταση που θα επεκταθεί αύριο και για δύο 24ωρα.

Τα λόγια της μετεωρολόγου του ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων: «Αφόρητη ζέστη, έως και 43 βαθμούς τοπικά το μεσημέρι της Τετάρτης (12/6). Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησος θα δουν 40άρια και τις δύο επόμενες μέρες, ενώ η Κρήτη θα δεχθεί το ισχυρότερο κύμα ζέστη, με τις θερμές αέριες μάζες από την Αφρική να ευνοούν και τη μεταφορά σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Οι πολύ υψηλές τιμές στον υδράργυρο θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, όταν και θα αρχίσει η κάθοδος της θερμοκρασίας σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, με τον καύσωνα να τον διαδέχονται ισχυροί άνεμοι κατά τόπους.»

Δύσκολες μέρες «βλέπει» ο Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Σε αυτές τις περιοχές η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40…» (video)

Καιρός: Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, έρχονται «δύσκολες» μέρες, καθώς πολλές περιοχές της χώρας αναμένεται να εισέλθουν σε κλοιό καύσωνα, με τον υδράργυρο να πρροσεγγίζει του 43 βαθμούς Κελσίου.

Με βάση τα λεγόμενα του μετεωρολόγου, δυσκολότερη αναμένεται η κατάσταση στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου η θερμοκρασία θα βρίσκεται κοντά στους 30° βαθμούς ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Δείτε επίσης: Μια ανάσα από τους 50 βαθμούς: Για λίγο ακόμα θα κρατήσουν τα 40άρια, μετά αλλάζουν όλα απότομα

Σήμερα, Τρίτη (11/6), ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα περιμένουμε, με τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει στους 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές της χώρας.

Υπάρχει και μέτρια μεταφορά αφρικανικής σκόνης που προκαλεί αραιές νεφώσεις.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Αύριο Τετάρτη, πολύ ζεστή ημέρα, από τις πιο ζεστές για την εβδομάδα που διανύουμε.

Η θερμοκρασία θα φθάνει 41 με 42 βαθμούς Κελσίου προς τα ανατολικά και νότια, το εσωτερικό της Κρήτης αλλά και το νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Κάπως καλύτερες οι θερμοκρασιακές καταστάσεις προς τα δυτικά, όπου εκεί θα επικρατήσει ένα βοριαδάκι αργά το απόγευμα.

Την Πέμπτη, στην ουσία έρχεται η κορύφωση αυτού του πολύ ισχυρού κύματος, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν καύσωνας λόγω των θερμοκρασιών τις βραδινές αλλά και τις πρωινές ώρες της ημέρας.

Πάλι ανάλογες οι θερμοκρασιακές καταστάσεις 40 με 43 βαθμοί Κελσίου, λίγο καλύτερες οι συνθήκες στα δυτικά τμήματα.

Αυτές οι θερμοκρασίες δεν αφορούν θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές εκεί όπου επιδρά η θάλασσα και οι άνεμοι είναι πιο ενισχυμένοι σε σχέση με το εσωτερικό της υπόλοιπης χώρας.

Το κύμα καύσωνα έχει μεταφερθεί από την περιοχή της Αφρικής προς την νότια Ευρώπης.

Ακολουθεί ψυχρή αέρια μάζα, καθώς θα ολοκληρώσει την επίδρασή της αυτή η ζεστή αέρια μάζα την Παρασκευή το απόγευμα, θα μπει πιο ψυχρός αέρας και καθώς θα συγκρουστούν αυτές οι θερμές αέριες μάζες θα δημιουργήσει μία έντονη αστάθεια.

Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο ενδέχεται να δούμε μπουρίνια, έντονες καταιγίδες, συνοδεία χαλαζοπτώσεων και έντονων ανέμων ειδικότερα, προς τη βόρεια Ελλάδα όπου και θα έρθουν οι ψυχρές αέριες μάζες.

Πολύ αυξημένος θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω της ξηρής και θερμής επιφάνειας η οποία μπορεί να επεκτείνει ακόμα και να δημιουργήσει πυρκαγιά.


Πηγή