Ανασχηματισμός: Τα νέα ονόματα της κυβερνητικής σύνθεσης – Ποιοι είναι οι νέοι υφυπουργοί και ο υπουργός Εσωτερικών


Ανασχηματισμός: Τα νέα ονόματα της κυβερνητικής σύνθεσης – Ποιοι είναι οι νέοι υφυπουργοί και ο υπουργός Εσωτερικών


Διαφ.


Πραγματοποιήθηκε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, με τον Υφυπουργώ παρά των Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη να ανακοινώνει τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν το «χαρτοφυλάκιο» ορισμένων κρίσιμων Υπουργείων.

Δείτε επίσης: Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η νέα κυβερνητική σύνθεση – Οι «καρατομήσεις», οι μετακινήσεις και τα νέα πρόσωπα (video)

Με άμεσες κινήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης για να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να ικανοποιήσει τον κόσμο που, όπως έδειξε το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, έχει παράπονα από την κυβέρνηση.

Πρόσωπα από την κυβερνητική ομάδα της Πειραιώς

Για τις θέσεις των υφυπουργών αξιοποιούνται πρόσωπα από τη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα όπως ο Ιάσωνας Φωτήλας στο Πολιτισμού, ο Κώστας Καραγκούνης στο Εργασίας, ο Χρήστος Κέλλας στο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Κώστας Γκιουλέκας για θέματα Μακεδονίας-Θράκης.

Στο πλαίσιο αυτό την Έρευνα και την Καινοτομία αναλαμβάνει η Ζωή Ράπτη και το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής η Κατερίνα Παπακώστα (το 3ο στέλεχος από τη Θεσσαλία που μπαίνει στη νέα κυβέρνηση).

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος

Μέχρι πρότινος, διετελούσε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, σήμερα ήρθε και ανέλαβε την «καυτή πατάτα» του Υπουργείου Εσωτερικών, στη θέση της Νίκης Κεραμέως.

Ποιος είναι όμως, ο κ. Λιβάνιος;

Γεννήθηκε το 1977 και είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ, κάτοχος μεταπτυχιακού στη Διαχείριση και Τεχνολογία Ποιότητας.

Μέχρι τον Μάιο του 2023 διετέλεσε Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2021 ήταν Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, ενώ από τον Ιούλιο 2019 έως τον Ιανουάριο του 2021 διατέλεσε Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών.

Από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, το 2016, διατέλεσε Διευθυντής Πληροφορικής του κόμματος και επικεφαλής της ψηφιακής καμπάνιας των ευρωεκλογών του Μαΐου 2019 και των εθνικών εκλογών του Ιουλίου 2019.

Το 2014 ορίζεται Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Από το 2011 έως το 2014 διατέλεσε Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων. Από το 2010 ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπου εργάστηκε στη σύνταξη και την προετοιμασία για την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (πρόγραμμα «Καλλικράτης») και του νόμου για τις εκλογικές δαπάνες στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές.

Για πάνω από μια δεκαετία εργάστηκε σε επιχειρήσεις πληροφορικής και έρευνας αγοράς στον ιδιωτικό τομέα, ως προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, διαχειριστής βάσεων δεδομένων και αναλυτής δεδομένων ερευνών.

Θεόδωρος Λιβάνιος
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο νέος υφυπουργός πολιτισμού Ιάσων Φωτύλας

Ο Ιάσονας Φωτήλας γεννήθηκε στην Πάτρα στις 25 Σεπτεμβρίου 1969.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ρώμης, La Sapienza, με άριστα. Υλοποίησε ειδική διατριβή με θέμα «Σχέσεις εκκλησίας και κράτους- Δικαιοδοσία της εκκλησίας στο ελληνικό κατεστημένο», καθώς και ειδικά σεμινάρια ενημέρωσης και εξειδίκευσης σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου.

Έχει πολύ καλή γνώση αγγλικών και άριστη ιταλικών.

Το 2010 κατέβηκε ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Εκλογικής Περιφέρειας Κέντρου της Πόλης με τον κ. Δημήτριο Κατσικόπουλο.

Εξελέγη πρώτη φορά Βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Αχαΐας τον Ιανουάριο 2015 με το κόμμα «Ποτάμι». Τον Οκτώβριο 2016 διεγράφη από το κόμμα «Ποτάμι» και ανεξαρτοποιήθηκε. Τον Ιανουάριο 2017 προσχώρησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Νέας Δημοκρατίας». Από τον Απρίλιο 2017 είναι αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας.

Επανεξελέγη τον Ιούλιο του 2019 με το κόμμα «Νέα Δημοκρατία».

Είναι Γραμματέας της ∆ιαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

Έχει διατελέσει μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικών Υποθέσεων.

Ιάσων Φωτύλας

Ο νέος υφυπουργός οικονομικών Χρίστος Δήμας

Ο Χρίστος Δήμας είναι δικηγόρος και βουλευτής Κορινθίας με τη Νέα Δημοκρατία.

Γεννήθηκε στις 29 Μαΐου του 1980.

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Πήρε το Μεταπτυχιακό του στη Συγκριτική Πολιτική από το London School of Economics and Political Science (LSE).

Στη συνέχεια τελείωσε το διδακτορικό του (PhD) στην Ευρωπαϊκή Πολιτική από το LSE, με υποτροφία από το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Κορινθίας στις εκλογές του Μαΐου 2012 και επανεξελέγη σε αυτές του Ιουνίου 2012, του Ιανουαρίου 2015, του Σεπτεμβρίου 2015 και του Ιουλίου του 2019.

