Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δικαιωθήκαμε στην υπόθεση Λύτρα, μας αφύπνισε η δολοφονία της Κυριακής Γρίβα»


Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δικαιωθήκαμε στην υπόθεση Λύτρα, μας αφύπνισε η δολοφονία της Κυριακής Γρίβα»


Διαφ.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στον Real FM και μίλησε για πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων και η ενδοοικογενειακή βία, με αφορμή την υπόθεση του Απόστολου Λύτρα.

Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε για τα όσα συμβαίνουν στο ζήτημα αυτό, θεωρώντας πως υπάρχει δικαίωση της κυβέρνησής του για τις αλλαγές, που έχουν γίνει στους νόμους, ώστε να αναδείξουν τέτοιες υποθέσεις, ενώ σχολίασε και το τι σήμαινε για τις Αρχές η υπόθεση της Κυριακής Γρίβα.

Η τοποθέτηση Μητσοτάκη για τις υποθέσεις Λύτρα και Γρίβα

«Έχουμε κάνει πολλές αλλαγές στον ποινικό κώδικα, ώστε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, όπως η ενδοοικογενειακή βία. Λέμε για τους νόμους, που δεν εφαρμόζονται, αλλά εδώ δικαιωθήκαμε.

Η αλλαγή που κάναμε έδινε τη δυνατότητα στο γιατρό, όπως έγινε σε αυτή την περίπτωση, να διαπιστώσει πως έχει διαπραχθεί έγκλημα, έχοντας σοβαρά ευρήματα μπροστά του και να προχωρήσει στο να ζητήσει την παρέμβαση των Αρχών και χωρίς την ομολογία του θύματος.

Το περιστατικό αυτό έτσι αποκαλύφθηκε και πήρε έκταση λόγω ενός προσώπου, που έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ, όμως δεν είναι το μοναδικό. Μόνο στο ΑΤ Ομόνοιας, φέτος, είχαμε 216 συλλήψεις με τέτοια κατηγορία, κάτι που σημαίνει πως η πολιτεία κάνει συστηματική δουλειά πάνω στο θέμα.

Η υπόθεση της Κυριακής Γρίβα ήταν μια ευκαιρία αφύπνισης και ο υπουργός Δικαιοσύνης θα προσθέσει πράγματα στα θέματα δικονομίας, οδηγώντας τον κατηγορούμενο σε προφυλάκιση.

Η στάση του Αρείου Πάγου δικαιώθηκε στην υπόθεση του Απόστολου Λύτρα εκ των πραγμάτων, αλλά για μένα πιο σημαντικό είναι το γεγονός, ότι εκατοντάδες γυναίκες έχουν πια το θάρρος να προχωρήσουν σε καταγγελία. Και δε θεωρώ, ότι εκτινάχθηκαν τα περιστατικά, απλά πλέον υπάρχει το θάρρος να μιλήσουν, γνωρίζοντας πως θα βρουν ασφάλεια και προστασία.

Το panic button έχει σώσει ζωές, οι γυναίκες και τα παιδιά πάνε σε ασφαλή σπίτια και οι κακοποιητές συλλαμβάνονται. Θέλουμε τη συμμαχία των θυμάτων, στα οποία βγάζω το καπέλο, αλλά και της κοινωνίας, όσων γνωρίζουν και θεωρούν, ότι δεν τους αφορά το θέμα. Αντιθέτως, μας αφορά όλους».


Πηγή