Μάχη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ: «Να δώσουμε τον λόγο στη βάση του ΠΑΣΟΚ» – Η παρέμβαση του Χάρη Δούκα ανατρέπει τα δεδομένα


Μάχη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ: «Να δώσουμε τον λόγο στη βάση του ΠΑΣΟΚ» – Η παρέμβαση του Χάρη Δούκα ανατρέπει τα δεδομένα


Διαφ.


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο εωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά τις Ευρωεκλογές, με τα στελέχη του κόμματος να προσπαθούν να «ξορκίσουν την εσωστρέφεια», θέτοντας ζήτημα ηγεσίας.

Ένα από τα βασικότερα ονόματα που βρίσκεται στο «τραπέζι» των συζητήσεων, στο πλαίσιο των εσωκομματικών εξελίξεων, είναι αυτό του δημάρχου Αθηνών, Χάρη Δούκα.

Δείτε επίσης: ΠΑΣΟΚ: Τα πυρά για αλλαγή ηγεσίας από τον Κωνσταντινόπουλο – Η στάση του Ανδρουλάκη (video)

Το κύμα αμφισβήτης προς τον Νίκο Ανδρουλάκη έχει προκαλέσει έντονη αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ και τα περιθώρια για τον πρόεδρο του κόμματος έχουν αρχίσει να στενεύουν, με το ενδεχόμενο να καλέσει εσωκομματικές εκλογές να μοιάζει όλο και πιο πιθανό, καθώς οι επιδόσεις του δε δείχνουν να ικανοποιούν ούτε τα μέλη ούτε τους ψηφοφόρους.

Ο κ. Δούκας πήρε επίσημα θέση, ανοίγοντας τα χαρτιά του για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ και, ευρύτερα, της Κεντροαριστεράς, με συνέντευξή του στην Καθημερινή.

«Παρών» ο Χάρης Δούκας

Ο δήμαρχος Αθηναίων και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει «παρών» στις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και ζητά άμεση προσφυγή στη βάση του κόμματος, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, καλώντας έτσι τον πολιτικό του «φίλο», Νίκος Ανδρουλάκη, σε εκλογές.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Δούκας, «το ΠΑΣΟΚ, από τις εκλογές του περσινού Ιουνίου, έχασε 100.000 ψήφους. Δεν είναι απλά μια ήττα, ότι χάθηκε μία ακόμα ευκαιρία. Το χειρότερο είναι ότι συνηθίζουμε στις ήττες. Με δικαιολογίες και ροκάνισμα του χρόνου, ο χώρος κινδυνεύει να εκφυλιστεί και το αίτημα ‘κάντε επιτέλους κάτι’ έρχεται από παντού».

Όσο για το αν θα συμμετέχει ο ίδιος στην περίπτωση που γίνουν εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, αρκέστηκε να απαντήσει ότι προέχει να συμφωνηθεί και να χαραχτεί ο οδικός χάρτης των αλλαγών που πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα έστειλε ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα: η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης δεν πρέπει να χαθεί και πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις, σε επιτροπές, συντονιστικά και πλατφόρμες», σημείωσε ο Χάρης Δούκας.

Να σημειωθεί ότι η τρίτη θέση του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές – πίσω από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ – προκάλεσε εσωστρέφεια και «γκρίνια», με τον Νίκο Ανδρουλάκη να αμφισβητείται ανοιχτά από κορυφαία στελέχη του κόμματος, τα οποία ζήτησαν να συνεδριάσουν τα όργανα και να επισπευσθούν οι διαδικασίες εκλογής αρχηγού, οι οποίες, βάσει Καταστατικού, θα γίνουν το 2025.

Τα πιθανά ονόματα στη μάχη της ηγεσίας

Όπως όλα δείχνουν ο δήμαρχος Αθηναίων, θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όποτε στηθούν κάλπες, απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη. Στο παρασκήνιο φημολογούνται πολλά για το ποιοι ακόμη θα επιδιώξουν να μπουν στην κούρσα, ποιοι θα δηλώσουν συμμετοχή και στο τέλος θα την πάρουν πίσω, έχοντας συνάψει τις απαραίτητες συμφωνίες. Έμπειρα στελέχη περί τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ «στοιχηματίζουν» ότι με τα μέχρι στιγμής τα δεδομένα, υποψήφιοι θα είναι ο 45χρονος Νίκος Ανδρουλάκης, ο 44χρονος Χάρης Δούκας και ο 58χρονος Παύλος Γερουλάνος.

Υπάρχουν επίσης και σενάρια για πολλές υποψηφιότητες: Εκτός από τους προαναφερθέντες, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι δεν είναι απίθανο να κατέβουν, όταν ανοίξουν οι σχετικές διαδικασίες και επισήμως η Μιλένα Αποστολάκη, η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Μιχάλης Κατρίνης, ο Δημήτρης Μάντζος και ίσως και άλλοι, ενώ ορισμένοι εκτιμούν ότι ίσως να έχουμε και εκπλήξεις σε σχέση με τις αρχικές υποψηφιότητες.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης δεν έχει μιλήσει δημοσίως, αλλά είναι πολύ κοντά στο να πάρει την απόφαση.

Η εμφάνιση του Χάρη Δούκα δεν πέρασε απαρατήρητη, αφού ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας, έστειλε ήδη τα πρώτα έμμεσα προειδοποιητικά πυρά.

Κι αυτό γιατί επεσήμανε με νόημα προς τον Χάρη Δούκα ότι αν ήμουν πολίτης του Δήμου Αθηναίων θα ήθελα ο δήμαρχός μου να ολοκληρώσει τη θητεία του.

«Εκτιμώ ότι ο κ. Δούκας θα ολοκληρώσει τη θητεία του και θα προσπαθήσει να κάνει αυτό που κάνει ήδη με πολύ καλό τρόπο και πολύ επιτυχημένα, να είναι ο δήμαρχος Αθηναίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γλαβίνας.


Πηγή