Ασύλληπτο: Τεράστιο θαλάσσιο πλάσμα ξεβράστηκε σε παραλία – Ζυγίζει 45 κιλά και έχει μήκος 2 μέτρων


Ασύλληπτο: Τεράστιο θαλάσσιο πλάσμα ξεβράστηκε σε παραλία – Ζυγίζει 45 κιλά και έχει μήκος 2 μέτρων


Διαφ.


Ένα γιγάντιο είδος ψαριού, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά πριν από επτά χρόνια, ξεβράστηκε στην ακτή του Όρεγκον την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τους θαλάσσιους βιολόγους που μελετούν το ζώο.

Στις 3 Ιουνίου, οι επισκέπτες της παραλίας στο Gearhart, μια μικρή πόλη ακριβώς νότια των συνόρων της Ουάσιγκτον, εντόπισαν ένα φεγγαρόψαρο μήκους 2,2 μέτρων και βάρους 45 κιλών, γνωστό και ως mola tecta. Το είδος αυτό ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2017 και έχει παρατηρηθεί κατά καιρούς κοντά στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό. Χαρακτηρίζεται από ένα παχύ δερμάτινο πτερύγιο στη θέση της ουράς, η οποία είναι χωρισμένη στα δύο.

Όταν ο Keith Chambers, ο γενικός διευθυντής του Seaside Aquarium στο Όρεγκον, έλαβε για πρώτη φορά αναφορές για ένα κυκλικό, γκρίζο ψάρι στην παραλία, υπέθεσε ότι επρόκειτο για φεγγαρόψαρο στον ωκεανό. «Έχω δει πολλά από αυτά», είπε. «Δεν ήταν και τόσο εντυπωσιακή στιγμή για μένα».

Διαβάστε επίσης: «Σπείρει» τον τρόμο στις ελληνικές θάλασσες: Ο «εισβολέας» που απειλεί ψάρια και ανθρώπους

Αλλά η θαλάσσια βιολόγος Marianne Nyegaard παρατήρησε κάτι μοναδικό στη φωτογραφία του ενυδρείου στο Facebook που παρουσίαζε τα ευρήματά τους – το ψάρι είχε λείο δέρμα και μια ουρά δύο τμημάτων. Αναγνώρισε το ψάρι ως mola tecta, ένα είδος που ανακάλυψε και έκτοτε ερευνά.

«Μόλις μπορούσαμε, απλώς μπήκαμε στο αυτοκίνητο και κατεβήκαμε για να το δούμε», είπε η Nyegaard, ο οποίος ζει στη Νέα Ζηλανδία αλλά επισκεπτόταν τυχαία το Σιάτλ εκείνο το Σαββατοκύριακο. «Ήταν μια φανταστική σύμπτωση. Δεν γίνεται καλύτερο από αυτό. Είναι σαν να μην μπορώ να τους ξεφύγω», πρόσθεσε γελώντας.

Το όνομα «mola» προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει «μυλόπετρα», που αναφέρεται στο επίπεδο και κυκλικό σώμα του ψαριού. Τα ψάρια είναι γνωστά ότι επιπλέουν κατά μήκος της επιφάνειας του ωκεανού – αυτό που ορισμένοι επιστήμονες αναφέρουν ανεπιτήδευτα ως «ηλιοθεραπεία».

Ωστόσο, η Nyegaard εξήγησε ότι αυτή η δραστηριότητα εξυπηρετεί έναν σημαντικό σκοπό: την σύλληψη μεδουσών και άλλων ζελατινωδών πλασμάτων για τροφή. Τα φεγγαρόψαρα βουτούν βαθιά σε πιο κρύα νερά κατά τη διάρκεια του κυνηγιού τους. Επειδή το σώμα τους δεν μπορεί να ρυθμίσει αποτελεσματικά τη θερμοκρασία, αντλούν θερμότητα από τον ήλιο. Ενόσω τα ψάρια βρίσκονται στην επιφάνεια του ωκεανού, τα πουλιά τα καθαρίζουν τρώγοντας παράσιτα από το δέρμα τους.

Τα συγκεκριμένα ψάρια γενικά εξακολουθούν να είναι μυστηριώδη για τους επιστήμονες. Υπάρχουν πέντε είδη συνολικά αλλά δεν είναι σαφές πώς ή αν μπορούν να συνυπάρξουν στην ίδια τοποθεσία. Μετά την ανακάλυψη, οι άνθρωποι συρρέουν στην παραλία Gearhart για να επισκεφτούν το γιγαντιαίο πλάσμα στην άμμο.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ξεβράζεται, αλλά είναι το μεγαλύτερο που ξεβράζεται», δήλωσε ο Tierney Thys, θαλάσσιος βιολόγος στην Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια. «Τέτοιου είδους ανακαλύψεις μας θυμίζουν πώς οι άνθρωποι κατοικούν μόλις το 1% του διαθέσιμου ζωτικού χώρου σε αυτόν τον τεράστιο ωκεάνιο πλανήτη», είπε. «Είναι τόσο ταπεινό όσο και εμπνευσμένο να συναντάς ένα από αυτά τα απίστευτα πλάσματα και μια ισχυρή υπενθύμιση που έχουμε τόσα πολλά να μάθουμε».


Πηγή