Καύσωνας με πρωτοφανείς θερμοκρασίες στις ΗΠΑ – Επηρεάζονται πάνω από 80 εκατ. κόσμος – Ο «θερμικός θόλος» που έχει προβληματίσει τους επιστήμονες


Καύσωνας με πρωτοφανείς θερμοκρασίες στις ΗΠΑ – Επηρεάζονται πάνω από 80 εκατ. κόσμος – Ο «θερμικός θόλος» που έχει προβληματίσει τους επιστήμονες


Διαφ.


Ένα κύμα καύσωνα ιστορικών διαστάσεων πρόκειται να πλήξει περισσότερες από τις μισές Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελώντας το πιο έντονο καιρικό φαινόμενο της χρονιάς. Τροφοδοτούμενο από έναν αδιάκοπο θερμικό θόλο, αυτό το παρατεταμένο και εκτεταμένο κύμα καύσωνα υπόσχεται να σπάσει ρεκόρ και να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των μεσοδυτικών και βορειοανατολικών περιοχών.

Οι μετεωρολόγοι του Κέντρου Πρόγνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας έχουν εκδώσει αυστηρές προειδοποιήσεις, καθώς ο θερμικός θόλος σταθεροποιείται πάνω από το ανατολικό τμήμα της χώρας. Αναμένεται να καταρριφθούν εκατοντάδες μακροχρόνια ρεκόρ, καθώς οι θερμοκρασίες εκτοξεύονται σε επίπεδα που συνήθως παρατηρούνται στην καρδιά του καλοκαιριού. Αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο θα μπορούσε να εγκαινιάσει το μεγαλύτερο κύμα καύσωνα των τελευταίων δεκαετιών, επηρεάζοντας περιοχές από τις μεσοδυτικές έως τις βορειοανατολικές πολιτείες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Δεκάδες εκατομμύρια κάτοικοι προετοιμάζονται για την ασυνήθιστη ζέστη, με τα επίπεδα του υδραργύρου να σκαρφαλώνουν σε ιστορικά υψηλά.

Η Τετάρτη και η Πέμπτη αναμένεται να αποτελέσουν το ζενίθ του καύσωνα, αν και οι αποπνικτικές συνθήκες προβλέπεται να διατηρηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως το Σικάγο, η Νέα Υόρκη και η Βοστώνη, αναμένεται να παρουσιάσουν θερμοκρασίες 15 έως 20 βαθμούς πάνω από τις εποχικές νόρμες, ενώ σε ορισμένες περιοχές αναμένονται αποκλίσεις έως και 25 βαθμούς.

Ο αντίκτυπος αυτών των ακραίων θερμοκρασιών υπερβαίνει την απλή δυσφορία, καθώς εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία, ιδίως για τους ηλικιωμένους, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με προϋπάρχουσες συνθήκες υγείας.


Πηγή