Την 8η Ιουλίου 2019 τοποθετήθηκε υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Έρευνας και Τεχνολογίας) στην Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Νικολέτα Συρεγγέλα και έχουν μία κόρη και έναν γιο.

Χρίστος Δήμας
(ΚΟΝTΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Ο νέος υφυπουργός εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976, με καταγωγή από την Κρήτη και την Λακωνία. Μεγάλωσε στο Μοσχάτο και ζει στα Νότια Προάστια με τη γυναίκα μου, την αρχιτεκτόνισσα Σμαράγδα Μαλακατέ και το γιο μας Αλέξανδρο.

Πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) με μεταπτυχιακές σπουδές στο City University του Λονδίνου, έχει εργαστεί στην εταιρεία Σώμα Ορκωτών Λογιστών Α.Ε. και στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ήταν υποψήφιος Δήμαρχος με υψηλά ποσοστά, στο Δήμο Μοσχάτου και Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας για 8 χρόνια.

Το 2016, με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ορίστηκε Γραμματέας Οργανωτικού του Κόμματος και τον Ιανουάριο του 2017 ανέλαβε Γραμματέας της νεοσύστατης Γραμματείας των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων (Ε.Κ.Ο.) της Νέας Δημοκρατίας, θέση την οποία κατείχα έως τον Ιανουάριο του 2019.

Εκλέχθηκε Βουλευτής της Β3΄ Εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών (Νότιος Τομέας) στις Εθνικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Βασίλης Σπανάκης
(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)

Ο νέος υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης

Ο Κώστας Καραγκούνης (Αγρίνιο, 1 Ιανουαρίου 1975) είναι Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός, που υπηρετεί ως Μέλος της Βουλής των Ελλήνων για την εκλογική περιφέρεια Αιτωλοακαρνανίας από το 2009.

Είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Διετέλεσε Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, από το 2012 έως το 2013. Επίσης, διετέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2015.

Γεννήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 1975 στο Αγρίνιο και είναι γιος του πρώην υφυπουργού Γεωργίας και πρώην βουλευτή Ανδρέα Καραγκούνη και της Παναγιώτας Χριστοδούλου.

Αφού ολοκλήρωσε τις λυκειακές του σπουδές, σπούδασε Νομική στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη συνέχεια, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου, λαμβάνοντας μεταπτυχιακό δίπλωμα (LLM) με βαθμό άριστα.

Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές πάνω στον τομέα της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2015, διατέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, αντικαθιστώντας την Μαρία Σπυράκη.

Με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, διετέλεσε από το 2015 έως το 2019 Αναπληρωτής Τομεάρχης στον τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δικαιοσύνης.

Κώστας Καραγκούνης
(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)

Η νέα υφυπουργός Οικογένειας Κατερίνα Παπακώστα

Η Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα είναι ένα από τα στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που αξιοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε σήμερα.
Η κ. Παπακώστα, είναι δικηγόρος και βουλευτής Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας. Εξελέγη πρώτη φορά το 2019.

Πρόκειται για το τρίτο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας από τη Θεσσαλία που μπαίνει στην κυβέρνηση.

Γεννήθηκε στη Σουηδία και μεγάλωσε στα Τρίκαλα, αποφοιτώντας με άριστα από το 4o Γενικό Λύκειο Τρικάλων

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 1998 ασκεί μάχιμη δικηγορία από το κέντρο των Τρικάλων, όπου και εδρεύει.

Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με τίτλο «Δημόσια Διοίκηση – Δημόσιο Μάνατζμεντ» του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της σχολής Διοικητικών Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Σε ηλικία 25 ετών κατήλθε για πρώτη φορά υποψήφια Νομαρχιακή Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κώστα Γεωργολιού.

Το 2002 εκλέχθηκε για πρώτη φορά νομαρχιακή σύμβουλος με τον συνδυασμό του Ηλία Βλαχογιάννη και ήταν η μοναδική γυναίκα στον περιφερειακό σχηματισμό.

Το 2004, 2007 και 2009 συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ως Υποψήφια στις Βουλευτικές Εκλογές για τον Νομό Τρικάλων, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει και τις τρεις φορές μεγάλο αριθμό ψήφων.

Το 2019 εκλέγεται για πρώτη φορά Βουλευτής, στηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και γίνεται η μοναδική γυναίκα Βουλευτής στο Νομό Τρικάλων.

Διατελεί Πρόεδρος στην Ομάδα Φιλίας Ελλάδας- Σουηδίας και Μέλος στις Ομάδες Φιλίας Ιαπωνίας, Ισλανδίας, Ινδονησίας, Σλοβακίας, Ουρουγουάης, Κατάρ, Ουζμπεκιστάν & Ρωσίας.

Είναι παντρεμένη με τον επιχειρηματία Νίκο Παλιούρα, με τον οποίο έχουν μια κόρη, την Χριστίνα, φοιτήτρια Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Το 2023, κατερχόμενη για μία ακόμη φορά ως υποψήφια στο συνδυασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκλέγεται εκ νέου Βουλευτής της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Στις 14 Ιουνίου 2024, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Κατερίνα Παπακώστα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI


Πηγή