Πυρκαγιά στη Βάρης – Κορωπίου: Καταγγελίες από τους κατοίκους – Τα οικόπεδα έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους


Πυρκαγιά στη Βάρης – Κορωπίου: Καταγγελίες από τους κατοίκους – Τα οικόπεδα έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους


Διαφ.


Οι περισσότερες από 60 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες, μαζί με την προειδοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε οκτώ περιοχές της χώρας, επιβεβαιώνουν ότι το «δύσκολο καλοκαίρι» για το οποίο προειδοποιούσαν έντονα οι κυβερνητικοί παράγοντες το προηγούμενο διάστημα, έχει πλέον φτάσει.

Αυτό το αντιλήφθηκαν με οδυνηρό τρόπο οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου (όπου το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε ύφεση χωρίς ενεργές εστίες), στο Ηλιόκαστρο, στην Ερμιονίδα Αργολίδας, στη Βόλβη Θεσσαλονίκης, στον Άγιο Γεώργιο Ζηρού Πρέβεζας, στην Αγιά Λάρισας, στη Γαβριανή Αλμυρού Βόλου (όπου τα μέτωπα έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο) και σε άλλες περιοχές.

Το χθεσινό εκρηκτικό κοκτέιλ από την πυρκαγιά στη Βάρης-Κορωπίου περιλάμβανε όλα τα στοιχεία: Έναν εμπρηστή, καταγεγραμμένο σε βίντεο που έχουν στη διάθεσή τους τα ανακριτικά τμήματα της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, να ανάβει φωτιά με μπιτόνι και στουπί σε ξερόχορτα και να φεύγει τρέχοντας, υψηλές θερμοκρασίες, ισχυρούς ανέμους, καθώς και οικόπεδα γεμάτα μπάζα, σκουπίδια και ξερά χόρτα, που συνέβαλαν στο να φουντώσουν και να επεκταθούν οι φλόγες.

 Πυρκαγιά στη Βάρης - Κορωπίου: Καταγγελίες από τους κατοίκους - Τα οικόπεδα έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

 Πυρκαγιά στη Βάρης - Κορωπίου: Καταγγελίες από τους κατοίκους - Τα οικόπεδα έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος του protothema.gr, Φρίξος Δρακοντίδης, ο οποίος έκανε αυτοψία στην περιοχή χθες, οι κάτοικοι στο Κίτσι διαμαρτύρονται ότι τα οικόπεδα έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους με αποτέλεσμα τα εύφλεκτα υλικά στα ακαθάριστα οικόπεδα σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους να βοηθήσουν στο να εξαπλωθεί η πυρκαγιά.

«Φωτιές» στα ακαθάριστα οικόπεδα

Ενώ αύριο, 21 Ιουνίου, λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων κοντά ή μέσα σε δασικές εκτάσεις να υποβάλλουν δήλωση για τον Κανονισμό Πυροπροστασίας (στη συνέχεια θα έχουν ένα δεκαήμερο ακόμα για συμμόρφωση με αυτόν, που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν καθαρίσει χόρτα και να έχουν κλαδέψει όπου υπάρχει κίνδυνος), χάος επικρατεί σε ό,τι αφορά τα ακαθάριστα οικόπεδα.

Στην περίπτωση των οικοπέδων, η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου, όμως φαίνεται ότι προκύπτει ζήτημα με τα προϊόντα του καθαρισμού τους. Σε πολλές περιπτώσεις, ιδιοκτήτες οικοπέδων που έχουν ολοκληρώσει τον καθαρισμό, καταγγέλλουν πως οι ιδιοκτήτες των όμορων οικοπέδων, σε μια επίδειξη αντικοινωνικότητας και ανευθυνότητας, για να γλιτώσουν από το κόστος απομάκρυνσης των χόρτων, των σκουπιδιών και των μπάζων –για το οποίο οι περισσότεροι δήμοι απλά δηλώνουν ότι δεν αναλαμβάνουν, ενώ πολλά συνεργεία αισχροκερδούν- τα… πετάνε στα γειτονικά τους οικόπεδα.

Φυσικά είναι και οι περιπτώσεις οικοπέδων που ο καθαρισμός τους μοιάζει με αυτόν του… στάβλου του Αυγεία. Ο λόγος είναι ότι, επειδή οι ιδιοκτήτες τους μένουν μακριά, ή είναι ηλικιωμένοι, τα οικόπεδα είναι εδώ και χρόνια ακαθάριστα και επιτήδειοι πετούν σκουπίδια και μπάζα.

Εν μέσω όλων αυτών και καθώς πολλά ακαθάριστα οικόπεδα αποτελούν «βραδυφλεγείς βόμβες» ως εστίες κινδύνου για τις πυρκαγιές, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων με επείγουσα επιστολή της προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ.κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και Βασίλη Κικίλια, ζητά την παράταση όλων των ισχυουσών προθεσμιών τουλάχιστον μέχρι την 20ή Ιουλίου 2024, τον περιορισμό του προστίμου μη υποβολής δήλωσης καθαρισμού στο ποσό των 100 ευρώ, την μη επιβολή του «απαράδεκτου», όπως το χαρακτηρίζει η ΠΟΜΙΔΑ, προστίμου των 1.000 ευρώ ή την άσκηση οποιασδήποτε ποινικής δίωξης χωρίς προηγούμενη έγγραφη ατομική ειδοποίηση του κάθε ιδιοκτήτη οικοπέδου από τον οικείο Δήμο και την άμεση λειτουργία της πλατφόρμας του ΥΠΕΝ για τα κτίρια εντός δασικών περιοχών.
Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι «το πρώτο που συνέστησε στα μέλη της και όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι να κάνουν αμέσως παν το δυνατόν για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους».

Προς το παρόν, έχει δοθεί παράταση έως τις 30 Ιουνίου προκειμένου οι πολίτες να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr, καθώς και στον ιστότοπο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr, έπειτα από υπουργική απόφαση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.


Πηγή