Εικόνες ντροπής στη Σαντορίνη: Γαϊδουράκια σε ρόλο «ταξιτζή» την ημέρα και «απορριμματοφόρου» την νύχτα


Εικόνες ντροπής στη Σαντορίνη: Γαϊδουράκια σε ρόλο «ταξιτζή» την ημέρα και «απορριμματοφόρου» την νύχτα


Διαφ.


Με τα κεφάλια σκυφτά, για ακόμη μια χρονιά, τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης έλαβαν τις θέσεις τους στα πρώτα από τα εκατοντάδες απότομα σκαλοπάτια, σχηματίζοντας μια θλιβερή πομπή από διαθέσιμους «ταξιτζήδες» για τους τουρίστες που καταφθάνουν σε καθημερινή βάση με τα κρουαζιερόπλοια, όπως μπορείτε να δείτε στα βίντεο που κυκλοφορούν στα social media και δημοσιεύει το enikos.gr.

Στον – για πολλούς – επίγειο κυκλαδίτικο παράδεισο υπάρχουν την ίδια στιγμή δύο τελείως διαφορετικοί κόσμοι. Από την μία τα εμβληματικά λευκά νησιώτικα σπίτια, με το πολυφωτογραφημένο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα και τις εντυπωσιακές παραλίες που έχουν διαφορετικά χρώματα άμμου και καταγάλανα νερά, κι από την άλλη τα «ιπποειδή εργασίας» ανεβοκατεβαίνουν με τουρίστες στην πλάτη τους, σχεδόν ασταμάτητα σε καθημερινή βάση τα περίπου 600 σκαλοπάτια από το λιμάνι των Φηρών μέχρι και την κορυφή της Καλντέρας, με τους ιδιοκτήτες τους να χρεώνουν την «ονειρική» διαδρομή, η οποία διαρκεί 20-30 λεπτά, 5-6 ευρώ το άτομο.

Αν και το βασανιστικό δρομολόγιο που υποβάλλονται ακόμη και υπό συνθήκες καύσωνα τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, καθώς και άλλων πασίγνωστων ελληνικών νησιών, βρέθηκε μόλις πέρυσι στο στόχαστρο ξένων μέσων ενημέρωσης και χαρακτηρίστηκε ως «βρώμικο και ένοχο μυστικό», με τις φιλοζωικές οργανώσεις να ζητούν κάθε χρόνο να μπει ένα τέλος σε αυτό το μαρτύριο των άτυχων ζώων, όπως φαίνεται, μέχρι και σήμερα, τίποτα δεν έχει αλλάξει.

«Ελευθερώστε τα γαϊδουράκια»

Στο ίδιο έργο θεατές, εδώ και δεκαετίες. Ο ήχος από τις κρεμασμένες καμπάνες στον λαιμό των ιπποειδών εργασίας που περιμένουν τους επιβάτες τους και στέκονται επί ώρες κάτω από τον ήλιο, σε συνδυασμό με μια από τις πιο εντυπωσιακές θέες στον κόσμο, συνθέτουν ένα θλιβερό τοπίο.

Η παραπάνω εικόνα τράβηξε για πολλοστή φορά τα βλέμματα των τουριστών που επισκέφθηκαν την Σαντορίνη, οι οποίοι με την σειρά τους ανάρτησαν σχετικά βίντεο στα social media, χωρίς να λείπουν τα αιχμηρά σχόλιά τους.

????Η Εγκύκλιος του ΥΠΑΑΤ για το καύσωνα για τα ιπποειδή ατραξιόν,????????????????????????????για τα ιπποειδή εργασίας και τη μεταφορά ζώων…

Posted by Νατασα Μπομπολάκη on Tuesday, June 18, 2024

Πηγή