Απειλές Χεζμπολάχ για Κύπρο: «Αν εξακολουθήσετε να βοηθάτε το Ισραήλ θα γίνετε μέρος του πολέμου – Θα αντιμετωπιστείτε αναλόγως…»


Απειλές Χεζμπολάχ για Κύπρο: «Αν εξακολουθήσετε να βοηθάτε το Ισραήλ θα γίνετε μέρος του πολέμου – Θα αντιμετωπιστείτε αναλόγως…»


Διαφ.


Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα τόνισε την Τετάρτη (19/6) ότι εάν η Κύπρος εξακολουθήσει να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για στρατιωτικούς σκοπούς, αυτό θα σήμαινε ότι «έχει γίνει μέρος του πολέμου» και η Χεζμπολάχ «θα το αντιμετωπίσει» αναλόγως.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ προειδοποίησε ότι θα πολεμήσουν «χωρίς κανόνες» και «χωρίς όρια» σε περίπτωση ενός ευρύτερου πολέμου με το Ισραήλ και ότι πουθενά στο Ισραήλ δεν θα είναι ασφαλές από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ.

Επίσης, σύμφωνα με το Reuters, σε τηλεοπτικό διάγγελμα είπε ότι περιλαμβάνονται πιθανοί στόχοι στη Μεσόγειο Θάλασσα. Ο Νασράλα επιπλέον, απείλησε για πρώτη φορά την Κύπρο, λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να τη θεωρήσει «μέρος του πολέμου».

Φιάσκο για την πολυδιαφημιζόμενη θαλάσσια γέφυρα του Μπάιντεν στη Μεσόγειο! Καταρρέει η προβλήτα για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Η πολυδιαφημισμένη θαλάσσια γέφυρα του Λευκού Οίκου, που θα ανακούφιζε τις εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινίων τους οποίους εξεδίωξε ο Ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας, φαίνεται να εξελίσσεται σε φιάσκο.

Η αποβάθρα, αξίας 230 εκατ. δολαρίων, κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής εισβολής στην πόλη Ράφα και του κλεισίματος των δύο νότιων συνοριακών σημείων. Τα σημεία αυτά παρείχαν τη μεγαλύτερη ποσότητα βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος, που ξεκινούσε από την Κύπρο, σε συνδυασμό με μια συνεχιζόμενη εκστρατεία αεροπορικών ρίψεων, είχε σκοπό να συμπληρώσει τις επίγειες παραδόσεις βοήθειας, οι οποίες είναι πιο οικονομικές και αποτελεσματικές. Τα πλοία που ξεκινούσαν από την Κύπρο θα ξεφόρτωναν τη βοήθεια στα λιμάνια, και από εκεί θα μεταφερόταν με φορτηγά πλοία στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η πλωτή κατασκευή διαλύθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα, μετά από μόλις 10 ημέρες λειτουργίας. Αυτό ήταν κάτι που οι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ανέμεναν. Εν τω μεταξύ, ορισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν ήδη αρχίσει να εγκαταλείπουν τα μακροπρόθεσμα σχέδια τους γύρω από την προβλήτα.

Η βεβιασμένη κατασκευή δεν σχεδιάστηκε ποτέ για να αντέξει τα ταραγμένα νερά της Μεσογείου, τα οποία αναμένεται να επιδεινωθούν το καλοκαίρι, και η υλικοτεχνική υποστήριξη της παροχής βοήθειας από την προβλήτα στον πληθυσμό της Γάζας αποδείχθηκε εντελώς ανεπαρκής.

Μετά από μια εβδομάδα επισκευών, η προβλήτα αποκαταστάθηκε το Σάββατο 8 Ιουνίου, για να κλείσει ξανά την Κυριακή λόγω των ταραγμένων νερών, ανέφερε το Πεντάγωνο. Έτσι, τέθηκε πάλι σε λειτουργεία μόλις την Τρίτη 11 Ιουνίου.

Έτσι, τρεις μήνες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την προβλήτα κατά τη διάρκεια της ομιλίας, μόνο αρκετή βοήθεια για τη στήριξη των κατοίκων της Γάζας για λίγες μέρες έχει διοχετευτεί μέσω αυτής της θαλάσσιας οδού, ένα κλάσμα της αναγκαίας για περισσότερους από 2 εκατ. πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρή πείνα.

Υπενθυμίζεται ότι τότε ο Μπάιντεν είπε ότι η προβλήτα «θα επέτρεπε μια τεράστια αύξηση του ποσού της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα κάθε μέρα».


Πηγή